Inco Opublikowano 28 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2009 Ma dziwną sytuacje na jednym z serwerów. Jestem zalogowany na nim jako root i chcę zmienić plik etc/ssh/sshd_config , jednak nie mogę zapisać pliku bo dostaje informacje że nie mam uprawnień do zapisu, sprawdzałem uprawnienia, wszystko jest ok, ale nawet jakbym chciał je zmienić to i tak dostaje info że nie mogę. Ma ktoś pomysł o co może chodzić, bo mi się już skończyły, jako root powinno nie być problemu z uprawnieniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximus Marius Opublikowano 28 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2009 a w katalogu możesz zapisywać ? masz standardowe jadro czy tez jakies latki poprawiające bezpieczeństwo ? skasowanie pliku nie pomoga ? restart maszyny ? Zamiast pozycjonowania gram na gitarze i polecam kurs gitarowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Inco Opublikowano 28 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2009 Skasować pliku nie mogę, jądro jest jakieś stare 2.6.18.2, zapis do katalogu mam inne pliki w nim mogę edytować i zmieniać, jeszcze nie próbowałem resetować. edit: reset też nic nie dał, nie ma pomysłu co jest grane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalk Opublikowano 1 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2009 Witam! Sugerowałbym napisać z takim problemem na webhostingtalk.com tam dużo więcej osób Ci pomoże:) Baza firm | Pranie dywanów | Meble Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k3rn3l Opublikowano 1 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2009 oprócz standardowych uprawnień chmod, które można zoabczyć listując katalogi komendą ls -la sprawdź uprawnienia jakie są dane komendą: lsattr Marketing w sieci - da się ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trotyl Opublikowano 1 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2009 Może któraś z usług (apache) blokuje dostęp do pliku. Ubij po kolei i próbuj E: https://en.wikipedia.org/wiki/File_locking#...locking_in_UNIX nihil fit sine causa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleksanderPe Opublikowano 1 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2009 zrób: lsof |grep sshd_config i wklej tutaj to co otrzymasz Jeśli potrzebujesz pomocy w nauce polecam korepetycje. Znajdziesz tam bazę korepetytorów z całej Polski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Inco Opublikowano 1 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2009 Dzięki k3rn3l o to chodziło, problem rozwiązany przy pomocy chattr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.