Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: domowy serw
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Forum Ogólne > Hosting i Domeny > Własny serwer
deos
Mam w domu serwer łącze chyba 30mb downloadu i 3 mb uploadu. Do tej pory wykupywalem serwer, ale zastanawiam czy na ten moj domowy serv by podołał zadaniu.

Wydzielilbym z 10/1 mb/s na samą strone. Strona dziennie zzera kolo 1GB transferu.

Czy z takim łączem mozna liczyc na to ze strona bedzie chodzic plynnie ?
slawek22
1. Głupota
2. Nie
Carnagge
Pomysl, ze jak masz 3mb uploadu to jak ja sie z Toba lacze to wlasnie bede ciagnal z tych 3mb, bo Ty wysylasz, a ja pobieram. Wydzielisz 1mb uploadu, a ja mam 2mb downloadu i juz cale lacze zapycham. Wejdzie kilka osob i przymuli na maxa, bo nawet jakbym byl sam to calej predkosci 2mb nie obsluzy.
Poza tym jak wlaczysz kompa 24h to bedziesz mial wieksze rachunki za prad niz za serwer...
Kukis
1MB na jedną stronę = ~120 kilobajtów uploadu... czyli przy kilku ładujących stronę będzie nieciekawe zjawisko. smile.gif
Gonzo23
Dla małej strony to by dało radę, ale przy 1GB/dobę 1Mb to za mało. Poza tym, każda drobna awaria łącza, przerwa w dostawie energii itp, powodują odcięcie od świata. Własny serwer to rozwiązanie bardzo zawodne dla osób, które nie mają profesjonalnego sprzętu, infrastruktury, doświadczenia i wiedzy.
slawek22
Dokładnie. Za cenę bylejakiego UPSa masz opłacony hosting dla takiej strony na cały rok...
orbo.pl
Witam

Pewnie po tym poście u niejednego specjalisty od hostingu, bezpieczeństwa, czy jakości usług wywołam co najmniej uśmiech na twarzy ale podzielę się krótkim doświadczeniem związanym
z własnym serwerem.
Kiedy 3 miesiące temu szukałem firmy, która zajęła by się hostingiem mojego serwisu nie sądziłem, że będzie to droga przez mękę.
Serwery publiczne w ogóle oblały egzamin (domyślnie ustawione dla każdej aplikacji zbyt niski poziom zabezpieczeń, brak możliwości ingerencji w pliki na dysku m.in. machine.config itp.)
Wrzucając stronkę na taki hosting działało może z 20% funkcjonalności.
Tak więc zostały mi serwery wirtualne, prywatne lub dedykowne ale tutaj cena jak na serwis hobbystyczny była dla mnie zbyt duża.
Tak więc wykupiłem łącze w UPC (razem z kablówką smile.gif) za 90zł miesięcznie
Download 8Mb/s, Upload 0,5Mb/s. Adres IP w UPC jest adresem zmiennym, ale u mnie się już
nie zmienił od kilku miesięcy i nie było ani jednej przerwie w dostawie internetu. Trzeba przyznać, że
jak na zmienny adres IP jest on stosunkowo stały smile.gif.
Oczywiście 0,5Mb/s uploadu to jest śmieszny ale można sobie wykupić koło 12Mb/s Uploadu też stosunkowo niedrogo. Większe tutaj znaczenie ma odpowiednie zaprojektowanie strony internetowej (kompresja obrazków, ładowanie *.js, *.css w momencie kiedy ich potrzebujemy itp.) tutaj możemy nawet kilkakrotnie przyspieszyć ładowanie strony (przynajmniej powinniśmy się postarać o stronę defaultową.)
Przechodząc do serwera nie będę się rozpisywał: Core2Duo, 2MB pamięci, jakiś serwer WWW i baza danych. No i serwer postawiony jest na... laptopie.
Małe zużycie energii w przeliczeniu miesięcznie wychodzi 20zł, problem z UPS także został rozwiązany, tak więc nawet godzinny zanik prądu nie jest straszny.
Kopie całej aplikacji i bazy można sobie spokojnie wykonywać w nocy o zadanej godzinie lub co lepsze podłączyć dyski zewnętrzne połączone w RAID 0,1.
No i mamy pięknie działający, wydajny serwer w domu za "groszowe" pieniądze smile.gif

Pozdrawiam.

CashNet
http://kimsufi.pl/ks/ a za 60 zł mam dedyka na łączu 100 Mbps pod opieką specjalistów, z ktorym robie co chce i konfiguruje jak mi pasuje bez koniecznosci trzymania tego w domu.
Ptaq
Albo jakiś RPS:
http://www.ovh.pl/produkty/oferty_rps.xml ceny już od 48zł
Maximus Marius
Oj z tym rps to już lepiej dokłacić 20zł i miec http://kimsufi.pl/ks/
bo przy takim rps to najsłabszy dedyk to demon szybkości wink.gif
Chyba już czas zapomieć o serwerowaniach w domu ale 10 lat temu to czemu nie biggrin.gif

orbo.pl
No tak wszystko wiele zależy od charakteru strony, serwisu, portalu który chcemy pokazać światu.
Jeśli mamy zamiar udostępniać programy, jakąś pokaźną galerię zdjęć, czy gry to faktycznie UPC pewnie
niepodoła.

