Skocz do zawartości

[ciekawostka] le kosztowały najbardziej znane logotypy

Mion

Rekomendowane odpowiedzi

IMHO Samo logo nieważne jak ładne / brzydkie nie czyni sprzedaży. Sprzedaż i rozpoznawalność marki tworzą nakłady an reklamę i każde logo może moim zdaniem być dobre które widzimy na każdym kroku w reklamach TV, bilbordy, net itd...

IMHO najpierw jest wielka kampania reklamowa, dopiero później logo jest "z górnej półki", więc w takich warunkach każdy z nas mógł by stworzyć logo i te logo było by OK.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Oto przykład, że z tworzeniem logo nie jest tak łatwo.
Nie bardzo rozumiem czego ten przykład ma dowodzić ... jedno logo jest trójwymiarowe, a drugie płaskie. Logo Eriksson jest znane po przez reklamę tej firmy i produktów i co więcej podejrzewam, że jak by się zmienili drugie logo było by tak samo rozpoznawalne jako Erikssona jak ich aktualne [1] z lewej.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

I właśnie w tym rzecz. A ciekawe ile kosztowała zmiana nazwy z IDEA na ORANGE czy ERA na T-mobile ;)

Tyle samo - około 100 milionów złotych.

https://www.press.pl/newsy/reklama/pokaz/24982,Zmiana-Ery-na-T-Mobile-bedzie-kosztowac-tyle_-co-Idei-na-Orange

Jakub Jaworowicz

Zobacz mój Blog o WordPress i Marketingu

https://stocklogos.co...h-did-they-cost :)

Sam byłem grafikiem przez wiele lat i totalnie nie rozumiem tych cen - zależnie od czasu pracy i ilości osób - kilkaset zł / kilka tys ok ale nie więcej.

Wedlug mnie to sciema z tymi cenami, oni specjalnie takie wycieki co do cen robią aby sie o tym mowilo, jakie to kozaki nie sa.

Kontakt: punkty@strony.pl

gg: 10386146

Wedlug mnie to sciema z tymi cenami, oni specjalnie takie wycieki co do cen robią aby sie o tym mowilo, jakie to kozaki nie sa.

To bo to jest cena umowna. Kupisz logo coca coli za 100 mln i co będziesz karty do gry czy piłeczki do ping-ponga sprzedawał?

Logo bez marketingu, sieci dystrybucji/sprzedaży i produktów coca coli jest g... warte.

jest g... warte

Coś mi świta o wykorzystywaniu właśnie takich "wartości niematerialnych" przez kreatywnych księgowych, ale nie mogę sobie przypomnieć, o co chodziło ;) Coś przy wrogich przejęciach... W każdym bądź razie logo to majątek, który naprawdę może się przydać :)

Według mnie logo ma znaczenie i to duże. Dla grafika nie problemem będzie stworzeniem coś co jest fajne, ale stworzyć coś co zapadnie ludziom w pamięć i spowoduje, że firma będzie kojarzona z danym znakiem pewnie jest już sztuką. Plus dochodzi do tego ułożenie historii, którą będzie się opowiadać na konferencjach prasowych, że to kółko oznacza wolność, a ta kreska niezależność ;)

każde logo może moim zdaniem być dobre które widzimy na każdym kroku w reklamach TV, bilbordy, net itd...

IMO zbyt płytko traktujesz temat. Reklama jest produktem finalnym, a poprzedzają ją opracowania, koncepcje itp. Sam artykuł to szukanie sensacji i powierzchowność.

Nikt nie wspomniał o zmianie Poczty Polskiej?

szacowany budżet rebrandingu to ok. 190mln złotych, na samą zmianę logotypów i szaty graficznej. Poczta szacuje, iż przeznaczy od 2 do 6 mln złotych rocznie.

Konto współdzielone. Kup teksty przez GT i z fakturą VAT.

Potrzebujesz tekstów? Pisz na PW albo zajrzyj, a na pewno coś wymyślimy ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności