Prośba do właścicieli ogólnotematycznych katalogów: jak już robicie katalog, to poświęćcie chwilę, żeby podkategorie były rozwinięciem kategorii głównych, a nie bezmyślną kopią z innych katalogów. Na przykładzie wszechobecnych kategorii głównych "Budownictwo" i "Dom i ogród" - skoro już zrobiliście tą kategorię "Dom i ogród", to dlaczego takie podkategorie jak "Projekty domów" i "Projektowanie ogrodów" wstawiacie w 50% katalogów do kategorii "Budownictwo". W drugą stronę - "Instalacje" i "Okna i drzwi" zamiast w Budownictwo są w Dom i ogród?! Nie będę wskazywał konkretnie, które katalogi mam na myśli, bo nie chodzi o to, żeby komuś "przypieprzyć", tylko żeby dodający nie musiał odwiedzać w każdym katalogu na chybił trafił 3 kategorii głównych, chcąc dodać stronę do jednej konkretnej POPULARNEJ podkategorii...
zoreander
12.03.10 - 14:55
Ja się cieszę jak w katalogu jest chociaż "budownictwo"
okazwłoka
12.03.10 - 16:42
ehh... a google prosi zeby nie uzywac swl
bijesz głowa w mur
dopisze sie do tematu bo faktycznie kat budownictwo jest tragicznie opisane np są deweloperzy ale ja np nim nie jestem więc ale buduje domy i mam problem, a powiecie to wpisz sie w usługi budowlane też nie jest tak do końca bo nie wykonuje ich (buduje tylko całe domy)

PS a teraz już mało poważnie
CYTAT
ehh... a google prosi zeby nie uzywac swl
a mama prosiała aby zakładac czapke i co

???
Zapraszam do swoich budowlanych - są dobrze opisane
a miałem już powiedzieć ze nie masz czegoś ale znalazłem rigipsy ( moja propozycja zmiany sucha zabudowa tak bardziej fachowo nazwa rigips właściwie pochodzi od pierwszej firmy dystrybucyjnej suchą zabudowę w Polsce) ;D)
zoreander
12.03.10 - 19:41
Za dużo kategorii na początku nie jest wcale taki dobre dla katalogu, puste kategorie słabo się indeksują. Trzeba zachować rozsądną granicę. Ogólnie to co piszecie to prawda ale z drugiej strony jak się zrobi zbyt wiele kategorii to dużo ludzi i tak je olewa dodając do ogólnych albo wszyscy dodają do jednej. Dodatkowo użytkownicy półautomatów i tak dodają ciągle do tych samych najbardziej popularnych, jak się zrobi coś ponad standard to zwykle kategorie zostają puste przez długi czas.
no nie wiem ja pozycjonuje sam strone czytam i ucze sie każdego dnia ale dodając na "pałę" nie wiem czy na dłuższą metę jest opłacalne staram sie robić to dokładnie i myśle ze moje wyniki są bdb
psssss jak na amatora i laika w tej dziedzinie (a robie to dopiero data rejestracji)
zoreander
12.03.10 - 19:57
Jeżeli chodzi o pozycjonowanie to nie jest takie ważne w jakiej kategorii będzie wpis, byle by był zaindeksowany. Szczegółowe kategorie są fajne ale rzadko kiedy ludzie je wykorzystują przykładowo mam kategorie Budownictwo > Instalacje > Instalacje wodno - kanalizacyjne > Oczyszczalnie a i tak wszystkie wpisy musiałem tam przenieść z "Budownictwo" bo nikomu się nie chciało szukać ..
A widzicie, problem polega na tym, ze nikt nie jest omnibusem

, dlatego kopiuje się z najbardziej popularnych.
powiem tak " nie wydaje mnie się"
i byla edycja bo sobie wrogów narobie
CYTAT(zoreander @ 12.03.10 - 19:41)

Za dużo kategorii na początku nie jest wcale taki dobre dla katalogu, puste kategorie słabo się indeksują.
Nie chodzi mi o to, by robić setki niszowych podkategorii, do których nikt się nie wpisze, tylko żeby te już utworzone z głową przyporządkowywać do odpowiadających im kategorii głównych, a nie na zasadzie mechanicznego ctrl c - ctrl v z innego katalogu, bez względu na to, czy to ma sens, czy nie...
sorry, ale co podkategoria drzwi czy instalacje to nie mogą być w dom i ogród? a muszą być w budownictwie? tak samo można z prawie wszystkim. są po prostu podkategorie, które się nadają do kilku kategorii głównych. a druga sprawa jest taka, że wiele podkategorii jest sugerowanych przez użytkowników, według których akurat taka podkategoria powinna się znaleźć w takiej kategorii głównej
Jasne!!! A podkategoria SEX może być w kategorii "Przyroda".....
okazwłoka - masz 200% racji
zamykam temat
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.