Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Artykuły o SEO/SEM w Polskim internecie
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Forum Ogólne > Pogaduszki
Stron: 1, 2, 3, 4
lordbart
Pewna Pani "popełniła" wywiad o pozycjonowaniu i SEM

http://www.internetstandard.pl/news/82996.html

Wywiad ciekawy i w sumie dobrze, że powstał, gdyż zainteresuje kilka osób tematyką SEO/SEM a to w naszym wspólnym interesie.

Szkoda tylko, że Pani Ewelina troszkę się zagalopywała wink.gif

Na dzień dobry mamy ciekawe i znane określenie na pozycjonowanie:
Też zwane jest pozycjonowaniem algorytmicznym

dalej dowiadujemy się, że boksy reklamowe to:
"paid-for-placement"

Dalsze zdanie jakoś mi tak pokazuje, ze możę nie wiedzą w Hypermedii o istnieniu i dominajci na rynku wyszukwiarki google, albo nie mówią o tym klientom ?

Zazwyczaj skupiamy się na wyszukiwarkach obecnych na największych portalach, czyli Onecie i Wirtualnej Polsce. Jeśli klienci pytają o te formy reklamy, to pytają zwykle o ofertę tych dwóch portali.

Standardowa brednia:

Najważniejszym elementem są słowa kluczowe. Jeśli ich nie będzie w tekście strony, nie będzie ich w linkach i nie będzie ich w odpowiednio umieszczonych tagach, to takiej strony wypozycjonować się nie da.

tego to nawet nie ma co komentować:

Lepiej być na niższej pozycji, ale znaleźć się tam według ustalonych przez IAB zasad.

I na koniec jeden plus ( oczywiście oprócz tego, ze za plus należy uznać samo pojawienie się artykuło o SEO/SEM ):

Klienci są zaskoczeni, że gdy proszą nas o wykonanie takiej usługi, to prace muszą trwać kilka miesięcy. Gdy decydujemy się na wykorzystanie płatnych linków, to jest to dobre rozwiązanie, gdy chcemy szybko zobaczyć efekty.

niestety nawet tutaj Pani Ewelina "przeszła do galopu":

Wyszukiwarki indeksują co cztery tygodnie.

smile.gif
Diwi
Hehehe to ja wam powiem jeszcze lepszą rzecz.

Kiedyś dowiedziałem się od znajomego mega pozycjonera ( który znał się na tym tak jak ja na modyfikacjach genetycznych syberyjskich much wielkich biggrin.gif ).

Powiedział mi że ranking (czyt. pozycje wszystkich stron) pod danym słowem może się zmieniać co 1 miesiąc laugh.gif

Pozdrawiam
Yeden
Pani Ewelina nie jest blondynką (niczego sobie, ale makijaż bym poprawił), więc pod dowcip nie da sie tego podciągnąć... smile.gif
szy
Po lekturze czegoś takiego wydaje się, że my tutaj jesteśmy jakimś
cholernym undergroundem, a tam 'u góry' to jakiś inny świat. Świat
w którym za pieniądze można wszystko, nawet wygadywać takie
bzdury jak bohaterka artykułu.

Ale zawsze Hypermedia szokowały hyperwtopami, jak kiedyś serwis
Ery, o ile pamiętam.

Szy.
zeus
Po przeczytaniu artykulu moge powiedziec jedno..."8 lat nauki.W szkole i na kursach! I wszystko to jak krew w piach!" ;-)
franckey
tylko, że pewnie oni i tak nie będą tego robić, zlecą ludziom, którzy sie na tym najlepiej znają, czyli... niektórym użytkownikom tego forum. A przy okazji spija najbardziej tłusta smietankę.
pneuma
franckey i tu masz rację tyle że trzeba mieć chody z górą żeby się tam znaleźć
artaks
ojejku, widac Hypermedia glownie skupia sie na Onecie i WP (wyszukiwarki traktowane przez wiekszosc uzytkownikow tego forum 'pobocznie'), tam sa troche inne prawidla niz w Google wink.gif
Beerbant
ha ha ha ha i jeszcze raz ha ha biedni klienci, którzy to sobie wezmą za całą prawde i tylko prawde biggrin.gif
kill bill
Panowie oj Panowie Panie oj Panie biggrin.gif

Ubiera się garniturek lub grasonkę wchodzi do dużej firmy.Przedtem czyta internet i robi notatki .

Przed takim artukułem wycina się rzeczy których "Kowalski" nie może się dowiedzieć. Potem delikatnie przygotowuje artukuł celując tak że niby jest się specjalistą ,potem delikatnie akcentuje z jakiej firmy się pochodzi (żeby sobie napędzić czytających nieświadomych baranków) .Wynajmuje ładną salę robi fotki cyfraczkiem .

I mamy sponsorowaną reklamę firmy "Zbylut S.A" biggrin.gif

Co to ma wspólnego z górą toć to zwykła nachalna reklama sprytnie podszykowana:)

Cieszy mnie fakt że w komentarzach zmyto ścierą bagno artykułu (ojoj jaki byłem nie miły) biggrin.gif

Pani Ewelina hm może nadaje sie na pozycjonowanie jezyk1.GIF

A fe ... yahoo.gif
Diwi
Pani Ewelina hm może nadaje sie na pozycjonowanie

Na pozycjonowaniu stron internetowych pewnie się nie zna ale na pozycjonowaniu innych rzeczy to już nie wiem. Trzeba by to sprawdzić biggrin.gif.

Co do komentarzy to ja również zjechałem tam ten artykuł wink.gif. Dowiedziałem się także od niejakiego "marcina" o tym że content ma pierwszo rzędne znaczenie (coo ?)

Diwi: Content ma pierwszorzędne znaczenie. Połączenie linkowania z contentem jest znacznie lepsze efekty niż samo linkowanie.

Z tym drugim też się nie zgodze. Najlepszym przykładem może być pierwsze miejsce w konkursie pod frazą "msnbetter thangoogle" strony radia maryja :/ (ja tam w treści nie widze słowa msnbetter thangoogle). Wniosek ? Likowanie jest najważniejsze.

Pozdrawiam
kill bill
Diwi smile.gif

Ja tam sprawdzać nie chcę biggrin.gif

A na powaznie.

W Polsce niestety mamy problem że najwięcej do powiedzenia mają Ci co nie mają nic do powiedzenia.
Dotyczy to nie tylko Seo ale polityki ,kultury itd.

Bład nie lezy po stronie Pani E.. czy jej firmy oni poprostu postanowili "ukręcić loda" na artykule.(Czytaj skorzystali z okazji:)

Jak napisał Szy Hypermedia robi sobie takimi wtopami markęsmile.gif

Ale już nie długo niespodzianka już się konczy pisać ................. blush.gif

Pozdrawiam

Ps tak Szy my jesteśmy cholernym undergroundem ale już wkrótce wyjdziemy z podziemia. diabelek.gif
Diwi
Ale już nie długo niespodzianka już się konczy pisać ................. blush.gif

Pozdrawiam

Hmm.. czy mówisz o tym portalu o pozycjonowaniu który ma uświadamiać klientów czym jest seo. Co jest brednią a co prawdą itd. ? Może bez tej bredni Ale tak blush.gif K.B
Pozdrawiam
wuel
QUOTE(Diwi @ 20.09.05 - 22:51)
Diwi: Content ma pierwszorzędne znaczenie. Połączenie linkowania z contentem jest znacznie lepsze efekty niż samo linkowanie.

Z tym drugim też się nie zgodze. Najlepszym przykładem może być pierwsze miejsce w konkursie pod frazą "msnbetter thangoogle" strony radia maryja :/ (ja tam w treści nie widze słowa msnbetter thangoogle). Wniosek ? Likowanie jest najważniejsze.

Pozdrawiam
[right][snapback]85358[/snapback][/right]

Diwi, obawiam się, że nie zrozumiałeś tego, co Marcin (wink @ Marcin) napisał. Content ma pierwszorzędne znaczenie. Ale nie w przypadku pozycjonowania, czyli niejako 'podstawiania' stron dla wyszukiwarek. Ale już dla samego użytkownika wyszukiwarek. Który wejdzie na tę stronę i będzie szukał informacji. Jeżeli ich nie znajdzie, to pójdzie do gościa zajmującego drugą pozycje. Proste.

pzdr.
mrtn
Otóż znowu na forum zaczyna pokutowac pozycjonowanie przez małe p - zawartość strony miała, ma i bedzie mieć pierwszorzędne znaczenie przy pozycjonowaniu gdyż pozyjonujemy właściwe na treść ze storny/serwisu. Przykłady lepera czy radia maryja (dzisaj nie ma w 100 setce na msnbetter !) - niczego nie dowodzą.
Stronę doskonale zoptymalizowaną, że swietnym linkowaniem wewnętrznym można znacznie taniej (czli mniejszą ilością linków) wywindować na określone pozycje. W przypadku profesjonalnego pozycjonowanie (nie zabawy), gdzie często w grę wchodzą setki fraz dla jednego serwsiu zabawa samymi linkami praktycznie nic by nie dała (może po za filtrami i banem ;-)

Pozdrawiam mrtn na IDG podpisany jako marcin ;-)
Beerbant
no ja troszeczkę inaczej zrobiłem, nie zjechałem artykułu tylko napisałem do jego autorki wyjaśniając po kolei wszystkie merytoryczne błędy zawarte w wypowiedziach "specjalistki" od pozycjonowania.
oto szczególy korespondencji-
Panie Krzysztofie,
Już w tytule syganlizowaliśmy, że jest to tekst dla poczatkujących tj: nie wyjaśni wszytkiego i będzie tylko pewnym wprowadzeniem w temat.
Byłabym wdzięczna, gdyby punkt po punkcie wypisał Pan "bzdury" - postaram się te watpliwości przesłać do Pani Eweliny, która odpowiadała na moje pytania według swojej najlepszej wiedzy.
Myślę, że lista konkretnych zarzutów zdopinguje ją do odpowiedzi. W większości komentarzy pod tekstem nie ma żadnych merytorycznych zarzutów, choć jestem przekonana, że takie też można by postawić analizując odpowiedzi Pani Eweliny.
Zachęcam więc do zadania konkretnych, trudnych pytań Pani Ewelinie Chlebińskiej - albo się wybroni, albo zapędzi ja Pan w kozi róg. Ale moim zdaniem nie jest poważne pisanie o tekście że jest bzdurny, bez podania konkretnych zarzutów. Proszę zadać pytania na przykład na forum:
-http://forum.idg.pl/index.php?setskin=1&skinid=6&showforum=178
lub przesłać je do mnie.
Pozdrawiam,
Magda Górak
PS. Chętnie przygotuje drugi tekst, który nie będzie tylko wprowadzeniem w tematykę pozycjonowania.

po tym mailu napisałem i opisałem wszystkie błędy merytoryczne i dostałem to
Witam,\bardzo dziękuję za te uwagi. Za moment - gdy tylko skończe się zajmować większym tekstem - przyjrze się im z uwagą.
Pozdrawiam,
Magda Górak

a to brzmi zachęcająco
PS. Chętnie przygotuje drugi tekst, który nie będzie tylko wprowadzeniem w tematykę pozycjonowania.
Yeden
Zwłaszcza, że jest prawie gotowy - sam go napisałeś. smile.gif Zażądaj 50% honorarium.
proks
Bardzo fajnie, że piętnuje się głupotę, niefrasobliwość, jak zwał tak zwał. Artykuł może rzeczywiście wywołać uśmiech lub wściekłość, ale czy:
oto szczególy korespondencji-

po tym mailu napisałem i opisałem wszystkie błędy merytoryczne i dostałem to

(tu do Beerbant-a) nie boisz się trochę ujawniać prywatnej korespondencji na publicznym forum, bo ja to bym chyba miał lekkie obawy.
Beerbant
żadnych danych chronionych ustawą nie udostępniłem także nie ma obawy wink.gif
proks
sokro tak to spoko
pzdr
jimmi
no własnie Beerbant napisałeś jej pewnie prawie cały artykuł a przynajmniej dostarczyłeś wszystkie potrzebne wiadomości... jakos nie sądże żeby sama coś poszukała i sie popytała w branzy
Beerbant
QUOTE(jimmi @ 23.09.05 - 01:04)
no własnie Beerbant napisałeś jej pewnie prawie cały artykuł a przynajmniej dostarczyłeś wszystkie potrzebne wiadomości... jakos nie sądże żeby sama coś poszukała i sie popytała w branzy
[right][snapback]86006[/snapback][/right]

oj tak zaraz artykuł smile.gif po prostu "zjechałem" merytorycznie kilka bzdur zawartych w wypowiedziach Pani "specjalistki"
a przy okazji zaprosiłem autorkę na forum biggrin.gif
jimmi
ciekawe czy się zarejestruje a jak tak to bedzie mozna z nią z sensem pogadać

Erbit
QUOTE(jimmi @ 23.09.05 - 12:20)
ciekawe czy się zarejestruje a jak tak to bedzie mozna z nią z sensem pogadać

Jak zada głupie pytanie to ją odeślę do szukajki forum.. smile.gif i napisze BYŁO JUZ ! he he
jimmi
Erbit uważaj bo możesz dostać zapytanie jak się jej używa na PW wink.gif
Yeden
Może o to jemu chodzi ? smile.gif
mb
Ale Wy jestescie dla tej kobiety nie mili...
spam.gif
Diwi
Gdyby napisała jakieś bzdury od AdSense i AdWords to też byś był nie miły wink.gif

Pozdrawiam
mjr
QUOTE(mrtn @ 21.09.05 - 08:06)
W przypadku profesjonalnego pozycjonowanie (nie zabawy), gdzie często w grę wchodzą setki fraz dla jednego serwsiu zabawa samymi linkami praktycznie nic by nie dała
[right][snapback]85419[/snapback][/right]

sorry za odgrzebywanie tematu, ale nie jestem stałym bywalcem

Zgadzam się z mrtn. Jest duża różnica między windowaniem strony dla jakiejś jednej frazy a maksymalizacją ilości targetowanego (po polsku: ukierunkowanego ;) ruchu przy użyciu setek słów/fraz.

pomijam dobór tej jednej frazy... często fatalny

a co do artykułu, to tak jak w moich komentarzach do niego:
za dużo powoływania się na iProspect, za mało (zero) własnych przemyśleń.
mrtn
Jeden update do mojej wypowiedzi, żeby cytat nie został opacznie zrozumiany: przy pozycjonowaniu na setki fraz też się używa linków .. więc hasło linki linki linki pozostaje aktualne. Ale nie da się tego zrobić samymi linkami, ani gotowym systemem ani wymianą linków :-)
kill bill
http://www.reklama-seo.net/index.php/katal...ogle-polska.htm

Nowy Artykuł na gazeta.pl

Kupony po 200 na Home:)

Zmierzch Polskich wyszukiwarek

i co jeszcze:)

Komentarze proszę
Hellz
Z mojego punktu widzenia (i siedzenia tongue.gif ) jest to bardzo dobra wiadomość. Kupony promocyjne w Home powinny dostrzegalnie wpłynąć na wykorzystanie adSense i adWords, co przyniesie wzrost rynku reklamy kontekstwej w naszym kraju. Do tego pojawia się perspektywa popularyzacji reklamy kontekstowej przez nowe biuro G. Jako użytkownik cieszę się, gdyż być może po wejściu na każdy większy serwis, reklamy przestaną mi przysłaniać jego treść. Kolejnym plusem będzie wzrost ilości i budżetu reklamodawców oraz stawek w adSense, co jest szczególnie ważne dla społeczności forum.

W dłuższej perspektywie zwiększy to opłacalność budowy wartościowych serwisów www oraz ich promocji w wyszukiwarkach - czyli przybędzie klientów do SEO lub webmasterki oraz będzie opłacało się prowadzić kilka serwisów dla reklam, nie martwiąc się, że zyski z adSense ledwo wystarczają na opłacenie serwera.

Jestem jednak dość sceptyczny, wydaje mi się, iż samo otwarcie biura niewiele wniesie. Jednak, jeżeli G. pójdzie za ciosem, ma możliwości by praktycznie wyeliminować polskie wyszukiwarki, zepchnąć je na margines. Jest to dla mnie, jako pozycjonera, korzystne. Mam dość walki o pozycję z serwisami ustawionymi przez panią Edzie bądź pozycjonowania w katalogach zwanych wyszukiwarką. Podkreślam, iż może mieć to miejsce dopiero wtedy, gdy G. faktycznie wykorzysta znaczną część swojego potencjału.

