ilder Opublikowano 13 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2007 Już mam dość. Zdrowo ponad 3 godziny walczyłem z tym i nie mogę dać rady Chciałem całą stronę wykonać w CSS. Wszystko szło fajnie dopóki nie trafiłem na to. Mianowicie w środku strony mam trzy kolumny. Wykonać w tabeli to nie problem ale jak wykonać to w CSS? Myślałem, że jak obejmę je znacznikiem div i dam któryś rodzaj pozycjonowania to spozycjonuje mi się do tego diva, który obejmuje ale niestety to nie działa. Jest na to jakiś sposób czy jednak lepiej użyć tabeli? <h1>Nagłówek</h1> Tekst <div> <div class="sekcja_lewa">Sekcja lewa</div> <div class="sekcja_srodkowa">Sekcja środkowa</div> <div class="sekcja_prawa">Sekcja prawa</div> </div> Tekst div.sekcja_lewa {position: absolute; left: 0px; top: 0px; width: 160px;} div.sekcja_srodkowa {position: absolute; left: 160px; top: 0px; width: 653px;} div.sekcja_prawa {position: absolute; left: 813px; top: 0px; width: 160px;} Z góry dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sanchez Spinoza Opublikowano 13 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2007 <div id="content"> <div id="sekcja_lewa">LEWA</div> <div id="sekcja_prawa"> <div id="sekcja_prawa_L">PRAWA_LEWA</div> <div id="sekcja_prawa_P">PRAWA_PRAWA</div> </div> </div> #content {width:100%;} #sekcja_lewa {width:30%; float:left; background-color:#eee;} #sekcja_prawa {width:70%; float:right; background-color:#c0c0c0;} #sekcja_prawa_L {width:50%; float:left; background-color:#ddd;} #sekcja_prawa_P {width:50%; float:right; background-color:#808080;} Nie testowałem ale powinno działać. P.s Jak masz wartość 0 w stylach to nie dodawaj px; P.s2 Staraj się unikać absolutnego pozycjonowania. Lepiej zastosować procentowe ustawianie divów. Profesjonalne publikacje Content Marketingowe - zamów online na BlackHood.pl Szeroki wybór Łożysk samochodowych Polecam również Praca Bielsko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilder Opublikowano 14 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2007 dzięki za pomoc dodam jeszcze, że żeby nie było problemów to w elemencie następującym po tym kodzie należy dodać clear: both; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
truvati Opublikowano 14 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2007 po pierwsze unikać % przy szerokościach <h1>Nagłówek</h1> Tekst <div id="content"> <div id="c1">Sekcja lewa</div> <div id="c2">Sekcja środkowa</div> <div id="c3">Sekcja prawa</div> <br style="clear:both;"/> </div> Tekst #content {width:300px;} #c1 {width:100px; float:left; margin:0px, padding:0px;} #c2 {width:100px; float:left; margin:0px, padding:0px;} #c3 {width:100px; float:left; margin:0px, padding:0px;} co i jak: padding i margin specjalnie pod ie, gdyż ta urocza przeglądarka czasami jest nadgorliwa... czasami pojawia się problem z wyświetlaniem float w jednej linii pod IE należy wtedy dla elementów z float dodać w deklaracji "display:inline;" brak sygnatury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilder Opublikowano 17 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2007 Chyba tabel do końca nie da się pozbyć. Metody oparte o znacznik <div> mają tę wadę, że przy background-color: #7CB900; kolor jest tak długo jak długo jest zawartość w kolumnie. A przy 3 kolumnach i 3 kolorach, kolory kończą się na różnych wysokościach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobi Opublikowano 17 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2007 Chyba tabel do końca nie da się pozbyć. Metody oparte o znacznik <div> mają tę wadę, że przy background-color: #7CB900; kolor jest tak długo jak długo jest zawartość w kolumnie. A przy 3 kolumnach i 3 kolorach, kolory kończą się na różnych wysokościach Daj linka. ⇅ Sprawdź czy nadal jest zielono u Ciebie i konkurencji poprzez nowoczesne monitorowanie pozycji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zero3 Opublikowano 17 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2007 Metody oparte o znacznik <div> mają tę wadę, że ...kolor jest tak długo jak długo jest zawartość w kolumnie. ustal height elementu div i pusty element rowniez bedzie mial kolor pozycjonowanie inhead na fb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Dzedzej