Jump to content
Sign in to follow this  
LeonD

Nie indeksuje grafik

Recommended Posts

Witam.

Mam problem z indeksowaniem grafik przez Google. Otóż ani jednej grafiki mi nie indeksuje, mimo że grafiki są opisane (alty, tytuły, etykiety, opisy – wszystko co oferuje SEO od Yoast).

Na mojej stronie wielu tekstów nie ma, bo głownie jest to moja galeria zdjęć, zatem to zdjęcia są główną zawartością (content) strony, i zależy mi by brały one udział w pozycjonowaniu.

Jakiegoś strasznego ciśnienia na pozycjonowanie tej strony nie mam, bo strona hobbistyczna, ale jednak fajnie by ją wypozycjonować było.

Adres strony: http://www.photo4art.eu/

Screen z tego co pokazuje „narzędzie dla webmasterów”:

2cco3fl.jpg

p.s. Błąd który pokazuje dotyczy „tagów”, więc nim się nie przejmuję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ta ładna "ciuchcia" to nie Twoja przypadkiem ?

Szukaj_w_Google_2015_04_27_23_33_04.png

E: do info z GWT podchodź z dystansem, będziesz zdrowszy ;)

Edited by Konik^Morski

Sygnaturkę z linkiem przyznam sobie po napisaniu 15 wartościowych postów. Prawdopodobnie nigdy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki, „ciuchcia” moja, jak i wszystkie zdjęcia z tej strony. :)

No właśnie zastanawia mnie jedno, bo jak niby Google nie indeksuje tych grafik, to skąd wyszukuje obrazem niektóre z nich (te które ustawiłem jako motyw [obrazek wyróżniający] wpisów)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdź dokładnie ustawienia Yoast, czy nie masz blokowania grafik (istnieje możliwość ustawienia "noindex,nofollow" dla zawartości typu media). Google i tak może to zaindeksować. Zobacz sobie w analityce wyszukiwania także statystyki wyświetleń dla treści typu grafika (typ wyszukiwania -> grafika).


Pozycjonuję serwisy internetowe, najchętniej e-commerce i serwisy contentowe. Robię audyty SEO, konsultuje projekty, szkolę wewnętrzne działy marketingu. Więcej o mnie na takaoto.pro i https://www.szymonslowik.pl/

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Temat stary ale problem ten sam.

Około rok temu zacząłem poprawiać starą stronę i przenosić ją na WordPress zainstalowany All in one seo. Domena własna i dość stara.

Trzymałem się wszystkich wytycznych do wrzucania obrazków. Odpowiednia nazwa opisująca obrazek + na koniec moja unikalna nazwa (taki zbitek słów w ogóle nie występujący w języku). Czyli plik się odpowiednio nazywał + jeszcze alt tiltle wszystko co się dało.

 

Po roku przy wyszukiwaniu nazwy własnej w grafice google wyświetla się tylko 20 zdjęć z mojej strony z unikalną tą samą nazwą. A reszta to jakieś śmieci np. moje aukcje na allegro z 2009-2014r. Czasem kupione czasem to co sprzedawałem. Powinno być w wynikach jakieś 300-500zdjęć które wykonałem i odpowiednio nazwałem.

 

Jeśli ktoś na swojej stronie lub blogu podlinkował któryś z moich obrazków to google  wyświetla go w wynikach.  I odnośnik jest do czyjeś strony/serwisu. Nie indeksuje obrazków bezpośrednio na moje stronie co jest dziwne.

 

Próbowałem kilku wtyczek do tworzenia mapy obrazów ale słabo działają są tylko linki do obrazków bez opisów alt, title etc.

Edited by Koala-Panda

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Terms of Use Privacy Policy