w przyszłym tygodniu zmieniam laptopa i zastanawiam się nad tą konkretną ofertą:
http://www.oleole.pl/laptopy-i-netbooki/da...html#content_2cchciałem się zapytać szanownych forumowiczów o doświadczenia z marką SAMSUNG jako producenta laptopów
może ktoś z Was ma ten model lub podobny, albo ma na oku jakiś inny laptop o podobnych parametrach i podobnej cenie
podchmielony
6.03.10 - 12:54
Osobiście pracuję na Netbooku Samsunga. Nie miałem do czynienia z serwisem- to plus

Chodzi szybko, sprawnie- nie mam zarzutów do niego ani do Samsunga.
Również posiadam Netbook Samsunga. Bez zarzutów, ale i też bez rewelacji. Zwyczajny Netbook.
Mam go ~3 miesięcy więc nie długo.
Bartek S.
6.03.10 - 14:10
http://x-kom.pl/index.php?show_prod=52068Lepsza karta graficzna, dysk twardy, ekran - no i asus (w zeszłym roku najmniej komputerów asusa trafiło do serwisu). Z tym że bez systemu. Z systemem trochę droższy.
Alternatywnie niewiele gorszy ale z nagrywarką blue-ray i tańszy:
http://www.x-kom.pl/index.php?show_prod=51964 (no i 16" zamiast 17")
asus nie tylko jest bez systemu, ma gorszy procek, ale z drugiej strony lepszą grafikę
cena już się robi 4000 brutto, a jak wygląda z jakością plastików Asusa?
blue-ray mnie nie interesuje
Bartek S.
6.03.10 - 14:49
Wykonanie asus ma lepsze od samsunga (chociaż niewiele), a co do procesorów to jeżeli nie będziesz zajmował się zaawansowanym renderingiem nie odczujesz różnicy. A różnica pomiędzy tymi dwoma kartami graficznymi jest już znaczna (polecam:
http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-karty-...gow.1174.0.html )
Wiem, że na wielu forach ludzie polecają bardzo samsungi (ze względu na cena/jakość) aczkolwiek mając oba w dłoniach skłaniałbym się zdecydowanie ku asusowi. Z tym, że tak jak wspomniałeś z systemem jest to wydatek kilkuset zł więcej.
Zapomniałem też wspomnieć, że głośniki w obu modelach to jak porównanie nieba i ziemi (niebo = asus). Polecam posłuchać sobie w jakimś sklepie komputerowym obu (w miarę możliwości). Ale to nie musi być wyznacznik dla Ciebie. :-)
Dzięki Bartek w właśnie przeglądałem to porównanie i rzeczywiście, ta karta ma nawet D11
skoro różnica w prockach jest niewielka to rzeczywiście chyba warto doskrobać jeszcze 400 zł na system
Też bym się skłaniał ku Asusowi, D11 to spory plus :-)
garyoldman
6.03.10 - 18:45
Jedyny minus Asusów z przed 2-3 lat to słabe plastiki... i wyłamywanie się ich na zawiasach, przez co cała klapa ledwo się trzyma i lata. Nie wiem jak jest teraz.
netbooki asusa może i tak, ale "zwykłe" lapy? :|
dla mnei laptop to: Lenovo, Toshiba, Sony, Mac
Bartek S.
6.03.10 - 19:52
Lenovo i owszem ale z serii Thinkpadów (IBM), sam posiadam i na nic innego bym nie wymienił (mimo swojej ceny), codziennie również użytkuję IdeaPada Y530 - również świetny sprzęt (jeżeli komuś nie przeszkadza maksymalny kąt nachylenia ekranu) ale bardziej "multimedialny".
Co do toshib - kilka lat temu to i owszem - obecnie, jakość wykonania zdecydowanie gorsza od asusów.
Mac - wiadomo, cena + MacOS - jak ktoś "może" przenieść się na ten system to jak najbardziej
Sony - nigdy nie korzystałem i trzymałem w rękach tylko kilka razy więc się nie wypowiem - przypuszczam, że ze względu na cenę w stosunku do jakości.
Jeżeli jednak chcemy zyskać jak najwięcej za jak najmniejsze pieniądze w miarę dobrej jakości wykonania, obecnie nic nie przebije asusa. Owszem można taniej kupić acery aczkolwiek pomimo głosów o poprawie (jakości) nadal niestety nie jest zbyt kolorowo. 2 miesiące temu kupiony nowy acer za ~3000zł już pojechał do serwisu (a napomknąć trzeba, że najbliższy jest w Czechach).
NetBusters Group
6.03.10 - 20:01
Wadą asusa są sterowniki przy zmienianiu z standardowej visty na xp. Większość komputerów sprzedawane jest z standardowo z Vista.. Przy przeinstalowywaniu na xp nie wszystkie sterowniki działają i trzeba kombinować. A zlecenie temu sklepowi = koszta.
ja jak już to tylko Win7 64bit chcę już odstawić XP na półkę
acera ma mój teść, pierwszy raz sypnął mu się dwa dni po upływie gwarancji - zasilacz,
zaraz potem dysk do wymiany
CYTAT(s4lc @ 6.03.10 - 20:30)

acera ma mój teść, pierwszy raz sypnął mu się dwa dni po upływie gwarancji - zasilacz,
zaraz potem dysk do wymiany
no to kolejna marka do odstawki
Bartek S.
6.03.10 - 22:44
Obecnie już nie sprzedają asusów z vistą, a jeżeli gdzieś są dostępne to tylko ze względu na stany magazynowe. Nie opłaca się kupować nowego komputera z windowsem xp, tym bardziej, że w Polsce do sprzedaży jest już ostatnie 3000 sztuk tego systemu (na cały kraj).
CYTAT(Bartek S. @ 6.03.10 - 22:44)

Obecnie już nie sprzedają asusów z vistą, a jeżeli gdzieś są dostępne to tylko ze względu na stany magazynowe. Nie opłaca się kupować nowego komputera z windowsem xp, tym bardziej, że w Polsce do sprzedaży jest już ostatnie 3000 sztuk tego systemu (na cały kraj).
bym się nie zgodził, jeśli by mi dali do wyboru XP albo Vista - bez dłuższego myślenia wybrał bym XP. ale jak dają W7 to sprawa oczywista
na XP nie ruszysz więcej jak 3 GB ramu, nie ma też pewnie sterowników do karty grafiki bo
ta karta akurat ma już D11 więc raczej XP w tym zestawie nie ma sensu
Bartek S.
7.03.10 - 11:06
SilverT, nie masz takiego wyboru (Vista/XP), producent już nie dostarcza takich komputerów (piszę o asusach), chyba, że piszemy o netbookach. XP nie będzie w stanie obsługiwać najnowszych sprzętów.
Co do pamięci RAM na XP, to jest to prawda jeżeli piszemy o XP 32bitowym, na 64bitowym oczywiście można "uruchomić" więcej niż 3GB. :-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.