Jump to content
Sign in to follow this  
NCL

Google analitycs a forum

Recommended Posts

Witam

Ma stronke powiedzmy www.strona.pl a na niej forum jako podfolder czyli www.strona.pl/forum/

Chcialbym analizowac ruch tylko na forum - ale nie moge dodac samego forum (www.strona.pl/forum/) do google analitycs, poniewaz wymaga adresu nadrzednego - czyli np. forum.strona.pl Ja nie chce tworzyc nowej domeny - chce po prostu sprawdzic co sie dzieje w tym konkretnym folderze forum.

Jak to mozna zrobic?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wydaje mi się, że nie jest istotne, co wpiszesz jako adres dla danego konta, tylko żeby skrypt znalazł się w odpowiednim miejscu, czyli na forum.

Tak, ale ja nie chcę łaczyć wyników strony głownej i forum wjeden duży - chciałby widzieć je osobo - bo to dla mnie jakby dwie strony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ja mam podobne pytanie, ale w drugą stronę. Mam google analytics na strona.pl i chciałbym, żeby razem zliczał mi również z forum.strona.pl. Umieściłem kod tuż przed </body> na jednej i drugiej, ale nie wiem gdzie dokładnie sprawdzić czy z tego forum.strona.pl też jest zliczane? Może w ogóle tak nie można? Proszę o pomoc.

A co mnie niepokoi to, że w dziale "witryny odsyłające" jest właśnie forum.strona.pl....

Edited by mery_master

Share this post


Link to post
Share on other sites
dodaj filtr

OK. Dodałem filtr i teraz nie wiem co dalej :unsure:

W głownych wynikach wyszukiwania mam już o 50% mniejsze obroty na statystykach (domyslam się że to są za samą strone główną). A jak teraz mogę sprawdzić statytsyki samego forum? Czy można sprawdzić połaczone statystyki forum i strony głównej jednocześnie, żeby zobaczyć: ile osób wchodzi tylko na główną, ile osób wchodzi tylko na forum, a ile osób zagląda i na forum i na stronę główna. I żeby wiedzieć czy userzy zaczynają od strony głownej czy od froum.

Dzięki za odpowiedzi!

Edited by NCL

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powinieneś umieścić kod w postaci:

<?php

$virtual_page = "nazwa_strony_przykładowej_1";

include_once "analyticstracking.php" ?>

tuż przed tagiem zamykającym </body>. W miejsce „nazwa_strony_przykładowej_1” wstaw taką nazwę, która pomoże w jednoznacznej identyfikacji śledzonej witryny.

W ten sposób w wynikach analytics możesz przeglądać i widzisz na jaką stronę są wejścia itp.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Powinieneś umieścić kod w postaci:

A można to zrobić nie grzebiąc w kodzie? NP. z poziomu Alanytics?

Share this post


Link to post
Share on other sites

teoretycznie wg mnie to robisz tak:

jeden kod idzie na całość,

później dodajesz 2 różne profile (do tej samej domeny) na każdy inny filtr - jeden (na forum) to include trafiic only to subdirectory (uwzględnij tylko ruch do katalogu) a drugi z kolei custom -> exclude / wyłącz ruch z i ... tutaj nie wiem co :) - ale pewnie z helpa da się wyczytać.


dymna.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Terms of Use Privacy Policy