101krecikow Opublikowano 18 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2006 Szukam odpowiedzi jak obejść wyświtlanie fontów od dobrej godziny i coś nie potrafię znaleźć. Jeśli było, pomóżcie znaleźć koledze Mam link z polską czcionką, a na parterkich sajtach wyświetla krzaki (kodowanie LV kontra docelowe strony). Na forum LV znalazłem posta, żeby zamienić literę na zapis numeryczny. Skrypt nie dopuszcza poprawiania linków, więc musiałem usunąć i dodać od nowa (dobrze, że zaczynam dopiero z tą stroną, bo szkoda by było). Niestety nie pomogło - choć może strony w UTF8 wyświetlą dobrze, ale ISO-8859-2 dalej krzaczą. pyt. 1 Czy jest jakieś obejście podobne do powyższego? pyt.2 Jak ma się skuteczność linku bez polskiego fonta, do poprawnego? Niby google pokazuje, że wie o co chodzi przykład jednak z tego co się na szybko zorientowałem (na innej frazie), wyniki są nieco inne. Tak czy siak będę usuwał i dodawał link od nowa, i dobrze byłoby zrobić to po raz ostatni. pzdr 101k tonery tusze :: karmy dla psów - zapraszam :: Psiarskie forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magorski Opublikowano 18 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2006 Poniżej podaję dziesiętne kody znaków. ą - 261 ć - 263 ę - 281 ł - 322 ń - 324 ó - 243 ś - 347 ź - 378 ż - 380 Ą - 260 Ć - 262 Ę - 280 Ł - 321 Ń - 323 Ó - 211 Ś - 346 Ź - 377 Ż - 379 „ - 8222 ” - 8221 Zastąp potrzebny znak takim kodem skaładającym się z następnie kod znaku i średnik ( , czyli dla ą wpisujesz 261; (bez przerwy między # a 2). Uzyskasz to, o co Ci chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
101krecikow Opublikowano 18 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2006 no właśnie nie, zrobiłem tak i dalej jest lipa.... tonery tusze :: karmy dla psów - zapraszam :: Psiarskie forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magorski Opublikowano 18 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2006 A ja taj swego czasu zrobiłem i do dziś działa tak jak trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
101krecikow Opublikowano 18 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2006 No ok, puściłem jeszcze raz dwa linki, obadamy w połowie tygodnia tonery tusze :: karmy dla psów - zapraszam :: Psiarskie forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
101krecikow Opublikowano 27 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2006 no i pododawało linków znowu z błędem. Jaka jest waszym zdaniem procentowa skuteczność linku bez polskiej litery do takiego z literą? dzięki za pomoc 101k tonery tusze :: karmy dla psów - zapraszam :: Psiarskie forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebcio80 Opublikowano 27 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2006 dodac linki z polskimi fontami w kodowaniu ISO 8859-2 to banalna sprawa i gdyby tylko admini LV zatwierdzali takie linki nie bylo by problemu.... niestety w kodowaniu UTF-8 na stronie LV takie linki wyswietlaja sie nie prawidlowo i przez to admini z mala wyobraznia je odrzucaja. tu jest watek na ten temat gdzie probuje cos z tym zrobic: https://forum.link-vault.com/viewtopic.php?p=18473#18473 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yavaho Opublikowano 27 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2006 dodac linki z polskimi fontami w kodowaniu ISO 8859-2 to banalna sprawa i gdyby tylko admini LV zatwierdzali takie linki nie bylo by problemu Raczej odwrotnie Strona LV jest kodowana w utf-8. A więc wprowadzone teksty do bazy na ich stronie kodowane są również w utf-8 i na tym kończy się ich zainteresowanie odnośnie kodowania linków jak i stron na których one zostaną wyświetlone. Czyli proste - tekst zakodowany w utf-8 bedzie wyświetlany poprawnie tylko na stronach z kodowaniem utf-8. A na innych (ktore stanowią znaczną wiekszość) wyświetlają sie krzaki. Podobnie było z polskimi systemami wymiany linków. Też ograniczono się do jednego kodowania, tylko że w tym przypadku do iso-8859-2 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebcio80 Opublikowano 27 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2006 yavaho wiem ze strona LV jest w UTF-8 przeciez napisalem wyraznie ze dodac znaki w kodowaniu kazdym innym jest banalnie prosto a nie ze ich strona jest w ISO 8859-2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yavaho Opublikowano 28 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2006 Ale w jaki sposób chcesz dodać znaki w innym kodowaniu do formularza na stronie, ktora ma ustawione jakieś tam kodowanie? - tutaj widze problem. To oni powinni przekonwertować Twoje linki przed wysłaniem ich na inne strony. Powinni sprawdzić kodowanie strony docelowej i dopiero wtedy wysłać plik tekstowy z odpowiednio kodowanym tekstem. Albo po prostu powinni wypuścić nową wersje skryptu (ktory znajduję się na stronach z zainstalowanym systemem) z mozliwością rozpoznania kodowania strony i w razie potrzeby przekonwertowania linków w locie. - tutaj nie ma żadnego problemu. . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebcio80 Opublikowano 28 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2006 Ale w jaki sposób chcesz dodać znaki w innym kodowaniu do formularza na stronie, ktora ma ustawione jakieś tam kodowanie? - tutaj widze problem. ja problemu nie widze zadnego, jak pisalem juz 2 razy dodac tekst w kazdym kodowaniu to banalna sprawa, tylko ze admini LV zatwierdzaja linki tylko wtedy gdy nie widza krzaczkow, czyli tylko w UTF-8. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yavaho Opublikowano 28 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2006 Nic z tego nie rozumiem co napisałeś. I nie przedstawiasz zadnych rozwiązań. Przecież jako klient nie masz żadnej możliwości wyboru kodownia w jakim zostanie zapisany Twój tekst. To forum ma ustawione kodowanie ISO 8859-2 . Jeżeli dla Ciebie nie stanowi żadnego problemu, to napisz tu na tym forum coś w kodowaniu utf-8 albo w windows-1250 . I normalnie to powinny pokazać się krzaki, ale jak zmienie sobie w przegladarce kodowanie na takie które Ty wybrałeś to powinienem widzieć poprawnie Twoj tekst a w pozostałym będą krzaki. [edite] Znalazłem jedno rozwiązanie jak wysłać znaki w formularzu w innym kodowniu. Jeżeli mi się uda to będe musiał zwrócić honory [edite windows-1250] te krzaki ponizej sa poprawnie widoczne po przelaczeniu kodowania na windows-1250 šęć [edite] w utf-8 też moge wprowadzić znaki ale musiał bym to zrobić w nowym poście, bo w przypadku edycji tego posta już zupełnie krzaczeje mój wcześniejszy tekst Teraz tylko trzeba by to aprawdzic w przypadku LV . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebcio80 Opublikowano 28 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2006 mowilem ze rozwiazanie jest banalne teraz trzeba tylko przekonac adminow z LV aby takie linki w ISO 8859-2 dodawali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yavaho Opublikowano 28 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2006 Jeżeli uda mi się w ten sposób wprowadzić znaki do LV to powinny być dobrze wyświetlane na stronach ISO 8859-2 (które stanowią wiekszość w naszym przypadku) ale znow pojawią sie krzaki na stronach z utf-8 i innych - czyli wszystko będzie na odwrót. No i może być problem przy tego typu kombinacjach jeśli w pewnym momencie admini na LV zmodernizują wreszcie swój skrypt. . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebcio80 Opublikowano 28 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2006 niby na odwrót ale wiekszosc polskich stron jest jednak w ISO, jezeli nie ogromna wiekszosc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.