Perspektywa otwarcia laboratorium badawczego G. w kraju jest bardzo interesująca. Wydaje mi się, że byłaby to szansa dla wspaniałych polskich programistów, którzy nie musieliby wreszcie opuszcać ojczyzny w poszukiwaniu chleba. Do tego, na pewno zyskalibyśmy jakieś kontakty, przestano by traktować Polskę jak kraj 3 świata. Mam nadzieję, że G. nie powtórzy błędów e-Baya... pozostaje czekać na rozwój wydarzeń.
Elf
Otwarcie biura samo w sobie nic nie znaczy. Wazniejsze, co sie za tym kryje. Jesli G chce powaznie uderzyc na rynek reklamy (a mozna tak wnioskowac ze wspolpracy z home.pl) to nic tylko sie cieszyc. Powinno rozszerzyc to rynek reklamy, szczegolnie kontekstowej. W koncu jakas globalna marka bedzie aktywnie (mam nadzieje) wspierac ta nisze.

Jednak jeszcze ciekawsze moze byc otwarcie labolatorium badawczego. Inne firmy tez ida ta droga, wiec to nic niezwyklego. Swietni fachowcy, za mniejsze (relatywnie) pieniadze. Mam nadzieje jedynie, ze administracja wszelkich szczebli nie bedzie robic problemow smile.gif

PS. kill bill, popraw linka.
.Grzesiek
To jest dobra wiadomość wg. mnie, bo w przypadku problemów(ban, bo ktoś komuś naklikał) z AdSense, będzie można zadzwonić do biura i się kulturalnie powykłucać. Napewno pracownik biura może więcej niż zwykły szary użytkownik i chyba więcej się załatwi przez nich niż "bezpośrednio" kontaktując przez email, co w wielu przypadkach przypomina rzucanie grochem o ściane.
Bez wsparcia poprzez polskie biuro Google, AdSense nigdy nie będzie pewnym źródłem utrzymania(strony, a nie siebie oczywiście).
lenczewski
Pani Ewelina nie jest blondynką (niczego sobie, ale makijaż bym poprawił), więc pod dowcip nie da sie tego podciągnąć...

to kompresja wink.gif
franckey
generalie będzie tak jak na zachodzie:
1. Kończą się czasy łatwego SEO, szybkie pozycjonowanie za małe/średnie pienieądze odchodzi na zawsze w zapomnienie.
2. W marketingu internetowym w wyszukiwarkach będzie coraz więcej marketingu, a coraz mniej sztuczek z pogranicza projektowania www.
3. Bardzo trudna sytuacja sieci reklamowych.
4. Trudna sytuacja polskich właścicieli wyszukiwarek ... i tu dygresja -- osobiście kibicuję polskim rozwiązniom i chciałbym, żeby któreś nawiązało realną walkę z Google - monopol nie jest dobry, a dywersyfikacja to podstawa. Tyle, że troche trudno znaleźć taki podmiot. Może MSN wraz z nowym Windowsem wejdzie, na Yahoo się póki co raczej nie zanosi.
.Grzesiek
Trudna sytuacja polskich właścicieli wyszukiwarek ... i tu dygresja -- osobiście kibicuję polskim rozwiązniom i chciałbym, żeby któreś nawiązało realną walkę z Google

Ja bym chciał, żeby ktoś kto się zna na indeksowaniu i przeszukiwaniu tekstu napisał narzędzie do przeszukiwania polskiego usenetu. W Google przeszukiwanie usenetu to podstawa.
W Polsce sprawę się bagatelizuje, albo się nie potrafi indeksować i przeszukiwać tekstu. Ważniejszy jest telemarketing, a na dodatek przecież mamy zdolną młodzież, która aż pali sę do pracy.

Reasumując: fajnie by było, gdyby polskie wyszukiwarki nie odstawały pod względem umjejętności programistycznych i wszystkiego co się z tym wiąże, a jedynym problemem były pieniądze. Niestety wszystko wskazuje na to, że tak jak pijemy Coca-Colę, a nie jakiegoś polskiego bełta, tak samo będziemy szukać w Google, a nie w Onecie czy w NetSprincie.
Google daje nam zarobić a polskie wyszukiwarki nie bardzo. Wymarzone miejsce, szczytująca popularność oraz idealna chwila na wejście na polski rynek, pod przykrywką, że to tylko jakieś zwykłe nic nie znaczące biuro reklamy biggrin.gif

W ilu dziedzinach my już to przerabialiśmy, a wniosków jak zwykle żadnych. Zawsze wiemy najlepiej i za każdym razem "gramy swoje"! Hej sokoły!
svitkers
Oldschoolowy artyluk o SEO http://www.kaila.biz/design/htm/article/meta.htm

"Agnieszka Richter
(wrzesień 1999)

Artykuł został napisany dla Optimus Pascal S.A."

