Skocz do zawartości

Mam ofertę kupna. Ile Waszym zdaniem wart jest ten serwis?

kokonut

Rekomendowane odpowiedzi

Długie dashe są moim autorstwem :)

Mam mały eksperyment rynkowy i jestem ciekaw opinii osób zajmujących się SEO, contentem i monetyzacją serwisów internetowych.

Wystawiłem na sprzedaż jeden z moich serwisów. Nie dlatego, że koniecznie chcę go sprzedać — bardziej interesuje mnie, jak rynek wyceni działający projekt tego typu.

Kilka danych:

• serwis działa ponad 10 lat
• około 400 tys. użytkowników rocznie
• około 1,4–1,5 mln kliknięć z Google w ostatnich 90 dniach
• obecnie około 5–6 tys. zł miesięcznie z afiliacji
• około 1 tys. aktywnych użytkowników posiadających konta
• własna, rozbudowana baza danych
• duża ilość własnego contentu
• dodatkowe przychody z dobrowolnego wsparcia użytkowników
• podstawowy dostęp do serwisu jest bezpłatny
• stosunkowo niskie koszty utrzymania

Projekt jest rozwijany od wielu lat i ma również rozbudowywaną część archiwalną oraz własne zasoby contentowe i bazodanowe.

Pojawił się konkretny zainteresowany, więc postanowiłem przy okazji zrobić mały eksperyment.

Nie podaję nazwy serwisu, ceny ofertowej ani własnej wyceny.

Chciałbym sprawdzić, jak wycenilibyście taki projekt wyłącznie na podstawie danych.

Ile Waszym zdaniem jest wart?

Możecie podać konkretną kwotę albo sposób wyliczenia — np. multiple przychodu, wartość ruchu, użytkowników, bazy danych czy contentu.

Najbardziej interesują mnie odpowiedzi osób, które faktycznie mają doświadczenie w kupowaniu lub sprzedawaniu serwisów internetowych.

Jestem ciekaw rozstrzału.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności