chcewypoczac Opublikowano 22 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 Nie pytajcie po co ale na swoim terminalu zainstalowałem a raczej wgrałem do RAMu linuxa. Wersja puppy 5.5. Od 4 godzin próbuję zmienić system plików z NTFS na jakikolwiek inny ale wujek G i inne poradniki nie ułatwiają mi tego. Może ktoś ukoi moje nerwy i podpowie jak zmienić system plików dysku? Za pomoc wypiję duże piwo za zdrowie użytkownika... Pobierz 5 bezpłatnych ebooków dotyczących inwestowania Kup czekoladę Wedla, pomóż wybranej fundacji i odbierz nagrodę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trotyl Opublikowano 22 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 Nie wiem o czym piszesz, ale format dysku zmienia się przez formatowanie. Obecny format można podejrzeć za pomocą komendy fdisk, a żeby korzystać istniejącej partycji trzeba ją zamontować poleceniem mount. Linuxy potrafią obsłużyć(zamontować) NTFS, były wcześniej problemy z zapisem i nie wiem czy to się zmieniło. E: do formatowania oczywiście polecenie mkfs nihil fit sine causa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmi Opublikowano 23 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 puppy to jest raczej dystrybucja głównie live, ale spokojnie może współistnieć w windows na tej samej partycji. Teraz to już raczej nie ma problemów z ntfs pod linuxem ale bym nie stawiał całego systemu na ntfsie chociaż może by poszło. Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.