A w nim takie kwiatki jak:

"Znaczniki te są bardzo istotne, gdyż informacje w nich zawarte są wykorzystywane przez wyszukiwarki internetowe i wpływają na pozycję Twojej strony na ich liście. Biorąc pod uwagę, iż większość internautów szukając informacji na dany temat korzysta z wyszukiwarek oraz że jedynie około 25% stron zawiera znaczniki META – informacje te stanowią doskonałą metodę na zwiększenie popularności strony."

lol.gif
MMP
Cytujesz i sie śmiejesz ale chyba z własnej głupoty "wrzesień 1999"
svitkers
(MMP @ 3.01.06 - 21:07) [snapback]122026[/snapback]

Cytujesz i sie śmiejesz ale chyba z własnej głupoty "wrzesień 1999"

Nie znalazlem zadnego adekwatnego emota do wyrazenia uczuc - wzruszenia.
sid1972
Hmmm a może a propo tematu stworzyć parę pytan do pana dyrektora G na polskę o soe itp ja z chęcią sie mu wpisze do kalendarza na wywiad...

co wy na to??
Beerbant
nie wiedziałem gdzie to wkleić ale chyba tutaj się nadaje wink.gif
www.mystat.pl/pozycjonowanie.html
jimmi
ładnie tłumacza coś w podobie jak niedawno w Tok FM, mówili o adwords i adsens plus troche o pozycjonowaniu same bzdury, niestety nie dodzwoniłem sie żeby troche poprostowac i zaprosic na forum.
jakub75
NetSprint Donosiciel mnie podpowiedzial:

http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,68367,3198196.html

http://prawo.vagla.pl/node/6056
jakub75
a tutaj moj stary artykul "Wyszukiwarka wypromuje Twoja firme" z Teleinfo

od razu dodam, ze pisalem go na poczatku pracy w NetSprint.pl i jeszcze zanim zaczalem czytac to forum wink.gif
kill bill
A ja znalazłem jeszcze taki kwiatuszek ")

i zastanawiam Się czy Mariusz Szook nie puszcza klikohita na Google smile.gif biggrin.gif

http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,52981,3184643.html
Kazur
Hej!

Kill, i wyglada na to ze te "czarne chmury" spuszczaja pioruny.
dyskusja nt. artykulu w DI.
jimmi
kill słyszałem to w radio w TOK FM nawet usułowałem sie dodzwonić bo pierdoły mówili dokładnie był wywiad z tym redaktorem. Ale kraków emailami się wczesniej dobił na sam koniec przeczytał ze 2 emaile.
Yrek
"Guru" ujawnia tajniki pozycjonowania...
www.rzeczpospolita.pl/dodatki/firma_060331/firma_a_5.html

W Internecie można znaleźć dużo informacji o pozycjonowaniu stron w wyszukiwarkach. Szczególnie godne polecenia są: darmowy kurs e-mailowy znajdujący się pod adresem www.wyszukiwarki.cneb.pl oraz forum.optymalizacja.com.

wow.GIF

Jest kilka nieścisłości, np.
Wpisz w google site: twojadomena.pl (np. site: rzeczpospolita.pl).

bo URL powinien być pełny, albo conajmniej bez spacji,

ale wg mnie każde uświadamianie potencjalnych-przyszłych klientów jest dobre.
Byle tylko nie wprowadzało w błąd, jak sformułowanie:
(..)za pierwszą pozycję pod hasłem tłumaczenia płaci (...)

Płatność za określoną pozycję to moim zdaniem bullshit i trzeba ludzi uświadamiać że pozycjoner nie ma wpływu na pozycję!
adek
(jimmi @ 9.03.06 - 22:28) [snapback]146595[/snapback]

kill słyszałem to w radio w TOK FM nawet usułowałem sie dodzwonić bo pierdoły mówili dokładnie był wywiad z tym redaktorem.

A z jakiego dnia był ten wywiad? Ostatnio się tam troche udzielałem ale był to wywiad w którym nie było dyskusji o reklamie w google więc mam nadzieje że nie chodzi o ten wywiad ze mna biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.