Opublikowano 17 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2007 Czemu jesteście tak mało pomysłowi? Wystarczy dać magiczny znaczek - (lub &[nic]#160; ) - i masz puste miejsce. po pierwsze unikać % przy szerokościach A to dlaczego? Dzięki procentom ustalimy proporcje na wyświetlaczu - w przypadku pikseli już nie... Portal komputerowy książki komputerowe - webmastering, biznes Forum IT - informatyka, komputery, technologie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zero3 Opublikowano 17 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2007 Wystarczy dać magiczny znaczek - (lub &[nic]#160; ) - i masz puste miejsce. i zbędnego śmiecia w kodzie pozycjonowanie inhead na fb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Dzedzej Opublikowano 17 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2007 tak, kosmiczne śmietnisko. Jak Ci się nie podoba, możesz też dać kropkę przy czcionce 1px Portal komputerowy książki komputerowe - webmastering, biznes Forum IT - informatyka, komputery, technologie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
truvati Opublikowano 17 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2007 Takie rzeczy załatwia się odpowiednio podstawionym tłem w <div id="content"> udającym tło pod trzy znajdujące się wewnątrz divy, i po sprawie testowane i działa w baaardzo wielu szablonach Tru brak sygnatury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shpyo Opublikowano 18 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2007 słyszał o ONE TRUE LAYOUT? hint: alistapart.com blog o apple | highlab.pl - blog technologiczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilder Opublikowano 19 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2007 Tobi Daj linka. A po co? Kod masz na tej stronie zero3 ustal height elementu div i pusty element rowniez bedzie mial kolor height: 100% - nie pomaga chyba nie chodziło Tobie o height: 100000000px? Bo szablon jest jeden a treści wiele i teraz jaką wybrać wysokość elementu żeby do każdej strony pasowało Paweł Dzedzej Czemu jesteście tak mało pomysłowi? tongue.gif Wystarczy dać magiczny znaczek - (lub &[nic]#160; ) - i masz puste miejsce ok, tylko strona jest tak długa jak dużo jest treści w którejkolwiek kolumnie. A co będzie jak to będzie szablon? Będziesz przeglądał każdą stronę i dorzucał spacji? truvati Takie rzeczy załatwia się odpowiednio podstawionym tłem w <div id="content"> udającym tło pod trzy znajdujące się wewnątrz divy, i po sprawie testowane i działa w baaardzo wielu szablonach musi działać jeżeli szablon ma na każdej stronie jednakową wysokość? Tak jak pisałem poprzednio. A co z sytuacją kiedy strona jest tak długa jak dużo jest treści w którejkolwiek kolumnie? Chyba musiałbym drugi raz do <div id="content"> wrzucić zawartość kolumny z najobszerniejszą treścią shpyo nie słyszał o ONE TRUE LAYOUT. Wszedłem, obejrzałem i zbytnio nie rozumiem. Mój angielski stoi (albo leży) na poziomie średnio kiepskim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zero3 Opublikowano 19 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2007 zero3 ustal height elementu div i pusty element rowniez bedzie mial kolor height: 100% - nie pomaga chyba nie chodziło Tobie o height: 100000000px? Bo szablon jest jeden a treści wiele i teraz jaką wybrać wysokość elementu żeby do każdej strony pasowało mozesz ustalic wysokosc elementu tak, by byl wypelniony kolorem nawet jesli jest pusty lub jesli jest wypelniony trescia tylko w czesci. i wcale nie procentowo ani jakimis milionami pixeli. pod Firefoxem swietnie dziala min-height: pod IE height: wydluzy sie "poprawnie" nawet jesli przekroczy ustalona liczbe truvati juz podal rozwiazanie zapewne optymalne dla Ciebie pozycjonowanie inhead na fb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobi Opublikowano 19 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2007 Tobi Daj linka. A po co? Kod masz na tej stronie Myslisz, ze chce mi sie tworzyc strone, zeby to przetestowac? Nie chcesz, to nie, ja mam co robic ⇅ Sprawdź czy nadal jest zielono u Ciebie i konkurencji poprzez nowoczesne monitorowanie pozycji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.