rocker Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Mam ogromną prośbę. Czy możesz w pierwszym poście umieszczać datę oraz godzinę aktualizacji? ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
General_Depet Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Mam ogromną prośbę. Czy możesz w pierwszym poście umieszczać datę oraz godzinę aktualizacji? Heh gdybym ja tylko miał taką możliwość...ale na tym forum opcja "edycja" własnego postu znika po pewnym czasie...chyba że jest się moderatorem... iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rocker Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Aha, a możesz w takim razie utworzyć mini stronę i tam umieszczać info? ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
General_Depet Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Aha, a możesz w takim razie utworzyć mini stronę i tam umieszczać info? Dzięki pomocy tutejszej administracji będzie info o wersji z danego dnia zaraz pod linkiem w pierwszym poście. iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twardes Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Gratuluję dobrej roboty. Swoją drogą ciekawy sposób na rozpropagowanie własnej strony. Mam pytanko: Jak dodawać nowe tagi globalne (lub jak są one dodawane) do tabeli?? ;-) Proponuję przenieść tagi lokalne do "ramki" szczegółów a nie tak luźno gdzieś pod spodem. _______________________________________________ Z resztą sam pozwolę sobie zaproponować poniższą modyfikację, wtedy tagi lokalne są w wewnętrznej ramce: ##otwórz plik otwarty_disp/funkcje.php ##ZNAJDŹ //General_Depet_function: funkcja odpowiadajaca za wyswietlanie lokalnych tagow kazdego wpisu function lokalne_tagi($slowa) { global $cfg; echo " <div class=\"text_body_h3\">tagi: <div class=\"nav_det\">"; $tag = explode(',', $slowa); $n = count($tag); for ($i=0;$i<$n; $i++) { echo "<a href=\"/tag".$cfg[m2].zmiana_url(trim($tag[$i])).$cfg[m2]."0.html\" class=\"body_links\">$tag[$i]</a>"; if ($i != $n-1) echo ", "; } echo " </div> </div>"; } ##ZAMIEŃ NA //General_Depet_function: funkcja odpowiadajaca za wyswietlanie lokalnych tagow kazdego wpisu function lokalne_tagi($slowa) { global $cfg; echo " <div class=\"text_link\"><b>Tagi: </b><div class=\"nav_det\">"; $tag = explode(',', $slowa); $n = count($tag); for ($i=0;$i<$n; $i++) { echo "<a href=\"/tag".$cfg[m2].zmiana_url(trim($tag[$i])).$cfg[m2]."0.html\" class=\"body_links\">$tag[$i]</a>"; if ($i != $n-1) echo ", "; } echo " </div> </div>"; } ##otwórz plik otwarty_disp/szcz.php ##ZNAJDŹ i USUŃ if ($cfg[loktag]==1) lokalne_tagi($item[slowa]); ##ZNAJDŹ </td></tr></table></div> <? } // end foreach ## ZAMIEŃ NA <?if ($cfg[loktag]==1) {lokalne_tagi($item[slowa]);}?> </td></tr></table></div> <? } // end foreach ##ZAPISZ I ZAMKNIJ PLIKI PS. Nie widzę problemu żeby te podpowiedzi wprowadzić na stałe do wersji 2.0 Pozdrawiam Szukaj na Rapidshare Jak założyć firmę? Dowiedz się na ForumBiznesu.eu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
General_Depet Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Co do tagów globalnych - przeczytaj ten watek od postu nr. 19 - w największym skrócie tagi się same będą dodawać i w momencie gdy będziesz miał kilkaset wpisów wiele słów zacznie się powtarzać i chmurka tagów będzie bardziej zróżnicowana pod względem wielkości czcionki (przykład zobacz mój katalog link w podpisie). Co do tagów lokalnych - to możesz to sam zrobić w dosłownie 1 minutę - wszystko działa na zasadzie 1 funkcji więc wystarczy że wejdziesz w otwarty_disp/szcz.php i przeniesiesz funkcję: if ($cfg[loktag]==1) lokalne_tagi($item[slowa]); w miejsce które Tobie odpowiada PS. Nie widzę problemu żeby te podpowiedzi wprowadzić na stałe do wersji 2.0 No jak wolicie to mogę zmienić - po prostu wpierw te modyfikacje robiłem pod siebie i dlatego umieściłem je pod ramką ale dzięki za wklejenie zmienionego kodu - mam nadzieję że przyda się zainteresowanym. EDIT: przy okazji jesteś chyba pierwszą osobą która pomyślnie przeszła zmianę starej wersji katalogu na nową 2.0 i to z ilością wpisów liczącą ponad 20.000 - bardzo dobrze bo bałem się już że przy takiej ilosci modyfikacji i zmian kodu moze to być niewykonalne.... iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twardes Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Oto