mariusz83x
3.03.10 - 10:01
Jestem administratorem strony www.michaeljordan.pl. Strona ma już ponad 8 lat, od mniej więcej 4 lat była zawsze pierwsza w wynikach, niestety od jakiś 6 miesięcy bardzo spadła, na 5-6 stronę Nie wiem gdzie upatrywać się aż tak dużego spadku. Podejrzewam kilka rzeczy:
utrata PR z 4 na 3, strona ostatnio jest rzadka uaktualniana z braku czasu i ostatnie - utrata linków. Wszystkie te moje podejrzenia nie potwierdzają się ponieważ, strony z niższym PR, nieuaktualniane i mające mniej linków są obecnie wyżej od mojej strony.
Będę bardzo wdzięczny za Waszą analizę oraz spostrzeżenia i cenne uwagi.
Sam sobie odpowiedziałeś na pytania. Linki i aktualizacje budują jej pozycje. Pr się nie bierze pod uwagę co do pozycji strony, to znacznik mało ważny w tym przypadku.
mariusz83x
3.03.10 - 12:00
tomierc, to dlaczego inne strony które mają taki sam lub mniejszy PR, nie są uaktualniane i mają mniej linków są wyżej od mojej strony???
Nie tyle ilość linków się liczy co ich jakość.
Opowiem Ci bajkę,
jak google buduje zaufanie do strony. Gdy strona fajna, dużo linków ma, to w czołówce sobie siedzi.
Gdy strona traci duży procent linków strona spada i slabsze, które od wieków na tym samym poziomie stoją wchodza w serpy wysoko.
Linkowana strona to zobowiązanie. Jeżeli nie utrzymuje się poziomu, poziom spada - to normalne.
Koniec bajki
CYTAT(paszczur @ 3.03.10 - 12:10)

Nie tyle ilość linków się liczy co ich jakość.
Też tak kiedyś myślałem dziś mam odwrotne myśli
@
mariusz83x - sprawdz stronę pod innymi hasłami czy we wsyszkich poleciała
Właśnie - na jakie hasła poleciała, na wszystkie, czy wybrane?
Na swoich stronach, na których nie mam uaktualnień obserwuję podobne spadki, mimo dłuugiego utrzymywania się na pozycjach.
mariusz83x
3.03.10 - 14:33
Strona poleciała na wszystkie frazy michael jordan, jordan, chicago bulls
Nie straciłem dużo linków w porównaniu do starych czasów, wg. link:www.michaeljordan.pl mam wynik 89, wcześniej miałem około 130, a podstron zaindeksowanych jest wg site: 1480.
Czy linki które mam po prawej stronie mogą być powodem spadku?
Byłym bardzo wdzięczny za analizę mojej strony pod kątem optymalizacji. Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc i sugestie.
Wystawiałeś linki na allegro?
Teoretycznie to nie powinno mieć znaczenia dla pozycji strony głównej, ale...
w praktyce jednak może mieć.
intruder2600
3.03.10 - 20:58
Nie linki, nie ilość, nie jakość - po prostu klasyczny filtr. Za co ? a za darmo, bo tak. Jak ktoś myśli, że ludzie ręcznie sprawdzają jakość każdej strony z zasobów liczących kilkadziesiąt miliardów to upewnie - nie sprawdzają - robi to algorytm. Filtr to jego własne widzi mi się. Wróci w ciągu 2 tygodni, jeżeli nie to wtedy bliżej nieokreślony czas - od 1 do 6 miesięcy i co byś nie robił i tak wcześniej nie wróci.
mariusz83x
4.03.10 - 07:57
CYTAT(gniotek @ 3.03.10 - 16:53)

Wystawiałeś linki na allegro?
Teoretycznie to nie powinno mieć znaczenia dla pozycji strony głównej, ale...
w praktyce jednak może mieć.
Nie, nigdy nie wystawiałem linków na allegro, a te są na zasadzie zwykłej wymiany.
intruder, czy moge gdzieś sprawdzić czy moja strona rzeczywiście wpadła do send box'a?
Z dniem 1 marca b.r. u mnie tez kilka starych stron poleciało w doł na wszystkie frazy. Odsłony spadły z kilkunastu tysięcy do kilkuset.
Co ciekawe jedna z moich domen (stara, dmoz, archive.org, itp) wraz z subdomenami była w filtrze ponad 2 lata. Wrociła spowrotem dopiero na wszystkie frazy jak podlinkowalem ją kilkoma przypadkowymi anchorami (np. tak, nie, fajnie) z przypadkowych stron.
Ja też strasznie dostałem po du... po pierwszym marca. Ciekawe czemu?
intruder2600
4.03.10 - 16:37
CYTAT
intruder, czy moge gdzieś sprawdzić czy moja strona rzeczywiście wpadła do send box'a?
Kiedyś sprawdzało się tak, że wpisywało się w Google tytuł strony - cały ciąg znaków, wszystko co tam jest - jeżeli w wynikach pojawią się jakieś śmieci, wpisy w katalogach itp a Twoja strona na samym dole oznaczało to filtr. Ale teraz jest różnie - strona na część fraz może się pojawiać na część fraz nie. Z doświadczenia nawet nie widząc tytułu strony jestem pewien, że to jest filtr. Ogólnie raz na jakiś czas przeprowadza się także akcje wybiórczego filtrowania co popadnie coby sobie zwiększyć sprzedaż AdWords - no cóż - ich podwórko, ich zabawki ich zasady... kilka tys losowych stron dostanie filtra, kilka tys osób będzie smutne ale co z tego jak kilkaset z nich wykupi AdWords a kasa przecież najważniejsza...
Sprawdzic mozesz zagladajac do odpowiedniego dzialu i czytajac temat przyklejony
kliknij
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.