Zbigniew Opublikowano 21 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Witam Mam nadzieję, że to odpowiednie miejsce do zadania takiego pytania Zacząłem interesować się pozycjonowaniem, w moim mieście mało firm działa w tej branży, myślę, że możliwe byłoby wybicie się. Mój ambitny plan zakłada początkowe pozycjonowanie stron, a w przyszłości rozwinięcie serwisu o usługę tworzenia www. Moje pytanie: w takim wypadku lepiej stworzyć kilka osobnych serwisów - mam pomysły na kilka domen dla firmy pozycjonującej czy lepiej zakupić krótką, fajną, domenę (cztery znaki). Taką też mam na oku. Wtedy mógłbym na niej zrobić jakiś ogólny serwis, a na subdomenach np.: - korepetycje.xxxx.pl (narzeczona nauczycielka ;P) - blog.xxxx.pl - pozycjonowanie.xxxx.pl - katalog.xxxx.pl - programista.xxxx.pl - webmaster.xxxx.pl Podsumowując: wiem, że projekt może nie wypalić i że zastanawiam się na zapas, ale jestem ciekaw co radzicie: lepiej postawić na jedną krótką domenę i rozwijać ją i ewentualne subdomeny czy lepiej na początek kupić coś dla firmy pozycjonującej i na tym się skupić? Zaznaczam, że ta krótka domena nie byłaby raczej nazwą firmy. Po prostu jest krótka i chwytliwa w miarę Z góry dziękuję za odpowiedzi, Pozdrawiam. Jam jest Zbygniew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mar_Dal Opublikowano 21 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Stawiaj na domenach a nie na sub-domenach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbigniew Opublikowano 21 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Czyli w tą stronę nie ma sensu? A jeśli główna usługa i w przyszłości projektowanie www byłoby na tej krótkiej domenie, to ewentualny blog, katalog, czy strona z korepetycjami na sub może by ją trochę wzmocniły. Generalnie wiem, że to ograniczanie kosztów (wybór krótkiej domeny i stawianie sub-domen). Fraza pozycjonowanie stron jest popularna i fakt, że w nazwie domeny będę miał pozycjonowanie chyba mnie nie uratuje... Ledwo początek pomysłu, a ja już mam problem z prostą rzeczą. Ale to przez to, że ta krótka domena wydaje mi się bardzo fajna Z drugiej strony są też fajne wolne domeny pod pozycjonowanie Ale ta 4 znakowa miała przewagę użyteczności, ale teraz już sam nie wiem Jam jest Zbygniew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mar_Dal Opublikowano 21 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Napisałem na domenie tylko dlatego, że w mojej ocenie wykorzystywanie sub-domen w obrębie jednej domeny ( szczyt oszczędności ) to mało profesjonalne podejście. Na subdomenach to stawia się śmietniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbigniew Opublikowano 21 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Teraz narzeczona ma na cba korepetycje, więc bym jej tam postawił coś do korepetycji, tak sobie myślę ;D Morał mi przychodzi do głowy jeden. Kupić domenę krótką i tam założyć główny serwis. Dokupić inną dobrą dla firmy pozycjonującej, postawić tam jakiś blog, informacje i potraktować to jako zapleczówka. Nie wiem czemu tak się uparłem na tą krótką domenę... Jam jest Zbygniew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soprano Opublikowano 21 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Koledzy widocznie na subdomenach stawiają spam. Ja akurat mam odmienne zdanie. Na subdomenach można postawić wiele dobrych rzeczy. Na początku zdecydowanie ograniczy to koszty związane z całym biznesem. O profesjonalizm zatroszczysz się w późniejszym terminie, jak już wykonasz pierwsze zlecenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mar_Dal Opublikowano 21 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Bez przesady, jaki jest koszt domeny na dzień dzisiejszy ? Zerowy ? ( Korzystając z promocji )Samej domeny, nie mowie o hostingu, który na jego potrzeby będzie kosztował 50zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soprano Opublikowano 21 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Owszem, zgadzam się. Koszt jest praktycznie żaden. Być może błędnie założyłem, że właściciel kupi od razu kilka domen i na nich postawi serwisy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbigniew Opublikowano 21 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Tak się mówi, że żaden. Ale podchodząc do tego poważnie, pozycjonując wszystko porządnie, po roku będzie już spory koszt, bo przecież dobrych domen z linkami nie puszczę Dlatego zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem. Ale to oczywiste, że dla zaplecza trzeba mieć kilka domen, z tym, że też nie chcę przegiąć, bo później się nie wypłacę Jam jest Zbygniew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ludi Opublikowano 21 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Moim zdaniem lepiej kupić osobne domeny Wdrażaj systemy ISO taniej, szybciej, pewniej. Oferujemy wdrożenia, szkolenia, certyfikację ISO 9001 oraz innych systemów z branży. Przedstawimy oferty związane z systemami ISO w ciągu 5 dni, a Ty wybierzesz najlepszą z nich! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mar_Dal Opublikowano 21 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Nawet jeśli miałby kupować 100 domen to też nie widzę dużych kosztów. Jeśli otwiera firmę, zwłaszcza jeśli chce się zająć pozycjonowaniem to musi się liczyć z kosztem kilkudziesięciu tysięcy na start. Prosta piłka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbigniew Opublikowano 21 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 No ok. Dzięki za rady. Widać, że są profesjonalne. I w pełni je rozumiem. Jednak ja właśnie na ten porządny start chciałem zarobić najpierw jakoś lokalnie No nic. Na początek wezmę sobie taką krótką domenę i zacznę coś ruszać. A później pomyślę co dalej pozdro Jam jest Zbygniew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soprano Opublikowano 21 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Nie zgadzam się z tym. Wcale nie musi się liczyć z takimi kosztami. Nie musi pozycjonować "opon" na początek. Będzie pewnie pozycjonował lokalnie, a więc i zaplecza do tego dużego nie potrzeba. Chyba, że to jakieś mega oblegane miasto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbigniew Opublikowano 21 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Częstochowa. W najbliższej przyszłości Tarnowskie Góry i Bytom, łapiące się pod Katowice chyba . W każdym razie widzę tu szanse, może się mylę, ale kto nie próbuje ten traci Jam jest Zbygniew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mar_Dal Opublikowano 21 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 To na Śląsku masz kilku dużych konkurentów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.