Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Płatności w katalogach
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Pozycjonowanie i Optymalizacja > Katalogi i Preselle
RedWeb
Jako, że z kolegą zakładamy nasz pierwszy katalog stron (ot inicjatywa jak tysiące podobnych), narodziło się pytanie dotyczące płatności za wpis. Oczywiście katalog na początku istnienia i potem przez długi czas będzie darmowy, jednak znajdą się tam opcje wpisów premium.

I pytanie do użytkowników katalogów.
Jak wolicie płacić za wpis, jeśli już płacicie? SMS-em, czy przelewem dotpay, paypal? Może jeszcze inaczej?
Z punktu widzenia posiadacza katalogu SMS to zdzierstwo, ale wydaje się, że SMS jest łatwiejszym i szybszym sposobem. Jak Wy to traktujecie?

Pytanie do posiadaczy katalogów.
A jakie Wy macie doświadczenia w tej kwestii?

Dzięki za każdą odpowiedź i wskazówkę.
holee
Najlepiej aby było możliwość dokonania wpłaty na dwa wymienione sposoby.

Pozdrawiam
Sezuza
Zdzierstwo zdzierstwem - jak ktoś prowadzi firmę, ma obowiązek wystawić fakturę za każda płatność dokonaną na jego konto. Czyli ktoś płaci 50gr za wpis - należy wydrukować, osteplować i wysłać fakturę. Dlatego są SMSy - tutaj to firma np DotPay wystawia fakturę zbiorczą - i jesteśmy "czyści" przed fiskusem.

Chociaż coś obiło mi się o uszy, że można robić z przelewami podobnie, jak przy osobach nie mających firmy - zbiorczo - ale niestety nie udało mi się tego jeszcze potwierdzić....
zgred
FV wystawia się na życzenie klienta smile.gif jeśli nei wystawisz księgujesz jako nieudokumentowany przychód dzienny.
Sezuza
CYTAT
... jeśli nei wystawisz księgujesz jako nieudokumentowany przychód dzienny.

Tak... A jak to wygląda w praktyce? Właśnie dzwoniłem do US i u mnie Panie tego "nie znają" smile.gif. Napisz proszę coś, a ja w poniedziałek pójdę tam i poprosze o ustosunkowanie się... Wiadomo - co urząd, to inna interpretacja smile.gif
Kiedyś gdzies pisałeś, że się to zbiera i potem na koniec roku rozlicza jakimś innym Pitem niż 37, 36 czy 36L.
Czy prowadząc firmę mogę sobie wybrać taka opcję rozliczania??
zgred
W praktyce to rób jak chcesz. Ja tego nie pisałem - prowadzę DG i rozliczam te sprawy co miesiąc.

Zadałes mnóstwo pytan na ktore sa długie i różne odpowiedzi.

edit: bylo na forum już o tym - ale nei moge znaleźc wątku żeby wkleić linka
PL-mann

Płatności w katalogach w świetle prawa podatkowego wink.gif

http://www.forum.optymalizacja.com/index.php?showtopic=68018
RedWeb
CYTAT(Sezuza @ 12.03.10 - 07:34) *
Zdzierstwo zdzierstwem - jak ktoś prowadzi firmę, ma obowiązek wystawić fakturę za każda płatność dokonaną na jego konto. Czyli ktoś płaci 50gr za wpis - należy wydrukować, osteplować i wysłać fakturę. Dlatego są SMSy - tutaj to firma np DotPay wystawia fakturę zbiorczą - i jesteśmy "czyści" przed fiskusem.

Co do wystawiania faktur, to nie mam z tym problemu. Mam DG. Natomiast nawet w dotpay w przypadku SMS-a większość kwoty idzie na ich konto. W przypadku przelewu jest to bardziej korzystne.
Sezuza
zgred: ja też mam DG smile.gif. Znajomy rzucił ostatnio temat, że "jakoby" wolno.
pl-mann : dzięki smile.gif

W poniedziałek pomęczę Panie w moim US, jak dowiem się czegoś ciekawego, dam znać!
General_Depet
CYTAT(RedWeb @ 12.03.10 - 10:38) *
Co do wystawiania faktur, to nie mam z tym problemu. Mam DG. Natomiast nawet w dotpay w przypadku SMS-a większość kwoty idzie na ich konto. W przypadku przelewu jest to bardziej korzystne.

Tak ale przelewy to najwyżej 5% wszystkich zakupów kodów smile.gif
RedWeb
CYTAT(General_Depet @ 12.03.10 - 11:55) *
Tak ale przelewy to najwyżej 5% wszystkich zakupów kodów smile.gif

To jest konkret hi.gif
Czyli bez SMS-ów się nie obejdzie glupek2.gif Wszyscy wolą płacić smsami.
zoreander
Wcale nie płacić, tak najlepiej smile.gif

A jak już płacić to dobrym pomysłem byłoby hurtowo za X wpisów, lub za okres abonamentowy.

Pisać SMS czy robić przelew co 1 wpis, co za marnotrawienie czasu .. puknijsie.gif
RedWeb
Dziękuję za wszystkie wypowiedzi. W dużej mierze pomogły biggrin.gif
Jeśli jeszcze ktoś chciałby coś dodać, potwierdzić albo zaprzeczyć, to proszę z tym nie walczyć biggrin.gif Piszcie chatownik.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.