"przepustowość gwarantowana" w firmach hostujących to jest Upload czy Download?
mkr
CYTAT(orbo.pl @ 28.07.10 - 16:38) *
"przepustowość gwarantowana" w firmach hostujących to jest Upload czy Download?

Z serwera do klienta, lub w 2 strony. Zależy od oferty.

CYTAT(orbo.pl)
problem z UPS także został rozwiązany, tak więc nawet godzinny zanik prądu nie jest straszny.

A jak zasilisz modem UPC?

CYTAT(orbo.pl)
Wrzucając stronkę na taki hosting działało może z 20% funkcjonalności.

Widocznie skrypt nie został zbyt dobrze napisany, lub wymaga dodatkowych funkcji z poza PHP
orbo.pl
Jeśli chodzi o serwis to jest napisany w technologii ASP.NET, tak więc niektóre funkcjonalności
wymagają stosownych ustawień zabezpieczeń i w tym wypadku poziom "medium" nie wystarcza.
Tak więc nie jest to wina źle napisanej aplikacji.
dawstaw
Jak dla mnie trzymanie serwa w domu wydaje się ciekawą alternatywą...Jednak tutaj trzeba patrzyć na prąd który za który w przeliczeniu miesiecznym można już wynająć dedyka..
slawek22
CYTAT
Małe zużycie energii w przeliczeniu miesięcznie wychodzi 20zł

Jaki w tym sens? Za 30 PLN masz VPSa.

CYTAT
Adres IP w UPC jest adresem zmiennym, ale u mnie się już nie zmienił od kilku miesięcy i nie było ani jednej przerwie w dostawie internetu.

Jak się zmieni to będziesz miał kilka h niedostępności.

CYTAT
Tak więc wykupiłem łącze w UPC (razem z kablówką ) za 90zł miesięcznie

Nie no inwestycja 90+20 PLN + sprzęt (laptop), żeby mieć serwer na kiepskim łączu z zmiennym ip, które może paść w każdej chwili smile.gif Za tyle to masz dedyka albo wypasionego VPS-a smile.gif Inwestycja w dodatkowy upload to też... "ciekawy" pomysł smile.gif

CYTAT
No tak wszystko wiele zależy od charakteru strony, serwisu, portalu który chcemy pokazać światu

W sumie jak to bez znaczenia, czy site jest dostępny czy nie i masz "nadmiarowego" laptopa z C2D, którego nie używasz to można hostować u siebie w domu smile.gif

Co do strony - to ta domena (orbo.pl)? Nie znam się na ASP ale żaden dostawca na świecie nie jest w stanie zahostować prostego skryptu katalogu z 300 ogłoszeniami? wink.gif To chyba jakiś problem z tym skryptem. Nie potrafię sobie wyobrazić skryptu o mniejszych wymaganiach względem serwera ... niż prosty katalog...

CYTAT
Jeśli chodzi o serwis to jest napisany w technologii ASP.NET, tak więc niektóre funkcjonalności
wymagają stosownych ustawień zabezpieczeń i w tym wypadku poziom "medium" nie wystarcza.
Tak więc nie jest to wina źle napisanej aplikacji.

Chyba, jeśli prosty katalog wymaga jakichś mega ustawień bezpieczeństwa... to można by rozważyć opcję, że jednak jest smile.gif
Mich@ł
CYTAT
Nie no inwestycja 90+20 PLN + sprzęt (laptop), żeby mieć serwer na kiepskim łączu z zmiennym ip, które może paść w każdej chwili smile.gif Za tyle to masz dedyka albo wypasionego VPS-a smile.gif Inwestycja w dodatkowy upload to też... "ciekawy" pomysł smile.gif

slawek22, satysfakcja jest ;P Sam jak bym miał zew IP to już bym sobie serwerek własny postawił taki pod zaplecze biggrin.gif

Ja osobiście również polecam kimsufi wink.gif

orbo.pl
Stronę robię hobbystycznie, ale nie wyobrażam sobie pisząc bardziej rozbudowany serwis abym to ja musiał
dostosować skrypt strony do wymagań serwera a nie odwrotnie. Nie chcę tutaj poruszać tematu bezpieczeństwa,
czy poziomów dostępu, ale wystarczy wspomnieć, że ustawiony poziom bezpieczeństwa np: w home.pl
uniemożliwia wysyłanie wiadomości e-mail.
W każdym razie widzę, że hosting poszedł trochę do przodu no i chyba te forum przekonało mnie, że
warto zainwestować w coś bardziej profesjonalnego niż stary zakurzony laptop smile.gif
www.skrypty.pro
Własnego serwera w dzisiejszych czasach nie opłaca się mieć ponieważ samo utrzymanie będzie droższe niż kupno hostinga, a jeszcze trzeba kupić sprzęt do tego.
Arkadiusz
CYTAT(www.skrypty.pro @ 1.08.10 - 18:40) *
Własnego serwera w dzisiejszych czasach nie opłaca się mieć ponieważ samo utrzymanie będzie droższe niż kupno hostinga, a jeszcze trzeba kupić sprzęt do tego.

Niekoniecznie. Czasami ktoś ma nadmiar łącza... a np. taki eee nadaje się na prosty serwer idealnie:

- intel atom (ma automatycznie regulowaną moc procka w zależności od obciążenia od 1,3 do 1,9 Ghz)
- 2 dyski ssd + czytnik kart sd na jakiś statyczny backup
- bateria wystarczy nawet na 8h działania bez prądu
- minimalny rozmiar i zużycie prądu
- klawiatura, mysz i monitor "wbudowane" w serwer

Oczywiście uprzedzając wszystkie posty, nie chodzi o stawianie żadnego super hostingu do odsprzedaży a np. zasobożerne spamowa... tfu, legalne dodawanie linków wink.gif (a jak wiadomo do tego zwykły "hostinga" się nie nadaje)
Mion
CYTAT(Arkadiusz @ 3.08.10 - 11:39) *
- bateria wystarczy nawet na 8h działania bez prądu
Tylko, że kiedyś musi się ładować, a wtedy pobór prądu jest znaczny.
Maximus Marius
I miejmy nadzieje że modem, router czy co tam łączy z internetem też ma bateryjki wink.gif

A tak serio to nie ma co negować aż tak strasznie pomysłu, jak ktoś jest młodym nastolatkiem kasy nie ma za dużo to co ma generować koszty.
Pamiętam czasy jak zbierałem na gitarę i każda złotówka to był sukces wink.gif

Wiec jak ktoś ma ochotę to niech sie uczy na swoim własnym serwerze nawet w domu , zarobi kupi sobie http://www.ovh.pl/produkty/hg_2010_bestof.xml wink.gif

Carnagge
@Mion - Mu raczej chodzilo o to, ze jak nie bedzie pradu to serw wytrzyma jeszcze z 8h.
Lukas_79
w celach edukacyjnych jak najbardziej tak

ale dla powazniejszych zastosowan to juz cieniutko to widze
Maximus Marius
czyż nie jest najprzyjemniej jak zabawa staje się źródłem dochodu ?
wszak najlepiej kochać to co sie robi wink.gif
Mion
CYTAT(Carnagge @ 3.08.10 - 11:52) *
@Mion - Mu raczej chodzilo o to, ze jak nie bedzie pradu to serw wytrzyma jeszcze z 8h.
No nie wiem czy mu o to chodziło, bo są jeszcze urządzenie peryferyjne między nazwijmy to serwerem, a wejściem/wyjściem, że ściany które też wymagają zasilania.
INOMan
CYTAT
Trzeba przyznać, że jak na zmienny adres IP jest on stosunkowo stały

Fajnie, a co się stanie, jeżeli jednak nagle zacznie być zmienny (no bo może) - będziesz po każdej zmianie zmieniał wpisy w DNS ? smile.gif Musisz jeszcze te zmiany wykrywać bardzo szybko - czyli wykupić lub stworzyć usługę która będzie powiadamiać o niedostępności serwisu(ów).
Arkadiusz
CYTAT(Mion @ 3.08.10 - 12:38) *
No nie wiem czy mu o to chodziło, bo są jeszcze urządzenie peryferyjne między nazwijmy to serwerem, a wejściem/wyjściem, że ściany które też wymagają zasilania.

O to mu chodziło. Napisałem, że to rozwiązanie NIE JEST przeznaczone do profesjonalnych zastosowań, ale oczywiście było do przewidzenia, że ktoś się do tego przyczepi. Nawet przez myśl mi nie przyszło, że ten "serwer" można było wrzucić do serwerowni ze switchami, roterami; pisząc o nadmiarze łącza chodziło mi raczej o jakieś biuro, czy prywatny dom, gdzie jest dużo nieużywanego internetu a na samej maszynce znajdzie się projekt, który NIE WYMAGA uptime 100%.
CYTAT
Tylko, że kiedyś musi się ładować, a wtedy pobór prądu jest znaczny.

Liczbami Ci nie sypnę, ale na 100% taki laptop zużyje ZNACZNIE MNIEJ energii (ze względu na oszczędne dyski i procesor oraz wyłączony ekran) niż komputer zaadaptowany na serwer.
Maximus Marius
Takie rzeczy to można prosto obejść
za pomoca wszelkiej masci Dynamicznych DNS

zakładasz konto gdziekolwiek na jakims dyn DNS
i dajesz rekord cname z Twoja domena

Co prawda zmiana w DNS chwile trwa
CYTAT(INOMan @ 3.08.10 - 13:07) *
CYTAT
Trzeba przyznać, że jak na zmienny adres IP jest on stosunkowo stały

Fajnie, a co się stanie, jeżeli jednak nagle zacznie być zmienny (no bo może) - będziesz po każdej zmianie zmieniał wpisy w DNS ? smile.gif Musisz jeszcze te zmiany wykrywać bardzo szybko - czyli wykupić lub stworzyć usługę która będzie powiadamiać o niedostępności serwisu(ów).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.