Coraz więcej katalogów jest płatnych.
Pytanie do ich właścicieli - można coś zarobić w ten sposób ?
Ludzie kupują takie wpisy ?
Pozdrawiam
Katalogi są płatne by zabezpieczyć je przed spamem, a zarobek pokrywa serwer, domenę...
a nawet czasem na to brakuje

Stawia się je w innym celu...
Mar.
Dokładnie. Po wprowadzeniu płatności jakość dodawanych witryn jest nieporównywalnie lepsza. Zarobić również co nieco można, warunek - wartościowy katalog.
NetBusters Group
8.03.10 - 21:43
Ja posiadam taki płatny katalog. Wpis dałem po 2.44 no i domena i serwer się zwróciła. O kosztach wsadzone w drobne pozycjonowanie i linkowanie to nie liczymy bo to koszta zaplecza. Licząc fakt ze do wartościowych katalogów dużo firm/pozycjonerów kupuje masowo kody, jest to opłacalne lecz musi to być wartościowy katalog dobrze podlinkowany;)
W celu rozliczenia czy katalog jest opłacany... czy też nie.... jaką stawkę ustalacie za czas poświęcony na przygotowanie/moderowanie katalogu? 10/12zł za godzinę?

Mar.
Na sms fortuny się nie zrobi. Wpływy z sms wystarczy na dobrego VPS, ale na dedyk już nie. Jak myślisz o zarabianiu pieniędzy to lepiej pomyśl o czymś innym.
No chyba nie chcecie nam wmówić ,że osoby stawiające płatne katalogi działają charytatywnie.
Stawiają katalogi, dokładają wszelkich starań do optymalizacji, oraz świetnego linkowania, wywalają wszystkie możliwe, nipotrzebne linki ,żeby moc była jak największa, a zarobione pieniądze przeznaczają na przedłużenie hostingu i domeny, na co zresztą starcza im z ledwością ,bowiem sądzą ,że jeszcze dopłacają do tego

Nie oszukujmy się na wartościowych katalogach można na pewno zarobić, inaczej nikt by tego nie stawiał.
miloszgadz
11.03.10 - 15:09
Jeśli ma się katalog wp czy onet to myślę, że da się zarobić a tak to raczej nie za wiele.
Dajmy na to wpis 2.44 dla Ciebie połowa (zawyżone) dla operatora połowa.
Wpisów dziennie ? 100 może 10 zależy od katalogu i ruchu.
Ustalając sms za 3,66 mamy prowizję w pierwszym lepszym systemie 1,23zł.
Przy założeniu 30 wpisów na dzień mamy 36,9zł dziennie.
Miesięcznie lekko ponad 1000zł.
Gdzie wy macie domeny i hosting ,że ledwo wam starcza

?
30 wpisów dziennie ? A kto tak ma ?
Pozdrawiam
30 wpisów płatnych to trzeba mieć już bardzo dobry katalog. I wątpię, aby takich było "na pęczki".
ABy dojść do takiego poziomu trzeba sporo wylac potu - więc jak ktoś pisze, że mu ledwo starcza, to na pewno w dłuższym okresie czasu.
Umówmy się, że moderowanie też kosztuje - co z tego, jak się skasuje np. 300 zł na m-c, jak poświęca się 100 godzin czy więcej...
Policzmy to realnie:
hosting + domena pl to 450zł rok (powiedzmy pesymistycznie, że mam domenę i hosting w home

).
skrypt + templatka 300zł jednorazowo (powiedzmy seokatalog + jakaś tamplatka za 150zł)
jeden wpis mamy za 2,44zł, więc 80gr dla nas, odejmując podatek dochodowy (18-19% zależy jak się kto rozlicza itp.) to jakieś 65gr za wpis dla nas
dość pesymistycznie policzę 3 wpisy na dzień, czyli 1,95zł dziennie, co miesięcznie (30dni) daje 58,5 zł
Powiedzmy, że moderacja wpisu trwa 2 minuty, czyli 90 wpisów w miesiącu x2min to 180min (3 godziny). Wychodzi, że zarabiamy 19,5zł na rękę za godzinę 'pracy' przy katalogu. Zakładając początkową inwestycję to dopiero po roku zaczniemy zarabiać (musi się zwrócić katalog, hosting i domena).
Zwrócę jedynie uwagę, że nie doliczyłem kosztów pozycjonowania (wzmacniania) katalogu, bo to bardzo subiektywne - jeden wrzuci kilka linków na swoje zaplecze i dopali jakimiś zapasami z SWLa i po sprawie, a dla kogoś innego będzie to dużo pracy.
Reasumując - kokosów na katalogu na pewno się nie zrobi.
Mam nadzieję, że nigdzie się nie pomyliłem w liczeniu, bo będzie wstyd
CYTAT
Mam nadzieję, że nigdzie się nie pomyliłem w liczeniu, bo będzie wstyd

