KNS Opublikowano 13 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 Witam. Znam już zdanie kilku osób na ten temat, ale dla pewności chciałbym zapytać jeszcze tutaj. Otóż jako uczciwy obywatel... Z tego co wiem cześć zysków trzeba "oddawać państwu". Jestem całkiem zielony w tych sprawach. Nigdy do tej pory mnie to nie interesowało. Nie jestem pełnoletni, także założenie firmy odpada. Praca jest taka "dorywcza" nieregularna. Co powinienem zrobić, jak często płacić, z czego płacić? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grim Opublikowano 13 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 Jeżeli posiadasz NIP (Numer Identyfikacji Podatkowej) jesteś wedle przepisów prawa zobowiązany składać coroczne zeznanie podatkowe Z każdego przychodu (tego co zarobisz) powinieneś odliczać 18% od kwoty netto i co miesiąc przelewać na rachunek Urzędu Skarbowego w Twoim mieści Jeżeli nie masz NIP'u to praktycznie dla Skarbówki nie istniejesz Tyle teorii, ale jak wiadomo w praktyce to często wygląda zupełnie inaczej Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KNS Opublikowano 13 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 Ale NIP dostaje jak mam firmę chyba tak? Czyli jeśli nie mam firmy, nie mam NIPU i nie mogą się przyczepić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelC Opublikowano 13 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 Nie nie np jak zaczynasz pierwszą pracę to dostajesz swój NIP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adby Opublikowano 13 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 NIP zostaje Ci nadany, gdy wchodzisz w okres pełnoletności - czyli po 18 urodzinach. [edit] No to może faktycznie, przy pierwszej pracy, chociaż ja to złożyłem wniosek od razu po 18 urodzinach i dlatego tak napisałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KNS Opublikowano 13 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 ExPloiT, rozumiem, ale sprawa "co mam zrobić teraz" jest nadal nie bardzo jasna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grim Opublikowano 13 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 Żeby Cie przyjęli do pracy musisz mieć NIP Jeżeli zaczynasz zarabiać i chcesz się rozliczać idziesz do Skarbówki i składasz wniosek o wydanie NIPu Z tego co mi wiadomo musisz mieć dowód osobisty NIP firmy to inna bajka Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KNS Opublikowano 13 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 A umowa o dzieło, coś z tych rzeczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelC Opublikowano 13 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 Jak ja nie miałem 18 lat, a zarabiałem w necie to umowy na ojca były robione Do umowy o dzieło musisz mieć NIP bo przecież będziesz miał z tego dochód, i będziesz musiał odprowadzić podatek. Tutaj masz o tym koleś też nie był pełnoletni: https://forum.php.pl/lofiversion/index.php/t52615.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KNS Opublikowano 13 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 Ja miałbym możliwość robienia na osobę pełnoletnia, nie ma z tym problemu, tylko: - ktoś zleca np. katalogowania i on wystawią umowę o dzieło na osobę 18+ tak? - na tej umowie jest zawarta cena, co trzeba zrobić itp? - czy z tej umowy można się rozliczyć w skarbówce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelC Opublikowano 13 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 Wejdź na ten link co CI podałem, tam jest o tym napisane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KNS Opublikowano 13 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 Mam 16 lat i mam nip. Jak mogę zdobyć NIP? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
someone Opublikowano 13 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 Z tego co mi wiadomo musisz mieć dowód osobisty Potrzebny jest dokument tożsamości, więc równie dobrze może to być paszport. Jak mogę zdobyć NIP? Wypełniasz wniosek o nip (NIP-3) i zanosisz do US. Płacisz 50zł i czekasz do miesiąca czasu. Pozdrawiam Kalkulator akcyzy akcyzowy.pl. Sprawdź ile idzie przelew: ileidzieprzelew.pl Akcesoria GSM dla smartfona i tabletu telu.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelC Opublikowano 13 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 Jeśli nie masz NIPu, to musisz udać się do Urzędu Skarbowego. Pani z okienka należy powiedzieć, że chcesz podpisać umowę o dzieło, ale nie możesz na razie tego zrobić, gdyż nie posiadasz NIPu. Pani powinna dać Tobie odpowiedni formularz do wypełnienia (kartka A4 z dwóch stron zadrukowana). Na tym formularzu nie ma nic nadzwyczajnego, trzeba wpisać takie dane jak imie i nazwisko, adres, pesel (ewentualnie numer konta bankowego). Jedyne pole jakie mnie zaskoczyło to było: data zameldowania w miejscu zamieszkania, pozostałe pytania były łatwe ;-) Po wypełnieniu formularza w ciągu około 3 tygodni dostaniesz pocztą postanowienie o nadaniu Tobie numeru NIP (ja dostałem odpowiedź pozytywną). Aby wyrobić sobie NIP, nie trzeba mieć 18 lat, wystarczy, że masz ukończone 13 lat (!) źródło:https://programy-partnerskie.promocje.biz/banki-i-podatki/jak-zdobyc-numer-nip.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KNS Opublikowano 13 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 ExPloiT, dziękuje... Ok zakładamy, ze mam już NIP co dalej? Będę mógł wtedy spisać umowę o dzieło tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.