kolejna funkcja która może się okazać użyteczna: Wyświetlanie treści strony na bieżąco pobieranej z adresu URL danej strony. Jak działa? Klikając w szczegóły danego wpisu, jako klient, gość katalogu (wszędzie poza PA) po kolei wyświetlają się nam informacje: tytuł (link), opis, data dodania, słowa kluczowe, KONTENT (treść strony razem z jej formatowaniem), tagi itd. Po co? W celu zwiększenia ilości pobieranej treści przez roboty wyszukiwarek. I żeby dana strona miała zmienną treść (za każdym razem jak zmieni się treść oryginalnej strony). Wady? Spowolnienie wchodzenia w zakładkę szczegóły. Powoduje częstsze niepowodzenia przy pobieraniu treści tej strony przez Googlebota. Zabezpieczenia: - funkcja "obiera" treść strony ze wszystkich tagów poza: <big>, <b>, <i>, <h1>, <h2>, <h3>, <h4>, <span>, <br>, <li>, <font>, <ul>. - funkcja ignoruje błędy w przypadku niedostępności strony (unikamy błędu 303 itp.) Instalacja (dotyczy tylko i wyłącznie wersji mini otwarty mod v2.0): ##OTWÓRZ PLIK: otwarty_admin/index.php ##ZNAJDŹ: mysql_query("insert into ".$prefix."konfiguracja set nazwa='dodkat', wartosc='$_POST[dodkat]' "); ##DODAJ PO: mysql_query("insert into ".$prefix."konfiguracja set nazwa='pob_tresc', wartosc='$_POST[pob_tresc]' "); ##ZNAJDŹ: if ($cfg[dodkat]=="" AND $_POST[dodkat]=="") { $cfg[dodkat]="0";} else if ($_POST[dodkat]!="") { $cfg[dodkat]=$_POST[dodkat];} ##DODAJ PO: if ($cfg[pob_tresc]=="" AND $_POST[pob_tresc]=="") { $cfg[pob_tresc]="0";} else if ($_POST[pob_tresc]!="") { $cfg[pob_tresc]=$_POST[pob_tresc];} ##ZNAJDŹ: <tr><td align=right width=260>Czy wy?wietlać dodkatkowe kategorie w formularzu dodawania strony ?:</td><td width=200><input type="radio" name="dodkat" value="1" <?=$dodkata?>> tak | <input type="radio" name="dodkat" value="0" <?=$dodkatb?>> nie</td></tr> ##DODAJ PO: <tr><td colspan=3 width=480><br /><b>Modyfikacje otwarty mini by Twardes</b></td></tr> <? if ($cfg[pob_tresc]==1) { $pob_tresca="checked"; } if ($cfg[pob_tresc]==0) { $pob_trescb="checked"; } ?> <tr><td align=right width=260>Czy wy?wietlać tre?ć pobieran? ze strony? (wydłuża czas otwierania strony szczegółów):</td><td width=200><input type="radio" name="pob_tresc" value="1" <?=$pob_tresca?>> tak | <input type="radio" name="pob_tresc" value="0" <?=$pob_trescb?>> nie</td></tr> ##OTWÓRZ PLIK: otwarty_disp/funkcje.php ##ZNAJDŹ: // ------------------------------------ tpl(); function tpl() { global $prefix; $zap = mysql_query("select * from ".$prefix."template"); while ($l = mysql_fetch_assoc($zap)) { $tpl[$l['nazwa']] = $l[wartosc]; } return $tpl; } ##DODAJ PO: // ------------------------------------ html2txt(); function html2txt($document) { $search = array('@<script[^>]*?>.*?</script>@si'); $text = preg_replace($search, '', $document); $text = strip_tags($text,'<big><b><i><h1><h2><h3><h4><span><br><li><font><ul>'); return $text; } ##OTWÓRZ PLIK: otwarty_disp/szcz.php ##ZNAJDŹ: <div class="text_link"><b>Keywords:</b> <?=$item[slowa]?></div> </td></tr></table></div> ##DODAJ PO: <?php if ($cfg[pob_tresc]==1) { $source = @file_get_contents($item[url2]); $data = @html2txt($source); $data = @mb_convert_encoding($data, "ISO-8859-2", "auto"); echo '<div class="text_link" style="float:left;width:380px;"><b>Kontent:</b><br>'.$data.'</div>'; } ?> ##ZAPISZ I ZAMKNIJ WSZYSTKIE PLIKI Gotowe do pobrania pliki znajdują się TU na forum PS. A co do zmian... wszystkie modyfikacje wprowadziłem, ręcznie oczywiście, z uwagi na moje wcześniejsze kombinacje. Korzystam na razie tylko z Twoich tagów lokalnych, bo chociaż twoja wersja przyjaznych linków mi się bardziej podoba, to ja zmodernizowałem już wcześniej na własną rękę seo url i google już wiele linków mi tak zindeksowało i nie chcę nic już zmieniać. A globalnych musi się więcej zrobić aby się mogły zróżnicować Dodaj jak chcesz powyższą modyfikację do wersji 2.0. Pozdrawiam Szukaj na Rapidshare Jak założyć firmę? Dowiedz się na ForumBiznesu.eu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gkeb Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Moze to rozpisac inaczej, tzn. przy dodawaniu nowej strony dodac pole do wpisania kanalu rss serwisu (jezeli posiada oczywiscie) i wtedy taka tresc pobierac z rss. Nie byloby to cyba az tak obciazajace. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twardes Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2008 To byłaby świetna dodatkowa funkcja, wymaga jednak wprowadzenia większej ilości zmian, a na razie dzielimy się modyfikacjami wykonanymi głównie na własny użytek (stąd amatorska i mało wyrafinowana składnia i rozmieszczenie kodu w plikach). W moim zamyśle chodziło o to żeby z niemal każdej strony (a większość nie ma kanału RSS) móc pobrać treść i to w dodatku sformatowaną. Jak wejdziesz w mój katalog to zobaczysz, że wejście w "szczegóły" wpisu wcale nie jest takie czasochłonne względem szybkości działania serwisu jako takiego. Jak powstanie modyfikacja o jakiej wspomniałeś, to chętnie ją doinstaluję PS. muszę przyznać, że "Tablica kodowania liter" jest świetna, użyję jej chętnie w przyszłości do innych projektów. Szukaj na Rapidshare Jak założyć firmę? Dowiedz się na ForumBiznesu.eu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
General_Depet Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2008 twardes...wspaniała robota! też o tym myślałem żeby coś takiego zaprogramować ale wcześniejsze modyfikacje okazały się ważniejsze no i tak odkładałem i odkładałem... Co do samej modyfikacji to bym ja trochę zmienił tzn. może i file_get_contents przy każdorazowym wyświetleniu strony przy kilkuset unikach dziennie wystarczy to jednak w perspektywie wielu odwiedzin dziennie to zajedzie hosting... myślę że dobrym pomysłem byłoby jednorazowe pobranie i umieszczenie w sqlu. gkeb...poczytaj wątek w tym dziale pt. "jakie modyfikacje przydałyby sie do otwarty mini ?" - ostatnie posty dotyczą właśnie parsera RSS który niebawem zrobię. Przy okazji mogę wtedy dorobić indywidualny RSS konkretnego wpisu - tylko ze no właśnie...znów kłania się obciążenie procka... iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twardes Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Widzisz u mnie nie było za wiele problemów z obciążeniem (max 30 wejść dziennie) Co do SQL, to też o tym myślałem, ale tak jak powiedziałem, nie potrzebowałem tego (bo mój serwer wyrabia), zapisane w bazie nie będzie za każdym razem aktualizowało treści, a chodzi tu także o zmienność kontentu. natknąłem się na jeden problem / niedociągnięcie przy stronach kodowanych w utf-8: mianowicie wystarczyło, że moje meta było z małych liter <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8"> i już funkcja konwersji znaków nie zadziałała. Proponuję rozwiązanie następujące ##W PLIKU otwarty_disp/op.php ##ZNAJDŹ: if ($kodowanie == "text/html; charset=UTF-8") ##ZAMIEŃ NA: $kodowanie = strtolower($kodowanie); if ($kodowanie == "text/html; charset=utf-8") ##ZAPISZ I ZAMKNIJ PLIK Szukaj na Rapidshare Jak założyć firmę? Dowiedz się na ForumBiznesu.eu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
General_Depet Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Dokładnie - zapomniałem tego dodać - kolejne podziękowania...postaram się na dniach zebrać to wszystko razem i zaktualizować wersje. iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HardyTwardy Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Można by dodać do panelu możliwość przekierowania adresów z www na bez www i odwrotnie do wersji. Pawel Pawlak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
General_Depet Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2008 OK wrzuciłem na serwer nową wersję otwarty mini z ostatnią modyfikacją Twardesa + poprawka mety. Prócz tego dodałem własną zapowiadana modyfikację parsera RSS który działa na takiej zasadzie że podajemy w panelu adm. kanał główny z którego ma ściągać newsy z kolei użytkownik może podać swój własny kanał w momencie dodawania wpisu. System w ten sposób będzie wyświetlał w szczegółach wpisu RSS danej strony lub jeśli takowy podany nie został - newsy z kanału głównego. Co z tego można wyczarować ? Ano coś takiego > PRZYKŁAD Można by dodać do panelu możliwość przekierowania adresów z www na bez www i odwrotnie do wersji. OK - postaram się dodać taką funkcjonalność przy następnej aktualizacji. iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lesiu Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2008 A czy te informacje z RSS nie powinny miec czasem linkow do zrodla? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.