Sanchez Spinoza Opublikowano 3 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2007 Uploaduje plik o nazwie np. Kaczory.jpg Korzystam z kodu: $location = 'D:/Apache Group/Apache/htdocs/pliki/' . basename($_FILES['userfile']['name']); if (move_uploaded_file($_FILES['userfile']['tmp_name'], $location)) { echo "Plik został załadowany poprawnie..."; } else { echo "Plik nie został załadowany..."; } Nazwę pliku otrzymuje: echo $_FILES['userfile']['name']; Pytanie zasadnicze: Jak zmienić nazwę pliku z kaczory.jpg na kaczory_1.jpg podczas ładowania pliku? Chodzi mi o to żeby pliki się nie nadpisywały podczas uploadu gdy przypadkowo mają taką samą nazwę. Profesjonalne publikacje Content Marketingowe - zamów online na BlackHood.pl Szeroki wybór Łożysk samochodowych Polecam również Praca Bielsko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MMP Opublikowano 3 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2007 Do uploadu najlepiej uzywac tego( autopromocja ) A co do tematu to najpierw sprawdzasz czy dany plik istnieje za pomocą file_exists, jeśli istnieje to zamieniasz jego nazwe dodając mu np. _1 Dużo lepszym rozwiązaniem jest hashowanie nazw plików, np md5( time() . rand( 0, 9 ) . $orginalnaNazwa );Wtedy masz pewność ze nazwa będzie unikalna. stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sanchez Spinoza Opublikowano 3 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2007 No bardzo dobry skrypt, przetestowałem. Ale w nim właśnie nie ma tej opcji która zmienia nazwę pliku jeżeli już istanieje Profesjonalne publikacje Content Marketingowe - zamów online na BlackHood.pl Szeroki wybór Łożysk samochodowych Polecam również Praca Bielsko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek Opublikowano 3 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2007 while (@file($nazwa_pliku)) { $nazwa_array=explode('.',$nazwa_pliku); $nazwa_array[0].=rand(1,9); $nazwa_pliku=implode('.',$nazwa_array); } Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql. Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON! Wielki Elektronik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sanchez Spinoza Opublikowano 12 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2007 OK a takie jeszcze jedno pytanko... Gdy testuje u siebie na dysku skrypt to mam podaną ścieżkę lokalizacji przesyłanego pliku na: $location = 'D:/Apache Group/Apache/htdocs/super/images/arty/' . basename($_FILES['userfile']['name']); Na czerwono to miejsce o które chciałem was zapytać co tu wstawić aby otrzymać adres katalogu na serwerze zdalnym. Próbuje różnych konfiguracji i nic. Profesjonalne publikacje Content Marketingowe - zamów online na BlackHood.pl Szeroki wybór Łożysk samochodowych Polecam również Praca Bielsko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.