Zastanawialem sie nad jedna sprawa - i mowiac szczerze uslyszalem (i przeczytalem) opinie dosc sprzeczne ze soba. Wyobrazmy sobie np rynek chinski, na który chcemy sprzedawac kurczaki. Czy lepiej jest w takim celu wykupic domene z chinskimi znakami (nie interesuje nas reszta swiata - chodzi nam tylko o Chinczykow - bo tylko im chcemy sprzedawac kurczaki) ale domene "globalna", czy lepiej jest kupic jednak domene ze znakami lacinskimi, ale chińska. Czyli - czy lepszy "ciągcingciang.com" (przyjmijmy ze ciagcingciang to po chinsku kurczak) czy lepszy jest "chicken.cn"
Mi sie wydawalo, ze ze wzgledu na roznice alfabetu powinna byc lepsza ta globalna (np .com) ze znakami chinskimi, ale przeczytalem w paru miejscach, ze jednak lepsza jest krajowa, nawet z lacinskimi. Wg mnie takie spojrzenie moglo byc powodowane nieznajomoscia funkcjonowania domen z lokalnymi znakami (sa nowoscia). Chcialbym zauwazyc - nie chodzi mi o znaki "polskie" a wiec różnicę czy wpiszemy "kotuś" czy "kotus" ale o zupelnie inny alfabet...
Swoja droga przeszukalem net i mowiac szczerze w roznych krajowych wyszukiwarkach nie zauwazylem na topie domen z lokalnym alfabetem. Co sadzicie (zaznaczam - chodzi o sytuacje kiedy nie mozna polaczyc domeny krajowej z alfabetem danego kraju)