Skocz do zawartości

Reklamacje dóbr niematerialnych (oprogramowania OEM)

Kesera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Szukam jakichkolwiek informacji nt. zasad reklamacji dóbr niematerialnych w Polsce i UE. Szukałem w google na różne frazy ale kompletnie nic nie ma w polskim niecie na ten temat.

Wiem, że w przypadku dóbr rzeczowych klient może zażądać zwrotu pieniędzy bez podania przyczyny, natomiast nie jestem pewien jak sprawa wygląda w przypadku oprogramowania bez pudełka.

To nasze prawo jeszcze chyba nie dogoniło technologii (jeśli masz na myśli program zakupiony i pobrany ze strony).

Obecnie jest:

USTAWA z dnia 2 marca 2000 r.

o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny

Art.10

3. Jeżeli strony nie umówiły się inaczej, prawo odstąpienia od umowy zawartej na odległość nie przysługuje konsumentowi w wypadkach:

2) dotyczących nagrań audialnych i wizualnych oraz zapisanych na informatycznych nośnikach danych po usunięciu przez konsumenta ich oryginalnego opakowania,

---

Czyli kupując program pudełkowy, po jego otwarciu - nie ma zwrotów.

Kupując program OEM np. na płytce i zafoliowany, po zdjęciu folii - nie ma zwrotu.

Kupując program poprzez jego ściągnięcie z serwera - chyba jeszcze nie ma bezpośrednich przepisów.

Ale moim zdaniem jakiekolwiek rozstrzygnięcia sądowe w takiej sprawie prowadziłyby do tego samego. Jeśli masz możliwość użycia programu, to nie masz już możliwości jego zwrotu.

Pozdrawiam,

Mariusz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności