Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Google Chrome
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Forum Ogólne > Pogaduszki
Cestro
http://www.dobreprogramy.pl/Chrome-goni-Fi...nosc,16954.html

Co o tym myślicie? Przejęli rynek wyszukiwarek czy przejmą rynek przeglądarek?

Jakie są wasze opinie?

Ja osobiście używam tylko Chrome i już dość sporo czasu (praktycznie od kiedy się ukazał) i nie narzekam. Bardzo optymalna przeglądarka.
Słyszałem też pogłoski, że używając Chrome narażamy naszą prywatność choć dalej się nie zagłębiałem więc trudno mi coś napisać o tym.
dave84
To tylko liczba dodatków, zanim dogonią ich w liczbie użytkowników to trochę minie. Ja jeszcze zostanę długo przy Firefoxie.
Mion
@Przejęli rynek wyszukiwarek czy przejmą rynek przeglądarek?
W świecie wyszukiwarek google nie ma konkurenta przynajmniej dla naszego rynku lokalnego, ale w przeglądarek już tak - FF, opera itd więc możliwość wyboru user jednak ma duże ( w przeciwieństwie do wyszukiwania sad.gif ).
Grim
Tak jak Mion napisał smile.gif Jeżeli takiemu marketingowemu kolosowi jak Microsoft nie udało się społeczeństwu wcisnąć na stałe IE, mimo iż większość używa Windows'a, to Google ze swoją przeglądarką też nie będzie miało z górki biggrin.gif

Pozdrawiam cool.gif
Maximus Marius
Musieli by wymyśleć coś nowego i opatentować , wtedy mieli by szanse wink.gif ewentualnie blokowac dla wszystkich swoich usług inne przegladarki
Trzeba przyznać ze chrome przynajmniejj stara sie cos robić i rozwijać a nie jak IE wink.gif
W sumie w 2% korzystam z chrome w 1% z IE i reszta to FF, to tak żeby nie mówić ze jestem ślepo za FF jak bedzie lepsze chrome to pewnie będę go używał
papieros
No zauważcie, że Chrome ma bardzo silne narzędzie marketingowe (i to za darmola smile.gif) nie mówiąc o brendzie. A rozwija się szybko i myślę, że będzie szedł w górę i niedługo będziemy mieli "wielką trójkę" z porównywalnymi statami
Kukis
Wolałbym wielką czwórkę - w Operą włącznie. Z tego co się orientuję to Opera jest obecnie najbezpieczniejszą i najszybszą przeglądarką www obsługującą najlepiej większość standardów. wink.gif

A możliwość instalowania dodatków jest zaletą i zarazem wadą. Widać Opera nie chce stracić swojej dobrej opinii przez dziurawe wtyczki.
Maximus Marius
google to chyba nie zauwazył ze opera istnieje , sadząc po tym ja działając albo jak nie działają niektóre usługi Google na operze
Hubert
liczba dodatków o niczym nie świadczy, jak się domyślam w bardzo dużej części była to kwestia przystosowania rozszerzenia firefoxowego do chroma

tak dla ciekawskich, wpiszcie w FF w pasku adresu
chrome://browser/content/browser.xul

biggrin.gif
Mion
Im większa ilość userów będzie korzystała z danej przeglądarki w tym wypadku chrome tym więc swoich przyszłościowych usług googole będzie mógł oferować traktując przeglądarkę jako interfejs programu stajać jeszcze większym monopolistą nie tylko na płaszczyźnie wyszukiwania smile.gif
gizmoo3
http://ranking.pl/pl/ranking/web-browsers.html

jak na razie daaaleko im do gonienia kogokolwiek, przynajmniej w pl
djurek
Na operze nie odpalisz adwordsa, ciekawe czemu?
gizmoo3
http://ranking.pl/pl/ranking/web-browsers.html

jak na razie daaaleko im do gonienia kogokolwiek, przynajmniej w pl
Bartek S.
Miałem wiele problemów z firefoksem (ogromna zasobożerność [przede wszystkim pamięci], ogólnie bardzo powolne działanie), przerzuciłem się na Chrome'a (a dokładniej SRWare Iron), gdzie tych problemów już nie ma. Brakuje mi jedynie świetnego narzędzia do podpowiadania odwiedzonych adresów z firefoksa i brak możliwości dorzucenia ikonki otwierania nowej zakładki z poziomu paska narzędzi [czasami łatwiej jest to zrobić myszką zamiast ctrl + t]).
pandha
musze napisac iz mnie dobija iz co chwile sie wiesza, albo nie moge go wlaczyc, musze usuwac proces firefox co pomaga. gdyby byly wszystkie dodatki pod seo w chromie czy operze dawno bym zostawil ff
dMien
No właśnie, przewagą Firefoksa są rozszerzenia.

Chrome jest bardzo ok, ale jest taka "goła". A pogłoski o szpiegowaniu użytkowników to tylko pogłoski. Ktoś posiał famę, bo spojrzał w źródło i źle zinterpretował jakiś tam fragment no i tak już internauci podłapali.
piotrostr
Nie wiem czego nie ma w chromie z dodatków które sa dostępne pod firefoxa, ja pod adresem
https://chrome.google.com/extensions
znalazłem wszystko czego potrzebowałem, adblock jest, seoquake też, firebug, co prawda lite ale też jest.
Nic tylko się przesiadać biggrin.gif Polecam, korzystam z niej już około 2 miesięcy i nie wyobrażam sobie powrotu do lisa.
ap_seo
a wiecie ze mozna wlaczyc chrome w FF?tongue.gif
Ja sie kiedys bardzo wkurzalem na FF - zawiesza sie, szczegolnie na javach i jakichs flashach, ale opera w koncu tez mi sie zaczela zwieszac, wiec pewnie z chrome byloby podobnie a szkoda mi czasu testowac
βασιλιάς
CYTAT(djurek @ 6.03.10 - 12:58) *
Na operze nie odpalisz adwordsa, ciekawe czemu?

Bo Google jest amerykańską firmą, a tam Opery prawie nikt nie używa.
http://gs.statcounter.com/#browser-US-monthly-200912-201002 (wymagany JavaScript i Flash).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.