CYTAT(BPSeo @ 22.07.10 - 14:38)

Witam,
Od jakiegoś czasu spotykam się z problemem, który nie występował wcześniej. Pozycjonując witrynę spokojnie zbudowałem do niej bardzo silne linkowanie w rozsądnym okresie czasu, jednak nie wyszła ona wyżej niż 3 dziesiątka. Jest to dziwne, bo ma ona mniej więcej tyle linków co całe top 10 w sumie. Podczas analizy serpów doszedłem do dziwnego wniosku: moja witryna nie ma nic w parametrze related:, a wszystkie inne z top 50 mają. Pytanie: czy wasze obserwacje potwierdzają wpływy występowania parametru related na pozycje strony? Moja witryna posiada bardzo unikalny content, jest on specjalnie napisany przez copywritera i nigdzie nie ma nawet zbliżonych treści, więc w zasadzie nie dziwię się, że Google nie rozpoznaje witryn podobnych.
Jaki jest wiek Twojej witryny?
Z regoly informacje w related ukazuja sie dopiero po co najmniej 6-9 miesiacach, tyle samo trzeba czekac na update po zmianie tematylki strony.
Mam mlode polroczne strony ktore od 4-5 mcy maja PR5 a related ciagle brak.
Nie zwrocilem uwagi aby to mialo znaczenie w serpach ale pewnie ma bo po pierwsze wiek, po drugie , jezeli wg. Google witryna nie ma ustalonej tematyki to nie moze byc mocna w swojej branzy.
Tak apro po , osobiscie uzywam tego parametru przy wymianie linkow, jezeli wg. "related" strona ma ustalona tematyke to wiem ze mam do czynienai z tematycznym linkiem.Wielokrotnie sie bowiem zdaza ze nowy wlasciciel domeny, zmienia kompletnie branze i oferuje "silne" linki w tematyce w ktorej nie ma zadnych BL.