No, ja nie chciałem aż tak wyliczać, ale świetnie to zrobiłeś.
Z jednym się tylko nie zgodzę - z kokosami. Będą, ale .... po 2-3 latach. O ile się coś w Necie nie zmieni do tego czasu, tzn. Google padnie, Adsense będzie za 1gr itp
30 wpisów ROTFL - ale tylko jeśłi SMS kosztuje 1,22 z VAT ! za 3,66 nikt tyle nie doda
slawek22
11.03.10 - 19:34
CYTAT
Katalogi są płatne by zabezpieczyć je przed spamem, a zarobek pokrywa serwer, domenę...
Co racja to racja. Bez zabezpieczeń się nie da, kiedyś miałem w katalogu 50k niedodanych wpisów... parę razy próbowałem się za to zabrać, ale po dodaniu paru wpisów zawsze dochodziłem do wniosku, że nie ma to najmniejszego sensu
Czyli to się nie opłaca - tak twierdzicie wszyscy co macie płatne katalogi ...
Więc co z Was za biznesmeni
Jakby nie było opłacalne to pewnie nikt by nie stawiał, po prostu trzeba na to patrzeć głębiej, nie tylko jako zysk z sms-ów.
Jeśli SMS kosztuje 1,22, to ile z tego mamy odliczając dochodowy?
Prowizja za sms 1,22zł to 0.41 (0.50 z VAT) i od tego jeszcze minus 18-19%.
nie ma zysków z SMSów - zapamiętajcie raz na zawsze !
CYTAT
Więc co z Was za biznesmeni
pomyśl
viper134
11.03.10 - 21:30
Fakt, niska cena wpisu może przyciągnąć ludzi (ale też zmniejszyć zyski), ale osobiście radził bym najpierw zdobyć kilkadziesiąt wartościowych wpisów, bo ludzie czesto patrzą na ilość wpisów i liczbę odwiedzin (to w moich oczach jest trochę ważniejsze niż PR)
Najtrudniej zdobyć pierwsze 20% wpisów, pozostałe 80 będzie proste do zdobycia (podobnie jak na blogach czy forach)
I teraz jeszcze mała uwaga... Kod AntySpamowy tylko przy darmowych wpisach (czyli na początku).
A sam płatny katalog najlepiej stawia się na płatnym skrypcie np. Na niezawodnym SEOkatalogu
co do tych smsów za 1,22 i zysku 50 gr ... to nie odliczajcie od razu w kalkulacji tych 19 % dochodowego bo to jeszcze nie dochód tylko przychód. Jak 'sprzedamy' 2000 takich wpisów to będzie przychód 1000 zł(netto) minus koszta (serwer, domena, skrypt, grafika) powiedzmy 700zł (netto) i od tego co zostanie czyli 300 zł dopiero odlicza się dochodowy ;p tak dla ścisłości. Tylko raczej się w kalkulacjach nie odlicza dochodowego bo dochód to dochód, a podatków wcale nie trzeba płącić ;p
Ale katalog to nie tylko zyski z wpisów, ale i zyski z reklam, z linków ... można stawiać płatne katalogi i wymieniać się punktami z innymi właścicielami takich katalogów.
Czy się opłaca ? Myślę, że tak. Skoro ludzią co stawiają darmowe moderowane katalogi się opłaca to tym co biorą parę groszy za wpis jeszcze bardziej
W dotpay chyba automatycznie pobierają 19% przy wypłacie
NetBusters Group
11.03.10 - 23:11
@siewicz
Policzyłeś świetnie a ja policzę pozytywnie myśląc
Hosting 15zł rok
Domena .com.pl 11zł następny rok jakieś 40zł
Skrypt seokatalogu + templatka 300zł
No i powiedzmy linków za 50zł
I punkty swl 20k w gotlinku to będzie jakieś 16zł/msc
ustalamy wpis po 2.44 licząc ze trafi sie klient raz na 2 msc co kupi kody po 1zł za wpis przelewem powiedzmy 10 kodow mamy 5zł msc + 10 wpisów w msc po 2.44 czyli jakieś 74 grosze za wpis czyli 7.40+5=12.40 dodamy ze sprzedamy 2 linki po 10zł msc na glownej to mamy 32.40 msc
15+11=26(koszta za pierwszy rok) zwracają się po 1 msc i jeszcze na 1 msc swl mogą zarobić xd
300zł za skrypt i templatke około 9-10 msc 2 msc czystego zysku
linki na początek to 2 msc
wychodzi ze po 1 roku zwraca sie katalog. Następnie mamy około 20zł zysku i mocne zaplecze na którym możemy sprzedawać linki a jezeli trafi się stały klient biorący duzo kodów to niemałe zyski.
A co do moderacji to każde zaplecze wymaga moderacji i aktualizacji czy to katalog czy blog katalog akurat mniej. Tu jest zysk
dodać należy, że już i tak za dużo jest tych SEOkatalogów i innych, więc się nie opyla, nie brnijcie w to bagno
NetBusters Group
11.03.10 - 23:36
Miejsca do linkowania nigdy nie jest za dużo...
kalkulacje kalkulacjami - zdobądź klienta co doda stronę

