Gość Opublikowano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 Witajcie Opiszę tutaj problem mojej znajomej. Kupiła niecałe 2 lata temu laptopa (Asus A7U) w Poznaniu. Miała dołączony system Vista Home Premium (z tego co widziałem to OEM). Aktualnie system przywiesza się, muli się jak cholera. Wg. mnie nie ma sensu go czyścić programami tylko format i z głowy. Jednakże jest jeden problem - nie dołączyli jej płyty, mimo że ma oryginalną Vistę. Powinna zgłosić się po nią do sklepu gdzie go kupiła? ps. przy okazji się spytam, ponieważ w życiu miałem tylko parugodzinną styczność z lapkami - czy proces formatowania i instalacji w normalnym PC, a w lapku różni się jakoś znacząco? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hekko Opublikowano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 Jakiś tryb rescue na pewno jest.. ukryta partycja na dysku z której system jest odtwarzany do czysta. Serwer VPS + DirectAdmin + Administracja = Hosting dedykowany. Już od 98,40 zł z VAT miesięcznie. - Hekko.pl | PHP 5.2/5.3/5.4 | MySQL 5.5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trademark Opublikowano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 formatujesz tak jak w zwykłym komputerze - nie formatuje się już dyskietkami, więc nie powinno być problemów i żadnej różnicy pomiędzy stacjonarnym/laptopem co do OEM - powinna być nalepka na sprzęcie i tam powinien znajdować się klucz ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 Jakiś tryb rescue na pewno jest A gdzie to jest? (przepraszam, jestem początkującym w tej kwestii) co do OEM - powinna być nalepka na sprzęcie i tam powinien znajdować się klucz Mi chodzi o płytę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hekko Opublikowano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 A gdzie to jest? (przepraszam, jestem początkującym w tej kwestii) Zazwyczaj jest to włączane jakimś specjalnym przyciskiem zaraz po włączeniu laptopa, każda firma robi inaczej. Mi chodzi o płytę... Płyty w laptopach nie uświadczysz.. chyba, że właśnie taka ratunkowa, też się zdarza. Serwer VPS + DirectAdmin + Administracja = Hosting dedykowany. Już od 98,40 zł z VAT miesięcznie. - Hekko.pl | PHP 5.2/5.3/5.4 | MySQL 5.5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximus Marius Opublikowano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 różni producenci rożne rozwiązania tego samego problemu. Czasami nosniki odzyskiwania trzeba zrobić sobie samemu na płytach DVD za pomocą zainstalowanego w systemie programu. Zamiast pozycjonowania gram na gitarze i polecam kurs gitarowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
someone Opublikowano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 Jak nie dali płyty to na pewno jest tzw partycja recovery. W asusach trzeba przytrzymać F9 podczas uruchamiania. Pozdrawiam Kalkulator akcyzy akcyzowy.pl. Sprawdź ile idzie przelew: ileidzieprzelew.pl Akcesoria GSM dla smartfona i tabletu telu.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=SnU=- Opublikowano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 swego czasu też zastanowił mnie ten problem, kupiłem laptop z windowsem i niby płytki windowsa nigdzie nie było po pewnym czasie uświadczyłem wśród kilku płyt dołączonych do zestawu jedną która wyglądała całkiem niepozornie, na pewno nie miała żadnych napisów windows, jedynie recovery cośtam okazało się iż przywracała na dysk czysty obraz systemu wraz z wszystkimi sterownikami oraz programami standardowo dołączonymi do lapka, tak jest w mojej toshibie, jak w asusach to nie wiem ale możliwe że podobnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2009 A jak wygląda przywracanie z tej 'ukrytej partycji'? Bo są dwie widoczne partycje: System i DATA, wszystkie dane są na SYSTEM, DATA jest całkowicie pusty. Ma ważne dane, np. zdjęcia, dokumenty. 1. Skopiować ważne dane na DATA. (drugą partycję) 2. Zrestartować laptopa z przyciśniętym F9. 3. Postępować zgodnie z instrukcjami w języku polskim/angielskim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2009 Dobra, wystarczyło do normalnej pracy takie coś: - usunięcie zbędnych programów - przeczyszczenie (ccleaner, odkurzacz) - przeniesienie dokumentów, zdjęć na drugą partycję (żeby nie zawalało te XX GB partycji systemowej) - defragmentacja - zainstalowanie SP1 - zainstalowanie pozostałych łatek - defragmentacja - zmniejszenie fajerwerków (wyłączenie przezroczystości) Planuję zainstalować jeszcze SP2 (for Vista) - ktoś już instalował to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SirZooro Opublikowano 5 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2009 Skoro znajoma nie aktualizowała systemu na bieżąco, polecam jeszcze przeskanować go antywirusem i programami typu spybot - kto wie czy tam jeszcze coś nie siedzi. Polecam moje pluginy do WordPress'a: WyPiekacz, Meta SEO Pack, User Locker, Google Integration Toolkit i wiele innych Poradnik Webmastera ‰ Ostatnio na blogu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2009 Ok, ale na samym końcu to zrobię I jeszcze aktualne jest pytanie - instalował ktoś już SP2 dla Visty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.