Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: funkcja mail()
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Projektowanie stron > PHP i MySQL
camelleon
Mam problem jak probuje zrobic to
CODE

<?
$body = "Dziękujemy za zarejestrowanie się na naszej stronie!";
mail (jakis@mail.com, 'Dziekujemy za zarejestrowanie sie!', $body, 'From: admin@strona.com');
?>

na moim serwerze domowym (phptriad z php4.1.1 i apache 1.3.23)
to wyskakuje

Warning: Failed to Connect in c:\apache\htdocs\phmyss\03\mail.php on line 3

a jak to samo puszcze na serwerze na ktorym mam strone to dziala

czym to jest spowodowane?
konfiguracja czy moze jakies dodatki?

jak bylo gdzis na forum to sory ale szukalem i nie znalazlem

jacenty
Sprubój tak:
CODE
mail($to,$temat,$tresc,
           'From: admin@strona.com');

nagłówki od nowej linji.

guci0
mail ("jakis@mail.com", "Dziekujemy za zarejestrowanie sie!","$body","From: admin@strona.com");

mail();

Jezeli nie bedzie dzialalo mozliwe ze na serwerze jest zablokowane wysylanie ta metoda maili ...
Bełdzio
QUOTE(camelleon @ 24.09.05 - 15:52)
...

zapewne nie masz na lokalu serwera pocztowego, z którym chce się połączyć mail()
webmaster
Skonfiguruj apacza (albo sameo PHP?) - gdzieś w plikach konfiguracyjnych znajdziesz możliwość wpisania adresu serwera SMTP. Nie pamiętam już, co to za plik konfiguracyjny, ale pamiętam, że też miałem ten problem i go rozwiązałem, a wina leżała po stronie złej konfiguracji (miałem SMTP ustawiony na localhost, bez postawionego serwera mailowego).
camelleon
skoro nie mam na localhost serwera mailowego to na jaki mam ustawic smtp?
Hellz
Szczerze powiem, że skrytów wysyłających maile nie testuje na localu, tylko już na serwerze w necie. Jednak na krasnalu udało mi się to wszystko odpalić, trzeba było tylko włączyć serwer poczty. Może u Ciebie jest podobnie? Pozdrawiam
camelleon
no ale jak go właczyc w phptriad?

rozumiem ze albo wlacze serwer poczty i ty pytanie jak?
albo ustawie smtp tylko na jakie? teraz jest localhost a co moge tam wstawic?
burzam
w php.ini masz wpis odpowiadajacy za adres serwera smtp dla serwerow windowsowskich, inny wpis jest dla linuxow - odnosi sie do sendmaila, postfixa lub innego serwera pocztowego

skonfiguruj poprawnie php.ini i bez problemu wyslesz poczte z localhosta wlasnie przez ten serwer smtp
camelleon
znalazlem ten wpis w php.ini i mam ustawione na localhost, a skoro nie mam serwera poczty to jaki mam ustawic smtp? np: smtp.wp.pl? czy jak?

burzam
Obecnie wiekszosc serwerow poczty wymaga autoryzacji, musisz znalezc taki, ktory jej nie wymaga
sprobuj poczta.interia.pl - kiedys dzialalo, nie wiem jak teraz
camelleon
ok wielkie dzieki
proks
Warning: Failed to Connect in c:\apache\htdocs\phmyss\03\mail.php on line 3

To mi wygląda na windowsa, a z tego co wiem funkcje mail, crypt i pewnie jeszcze klika innych nie działają pod tym systemem, no chyba że php5 coś zmieniło, ale tego nie sprawdzałem.
pzdr
camelleon
tak jest to na windowsie (w koncu phptriad, a to chyba tylko pod winde)
czyli nawet jak ustawie jakis smtp to nie pojdzie?
Erbit
Nie masz sie co męczyć na Windows. Nawet jesli sie wepniesz do sendmail, ktory w wypadku triad implementowany jest przez phpxmail/sendmail lub wlasciwie podepniesz sie pod dzialający, lokalny serwer smtp (jakis serwer pocztowy), to bedziesz mogl rozsylac poczte tylko w oparciu o wlasną siec lokalną (poza siec lokalną nie wyskoczysz).
pakonet
Z tego co pamiętam, mail() spokojnie mi śmigało pod Windowsem po ustawieniu w PHP.ini odpowiedniego serwera SMTP. Choć są oczywiście pewne ograniczenia, o których piszą w manualu:

http://pl2.php.net/function.mail
Erbit
QUOTE(pakonet @ 28.09.05 - 19:54)
... po ustawieniu w PHP.ini odpowiedniego serwera SMTP....

Odpowiedniego ? Czyli jaki to jest ODPOWIEDNI !?
burzam
hmmmm
zaraz zaraz
ja kiedys jak pracowalem na windzie i mialem krasnala, po podpieciu serwera smtp wysylalem maile

no chyba wtedy nie bylem az tak pijany tongue.gif
weecioo
jeśli to serwer do testowania tylko, to ja robie tak ze stawiam sobie SMTP (z krasnalem 2.7 jakiś przychodzi, ja uzywam Eserv akurat) i testuje wysylanie maili na adresy lokalne (...@localhost) - wysyłanie na zewnątrz raczej nie przejdzie, jako że serwery pocztowe na to nie pozwalają raczej... no chyba że masz kompa do testowania ze stałym IP i możesz sobie zrobić wpis PTR w DNSach, to bedziesz miał na lokalu normalny serwer pocztowy wink.gif
MartinB
Ja mam w domu zainstalowanego SENDMAILA
http://www.glob.com.au/sendmail/
i działa lokalne wysyłanie maili korzystając z funkcji mail() z nagłówkami.
Ściągnij sobie i zainstaluj!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.
Przeprowadzka - Pozycjonowanie stron