to nie jest tak hop siup jak piszecie ... nie jest.
Opłaca się czy nie - odwieczne pytanie, Ci którzy chcą sprawdzić niech stawiają katalogi płatne, najlepiej INDEXU

a ja ze swojej strony zagwarantuje że jak będą wartościowe przynajmniej w 50 % do katalogów Pawła to się dodam. Macie już jednego klienta - do roboty
Laambada
12.03.10 - 09:59
Zarobić można było kilka lat temu, gdy konkurencja była mała, kilkanaście płatnych katalogów.
Z miesiąca na miesiąc będzie coraz gorzej.
Płatne katalogi powstają jak grzyby po deszczu, są marnej jakości. Kwestia czasu aż ludzie stwierdzą że nie opłaca się dodawać do płatnych skoro taki wpis będzie do momentu, gdy trzeba opłacić domenę...
A pamiętać trzeba że jest jeszcze alternatywa w postaci, dobrych darmowych katalogów.
kolryb29
12.03.10 - 10:02
Idąc tym tokiem rozumowania, to opłaca się, ale trzeba włożyć w katalog bardzo dużo pracy - więc pozostaną najlepsi i sytuacja się odwróci...
General_Depet
12.03.10 - 10:09
CYTAT(axe_29 @ 12.03.10 - 08:27)

Opłaca się czy nie - odwieczne pytanie, Ci którzy chcą sprawdzić niech stawiają katalogi płatne, najlepiej INDEXU

Tyle że INDEXU bez własnych przeróbek kodu nie ma zaimplementowanych polskich płatności np. DotPay
CYTAT(General_Depet @ 12.03.10 - 10:09)

CYTAT(axe_29 @ 12.03.10 - 08:27)

Tyle że INDEXU bez własnych przeróbek kodu nie ma zaimplementowanych polskich płatności np. DotPay

ale to drobiazg

ma za to otwarty kod i mozna grzebać do woli

bez urazy M.
Przecież będziemy zarabiać tysiące na płatnym katalogu, to parę zł szkoda komuś na zlecenie wykonania płatności w katalogu.
Poleciłem INDEXU bo ten katalog jest mało popularny ( pewnie dlatego że trzeba przy nim grzebać ) a SEOkatalog to już gotowy produkt - dobry produkt z wsparciem dostępnym praktycznie 24 godz na dobę. Tylko mam wątpliwość czy hasło zawarte na stronie informacyjnej nie traci na znaczeniu "(...)masz pewność że nikt nigdy nie wykorzysta tego skryptu do tworzenia jakiegokolwiek masowego śmietniska"
Chwila chwila.
W Indexu mozna kupić wersję bez limitu tworzonych katalogów - IndexU Deluxe Unlimited Domain License - $1499. Razy nawet 3 zł = 4500 zł.
U Generała - postawisz 117 SEOKatalogów i wychodzi na to samo.
Ale zauważ - że od 118 w Indexu masz katalog za free!
Jeżeli zatem miałbym powiedzieć, który skrypt nie nada się na masówkę, to na pewno nie SEOKatalog. Bo tam ZAWSZE płącisz
Dlatego uważam, że jak ktoś będzie chciał spamować, że wybierze coś darmowego lub, jak ma wolne środki, Indexu czy inny skrypt, o którym nie słyszałem
Dokładnie.
Są tańsze opcje, a wręcz darmowe do tworzenia śmietnisk.
Wątpię by ktoś się posługiwał SEOkatalogami do tworzenia np. spamu pod SWL.
Swoją drogą zauważyłem ,że póki co wszystkie SEOkatalogi bardzo szybko indeksują moje wpisy, pojawiają się wysoko w wynikach, są świetnie zoptymalizowane, nie wiem skąd te przypuszczenia ,że to ,że ich tak dużo powstaje nie wróży nic dobrego, bo moim zdaniem zupełnie odwrotnie.
stoi juz wiele SEOkow z SWLami w stopce

