adam6lok Opublikowano 22 Września Udostępnij Opublikowano 22 Września Od jakiegoś czasu używam u siebie Proxmoxa zainstalowanego na mini PC od Beelink i jestem zachwycony jego możliwościami. Mam na nim uruchomionych kilka większych i mniejszych deweloperskich wersji serwisów internetowych i używam do bardzo szeroko rozumianych testów. Już samo to, że mogłem przez to zrezygnować z conamniej kilku VPS-ów daje mi niezłe oszczędności :). Napisałem poradnik jak zacząć z Proxmoxem i odpalić na nim stronę internetową, a nawet kilka strona korzystając z Nginx Proxy Manager: https://ping.pl/blog/posts/wlasne-centrum-hostingowe-w-domu/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baltano Opublikowano Sobota o 21:50 Udostępnij Opublikowano Sobota o 21:50 Konkretny poradnik. Dobrze, że jest o CGNAT i o tym, żeby nie wystawiać panelu na świat, bo o tym łatwo zapomnieć. Ja mam prościej, ale też ciaśniej. Robię wtyczki do WooCommerce i testowe WordPressy trzymam na zwykłym komputerze z Windowsem. Jeden serwer bazy i kilka katalogów, w każdym inna wersja WordPressa i WooCommerce, do tego jeden multisite. Żeby sprawdzić wtyczkę na starszych wersjach, to wystarcza i nie trzeba osobnego sprzętu. Najbardziej brakuje mi tego, co Proxmox daje od ręki, czyli migawek. Robisz snapshot kontenera, puszczasz test, który namiesza w bazie, i wracasz do stanu sprzed testu. U mnie po takim teście trzeba sprzątać ręcznie. Robisz snapshoty przed aktualizacjami tych wersji deweloperskich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam6lok Opublikowano 3 godziny temu Autor Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu On 10/3/2026 at 11:50 PM, Baltano said: Robisz snapshoty przed aktualizacjami tych wersji deweloperskich? To zależy, jeżeli to jakaś duża zmiana lub taka, która mogłaby coś potencjalnie namieszać to jak najbardziej. Takie środowisko działa u mnie już od ponad roku i cały czas odkrywam jak wiele zastosowań ma. Ostatnio np. testowałem klaster bazy danych spięty przez orchestrator - razem trzy identyczne VPS-y + jeden dodatkowy jako zarządzający bazami. Postawienie tych trzech było banalne bo wystarczyło przygotować jeden z nich, a kolejne dwa utworzyć przez opcję "clone". Takie testy przeprowadza się łatwiej niż chmurach typu DigitalOcean. No i bez dodatkowych kosztów za utrzymanie VPS-ów. Jedyne co to jakbym stawiał je od podstaw to pewnie kupiłbym mocniejszą maszynę bo rozbudowa mini-pc jest problematyczna, a często nawet niemożliwa bo niektóre komponenty są wlutowane w płytę główną. Tak czy inaczej, sam koszt mini-pc już mi się pewnie zwrócił licząc ile musiałbym opłacić 5-cio dolarowych VPS-ów na jakiejś chmurze publicznej :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logremonte Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu Są plusy i minusy takich rozwiązań. Do testów, developmentu i własnego laba - jak najbardziej, bardzo fajna sprawa i można sporo zaoszczędzić. Do zastosowań biznesowych i produkcji byłbym już jednak dużo ostrożniejszy. W domu dochodzi za dużo dodatkowych zmiennych: zwykły brak prądu, awaria łącza, routera czy samego sprzętu i nagle wszystko stoi. Oczywiście można dokładać UPS, zapasowe łącze itd., tylko wtedy powoli zaczynamy budować sobie małą serwerownię Także jako środowisko do testów - super. Jako hosting czegoś, od czego faktycznie zależy biznes, osobiście zostałbym przy serwerowni/chmurze. 1 Na bieżąco moderowany od 2009 roku katalog stron internetowych - Dodaj-strone.com.pl. Nasze atuty: szybka moderacja, jakość oraz stabilność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baltano Opublikowano 24 minuty temu Udostępnij Opublikowano 24 minuty temu Klaster z trzech klonów to fajny przykład. Na zwykłym Windowsie tak tego nie zrobię. Ręczne sprzątanie po testach częściowo obchodzę transakcją. Test idzie po START TRANSACTION, na koniec ROLLBACK i baza wraca do stanu sprzed testu. Działa to, dopóki test nie tworzy ani nie zmienia tabel, bo w MySQL i MariaDB CREATE TABLE i ALTER TABLE same zatwierdzają transakcję. A aktywacja wtyczki często właśnie tworzy tabele. Wtedy stawiam osobną bazę na jeden test i po wszystkim ją kasuję. Ile RAM-u ma ten Beelink? Cztery maszyny z bazami to chyba sporo jak na mini PC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi