Skocz do zawartości

Czym monitorujecie dostępność stron zapleczowych?

JaneSmith

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Czy możecie podzielić się informacją jakich narzędzi używacie do hurtowego sprawdzania stron zapleczowych?
Chodzi o wykrywanie problemów typu 5XX, 403 i otrzymywanie powiadomień mailowych.

Edytowane przez JaneSmith

Chorobo nie wiesz z kim zadarłaś https://cancerfighters.pl/

Ja bazuje na moz.com ;) ale pewnie SEOWCY z inny for mówią o UptimeRobot czy Better Uptime albo HetrixTools..

A może i Screaming Frog, a może i JetOctopus...

Opcji jest wiele..

Jak masz coś powyżej 150 to z tego co wyczytałem nie tylko z wiedzy w PL ale i na świecie to

UptimeRobot oraz Screaming Frog list mode

Ale ja fachowiec nie jestem ;)  (Ani nic nie wiem, ani nic nie testuje..teraz są fachowcy SEO 26 lat bez testów ot na "whartpresie") bo ani z większości programów funkcji premium nie korzystałem ani ich nie prześwietliłem sam mam swoje zaplecze i tak powoli ten tego..

Jak ktoś mądrzejszy coś podpowie to będzie git choć moje sugestie chyba nie są głupie

a nie myślałeś o monitoringu zaplecza SEO Stack? właśnie go ogarniam ;) (tak wiem 20 stron zapleczowych ale jednak ;)

PS zależy od budżetu ja go nigdy nie mam i wiedzy też pozdro ;) 

Edytowane przez Herkules

Jeśli masz mniejszą skalę gotowce typu UptimeRobot wystarczą. Przy większej warto pójść we własny monitoring, bo gotowe narzędzia szybko przestają ogarniać temat albo robi się to zbyt drogie.

Najlepiej działa:

• własny skrypt (cron + sprawdzanie statusów HTTP),

• analiza zmian (np. 200 → 403 / 5xx),

• sensowne alerty mailowe (tylko przy faktycznym problemie, bez spamu).

U nas finalnie skończyło się na własnym systemie (SEO Health Check VIPKAT), który m.in.:

• sprawdza statusy (200, 301, 403, 5xx),

• wykrywa zmiany,

• monitoruje też SSL i redirecty,

• dodatkowo wychwytuje rzeczy typu toksyczne linki / podejrzane zmiany w treści,

• i wysyła powiadomienia tylko wtedy, gdy faktycznie coś się dzieje.

Przy większej skali inaczej sensownie się tego nie da ogarnąć. Swoją drogą u nas taki monitoring działa też na poziomie całych katalogów, więc na bieżąco wyłapujemy problemy (5xx, 403, padnięte strony, podejrzane zmiany) i czyścimy bazę z wpisów, które przestają być wartościowe.

Przy okazji każdy wpis dodany do katalogu ma taki monitoring w tle, więc użytkownik dostaje dodatkową kontrolę nad swoją stroną (info o błędach, zmianach itp.), bez konieczności stawiania własnego systemu.

Jak masz mało stron gotowce wystarczą. Jeśli więcej własny monitoring to moim zdaniem jedyna sensowna opcja.

Na bieżąco moderowany od 2009 roku katalog stron internetowych - Dodaj-strone.com.pl. Nasze atuty: szybka moderacja, jakość oraz stabilność.