INDEXU ledwo kilka
Wiele ? Tzn ile ? 50 ? 100 ?
Nie przesadzaj, kilka stoi to fakt ,bo sam widziałem. Zawsze się trafią jakieś czarne owce.
General_Depet
12.03.10 - 11:59
CYTAT(axe_29 @ 12.03.10 - 10:58)

Przecież będziemy zarabiać tysiące na płatnym katalogu, to parę zł szkoda komuś na zlecenie wykonania płatności w katalogu.
No tak w takim przypadku zatrudnienie programisty to faktycznie drobiazg

A co do tej masówki - sezuza pięknie to wytłumaczył więc nie będę powtarzał
Dzięki Mariusz

- jak się od lat zarządza firmą, to się inaczej patrzy na wiele rzeczy
Ktoś tam wcześniej pisał, że kiedyś się opłacalo, a teraz (albo w przyszłości) już nie. Opłacalność z wpisów marna, ale są inne korzyści o których już wspomniałem wcześniej.
Co do tego kto będzie chciał płacić za wpisy to raczej będzie takich ludzi coraz więcej. Tyle spamu(niemoderowanych katalogów) powstaje, że do nich się nie opłaca dodawać wpisów z unikalnymi tekstami bo i takie katalogi nie przeżywają roku.
Co do katalogów moderowanych to tam z 95 % wpisów są odrzucane i tylko patrzyć kiedy właściciele przekształcą je w płatne.
Wprowadzenie opłaty przefiltrowuje spam i to chyba główna zaleta takich katalogów.
Ja sam będe chciał postawić sporą sieć takich katalogów(oczywiście różne IP) tylko z opłatami sms za 61 gr, albo przelew na sporą ilość po 20gr za wpis. Kasy z wpisów nawet nie liczę bo i tak więcej będzie choć by nawet z adsense, a główna korzyść jak dla mnie to dobre zaplecze
CYTAT
...a główna korzyść jak dla mnie to dobre zaplecze

Uważam, że jak będziesz upychać na stronie sporo linków, osoby zajmujące się profesjonalnie SEO będą Ciebie omijać.
Zauważ, że najlepsze katalogi mają linki nofollow.
bardziej mi chodzi o promowanie na wszystkich podstronach linków do kilku moich artykułów na tym katalogu, podstrony te powinny zyskać jakiś lepszy PR. Czyli raczej mocy linków nie odbiorę.
"to" to spoko
planując opłaty pamietajcie ze np dotpay nie dopuszcza transakcji mniejszych niz 1,01 zł
Panowie płatne katalogi mają racje bytu tylko trzeba o nie dbać i je pielęgnować. Z czasem buduje się markę, która staje się synonimem słowa dobry

Najlepszym przykładem jest tutaj udzielający się Zgred i jego katalogi

Jak to mówią - bez pracy nie ma kołaczy
CYTAT(zgred @ 12.03.10 - 19:09)

planując opłaty pamietajcie ze np dotpay nie dopuszcza transakcji mniejszych niz 1,01 zł

ale to o przelew chodzi tak ? bo smsy po 61 gr mają
http://dotpay.pl/files/oferta/Dotpay_Ofert...ugi_SMS_MMS.pdf
tak - przelew
a be zjedzenia nie ma pierdzenia.
kazdy moze miec takie katalogi i jest wiele lepszych od moich wiec nie stawiajcie mnie niejako za wzór bo daleko mi do niego
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.