Witam
Chciałbym poruszyć temat obecnej sytuacji na rynku. Jako że siedzę w SEO już jakieś 5 lat, widzę jak ten rynek się zmienia.
Ostatnio nasuwa mi się pytanie odnośnie opłacalności całej zabawy w przyszłości. Myślę, że wypozycjonowanie frazy takiego samego kalibru jest dziś znacznie bardziej pracochłonne dzisiaj niż np. 5 lat temu. Wiadomo, że google traktuje domeny i linki do domen jak wino- im starsze tym mocniejsze i np. wyprzedzić domeny, które (nawet mimo niskiego wskaźnika BL) od lat trzymają się w TOP5 jest po prostu coraz trudniej.
3 lata temu jak klient przychodził do mnie z zestawem kilkunastu łatwo-średnio-trudnych fraz na świeżej domenie to mówiłem mu "spoko, za 6-8 tygodni jesteśmy w TOP10"- i tak też się działo. Dzisiaj jak przychodzi do mnie analogiczny klient to mówię mu, że trzeba się uzbroić w cierpliwość na 3-6 miesięcy, i szczerze mówiąc nawet tego terminu nie jestem pewny.
Załóżmy, że jest fraza X, na którą od 5 lat pozycjonują w TOP10 osoby, które się całkiem znają na rzeczy. W takiej sytuacji wbicie się w TOP5 jest cholernie trudne i wymaga długiego czasu.
A taka sytuacja nie jest już rzadkością.
Obawiam się po prostu, że w końcu dojdzie do tego, że wszystkie frazy staną się trudne do pozycjonowania i branża podupadnie, bo ani nam się nie będzie opłacało pozycjonować, ani klientowi, po prostu bycie w TOP5 nie zarobi na kwotę jaką musiałby zapłacić za frazę. Co myślicie o tym temacie?