damianek
19.03.10 - 16:43
Witam was. Chciał bym zrobić jakiś serwis, zajefajną strone główna itd. Znam wiedze html, pajączka. Ale to nie wystarczy eby zrobic poządny serwis. Jaki program byscie proponowali ?? Np dreamweader ?? niestety sciagniecie jest nielegalne i wogole wiadomo o co chodzi, brak dobrych wersji zcrakowanych.
Proszę o pomoc
CYTAT
Znam wiedze html, pajączka
?
Z edytorów nie WYSIWYG polecam Aptana Studio - darmowe narzędzie i jak dla mnie bije Dreamweavera.
slawek22
19.03.10 - 21:47
Komodo IDE, albo jakiś dobry notatnik z podświetlaniem składni. Graficznym edytorem zrobisz jedynie śmietnik.
CYTAT(slawek22 @ 19.03.10 - 21:47)

Komodo IDE, albo jakiś dobry notatnik z podświetlaniem składni. Graficznym edytorem zrobisz jedynie śmietnik.
Rowniez polecam, daje rade i jest darmowy.
okazwłoka
19.03.10 - 22:04
CYTAT(damianek)
(...)Chciał bym zrobić jakiś serwis
Najważniejsze, że są chęci, przyda się jednak jakiś konkretny pomysł.
CYTAT(damianek)
zajefajną strone główna itd.
No właśnie, strona główna jest ważna, te dalsze strony również
CYTAT(damianek)
Znam wiedze html, pajączka. Ale to nie wystarczy eby zrobic poządny serwis.
Nieprawda, to wystarczy żeby zrobić porządny serwis, trzeba tylko mieć dobry pomysł i materiały
CYTAT(damianek)
Jaki program byscie proponowali ??
Proponuję jeszcze poznanie podstaw php. To w połączeniu z Twoim html pozwoli Ci stworzyć jakiś serwis z zajefajną stroną główną.
Współczesne strony www tworzy się w oparciu o DIV i CSS, a nie tabele wiec do tego wystarczy edytor posiadający podświetlenie składni XHTML + edytor CSS np EditPlus którego mogę polecić.
zoreander
20.03.10 - 09:13
CYTAT
Znam wiedze html, pajączka. Ale to nie wystarczy eby zrobic poządny serwis.
Dobra strona html nijak się ma do programu w jakim była zrobiona. Najlepiej używać prostych i lekkich narzędzi np. polecam Notepad++ .
CYTAT
Proponuję jeszcze poznanie podstaw php. To w połączeniu z Twoim html pozwoli Ci stworzyć jakiś serwis z zajefajną stroną główną.
A po co koledze php do zbudowania fajnej strony głównej ? Rozumiem gdybyś napisał o jQuery czy tym podobne, ale php ?
Żart.
Ja korzystam z notatnika2 i jestem zadowolony.
Pozdrawiam
Adobe Dreamweaver CS4
CYTAT(damianek @ 19.03.10 - 16:43)

brak dobrych wersji zcrakowanych.
Adobe License Manager v1.0

Według mnie nie ma lepszego oprogramowania do pisania stron internetowych, a napisałem ich już sporo...
Również jestem uzależniony od Dreamweavera

, jednak do napisania porządnej strony potrzebna jest przede wszystkim wiedza.
A co do programu to wystarczy ci w zupełności taki, który posiada kolorowanie składni. Nic więcej nie trzeba.
Zajefajną strone główną mozna zrobić w jakimś edytorze wysiwyg

Ale co do robienia serwisu, to nie wyobrażam sobie czy obecnie jest możliwość stworzyć serwis w programie wysiwyg

Najpierw chyba trzeba ustalić co autor watku chce stworzyć.
A ja z kolei polecę również darmówkę, czyli Microsoft SharePoint Designer 2007. Do prostych tematów jak znalazł.
Korzystam od dawna z Notepad++ (freeware - darmowy program). Fajnie rozpoznaje wiele języków, podkreśla elementy składowe, zmienne, znaczniki, widać błędy, można zwijać divy, super sprawa
Martiana
23.03.10 - 00:44
Notepad++ lub PsPad
Też mogę z czystym sumieniem polecić Notepad++.
PSPad to już bardziej rozbudowany program, choć również przyjemny (przynajmniej dla mnie) w użyciu.
notepad++ jest ok ale na początek może się wydać trochę zbyt skomplikowany - bo to poprostu lepszy notatnik

dreamweaver pomoże dodać ci 'fajne bajery' do strony

bo strona oparta o sam html to raczej nie rewelacja
Hydrae920
24.03.10 - 17:24
Notepad++ bądź HateML PRO - darmowy, polski i obsługuje między innymi: HTML, CSS, PHP, MySQL, JavaScript. Jeśli nie to choćby notatnik, długo w nim pisałem i wiele się dzięki temu nauczyłem ale w nim są duże szanse na to, że popełnisz sporo błędów.
przed uzależnieniem się od DreamWeaver'a

bardzo dobrze pisało mi się też strony w Bluelementals Rapid PHP + Rapid CSS
aktualnie używam notepad++ jest naprawdę warty polecenie a co ważne jest darmowy
kiedyś używałem ultraedit - bardzo dobry program (ma bardzo użyteczną funkcję zamaczania pionowego tekstu) niestety programa jest płatny..
Polecam PSPad! Pracuję w nim już kilka dobrych lat i póki co bardzo dobrze mi służy, do tego darmowy.
Ja polecam NVU, ma WYSWIG i edytor CSS
Do tego jest darmowy i legalny (licencja OO)
notintine
1.04.10 - 17:51
Stary - ja mysle, ze musisz szybko jakies www zrobic a nie za Np dreamweader -a ( :DDDDDDD) sie brac.
cos mi sie nie wydaje, ze mozesz sam jakas funkcjonalnosc serwisu zrobic.
ale tu masz rozwiazanie:
joomla.pl
forum.joomla.pl
extensions.joomla.org
notintine
___
Kodzystam z 2 edytorów i oba polecam:
Macromedia Dreamweaver
i Notepadd ++
CYTAT(buggie @ 24.03.10 - 18:38)

przed uzależnieniem się od DreamWeaver'a + Rapid CSS
DreamWeaver po prostu wymiata...;]
KrzysiekD
1.04.10 - 19:24
Polecam VIM na linuksie.
Ja korzystam z netbeansa do kodu również i daje radę. Do lekkich edycji notepad++
Na macu Coda jest jedynym słusznym programem do HTML'a
MrocznaKulka
8.04.10 - 13:16
Kiedy korzystałem z Windy używałem trzech programów: Dreamweaver'a, NetBeans'a.
Niestety pod MACkiem te programy wypadają bardzo blado
CYTAT
Na macu Coda jest jedynym słusznym programem do HTML'a
Tutaj zgodzę się w 100%. Nie ma wygodniejszego programu pod ten system.
Aptana Studio działa na Windowsie, Macu i Linuksie
Dreamweaver lub Notepad++, wszystko zależy od tego co mam do zrobienia i czy dużo:)
Ked - darmowy, latwe polaczenie z serwerem. Polecam
marcin_ek
10.04.10 - 20:55
kożystałem z PHPDesigner ale zniechecił mnie polskim kodowaniem zanków
Szukam jakis czas edytora , który online otwiera plik i go zapisuje . Ma możliwość podłączenia do ftp .
Ked, notepad++ są świetne, ale ... nie znalazłem w nich FTP
Jedyny polski jaki znalazłem to chyba Pajączek , ale może macie coś z czego korzystacie równie dobrego i mającego ftp ( darmowy )
@marcin_ek - po raz kolejny polecę Aptanę - nie obsługuje niestety polskiego kodowania - tylko UTF-8
macromedia dreamweaver
i notepad ++
marcin_ek
15.05.10 - 10:19
Postawiłem na Pajączka . Ma doskonale moliwosci . Jest rewalacyjny i niedrogi .
MrocznaKulka
24.05.10 - 08:50
@marcin_ek
Do programu Notepad++ istnieje wtyczka umożliwiająca połączenie z serwerem FTP. Nazywa się: ftp synchronize.
z darmowych, tylko PsPad:)
darmowy do użytku domowego i komercyjnego. bezproblemowa praca z plikami bezpośrednio na serwerze
ja polecam Apatana - bardzo fajny edytor:
http://www.aptana.org/studio
zielony_gremlinek
25.05.10 - 13:24
w sumie to kwestia przyzwyczajenia i umiejętności, im wiesz więcej, tym coraz tańszego softu potrzebujesz, by zrobić to samo w podobnym czasie.

Ja osobiście polecam Notepad++ , prosty interfejs zaskakuje użytecznością
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.