Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyprzedzić google maps
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Pozycjonowanie i Optymalizacja > Google
Cyberek
Witam.
Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie w wyprzedzeniu w wynikach pozycje z google maps?
Jak trudno jest uzyskać wyższą pozycję niż google maps w porównaniu z osiągnięciem 1 miejsca (pod gm).

Przykładem może być sformułowanie:
"fzdjęcia ślubne katowice"
3 witryny ponad mapką...

wszelkie uwagi i spostrzeżenia mile widziane.
gniotek
Dobre pytanie!
Ja również parę razy widziałem mapy poniżej pozycji top1 ale czy to przypadek, czy faktycznie da się wpłynąć na mapkę google?
Filemandzowy
Pewnie się da, trzeba mieć tylko lepszą stronę niż Google wink.gif
A na poważnie to też jestem ciekaw bo mam takie frazy gdzie na trzeciej pozycji już mnie nie widać bez przewijania.
titaN
To chyba zależy od frazy, nie które mają top3 potem mapka inne nie, chyba nie mamy na to wpływu.
Carnagge
Wg. mnie to trzeba miec stronke mocno podlinkowana, z historia i z przyzwoita iloscia odwiedzin. Wtedy moze sie uda przeskoczyc, bo na podobnej zasadzie Google dodaje do stron dodatkowe odnosniki pod nia jak sie ma 1 miejsce.
gniotek
e tam, a czy to nie jest zależne od ilości wyszukań danego hasła?
ubaff
widziałem przykład że strona na dane słowo była na 10 miejscu a w google maps na to samo słowo na 1.
czy ktoś zaobserwował relacje wysokości w mapsach do czasu zamieszczenia firmy w mapsach ?
gniotek
ubaff my nie o tym wink.gif
ale jeżeli chodzi o zależności o które pytasz to z tego co wiem nie ma takich. Mapsy są swoją drogą, serpy swoją.
Filemandzowy
Właśnie sprawdzałem z ilością wyszukań - mapka pojawia się i na zapytania po 10 tys jak i po 200, ilość wpisów na mapce też nie zależy od tego. Nie wyświetla się poniżej 100.

Mam wrażenie, że jedno to ilość trafnych wyników, mapka pokazuje się niżej jak nie ma dokładnych danych (np. lokalizacja jest w pobliżu miejscowości a nie w niej). Drugie to konkurencyjność (im więcej wyników konkuruje tym mapka wyżej) - kina gniezno, kebab gniezno smile.gif po 210 wyszukań.

Zdaje się, że mapki mają po prostu wyższy ranking przy wyszukaniach lokalizacyjnych - w sumie nie dziwne. W sumie szukasz miejsca a nie informacji.

Próbował ktoś pozycjonować własną mapkę zrobioną w Google ?

[edit:] dane do map google dostarcza pf.
Cyberek
Mam wrażenie że o pozycji w google maps decyduje pierwszeństwo dodania oraz dopasowanie w opisie/słowach kluczowych. Tak przynajmniej sprawdziło się u mnie.
A dane do google maps można wprowadzić samemu, tylko trzeba się w cierpliwość uzbroić, bo system dodawania firm wymaga autoryzacji, a metoda sms nie zawsze działa.
yataman
O pozycji na mapce decyduje kilkadziesiąt zasad i stron www ma tu znaczenie.

Mapki mogą pokazać się pod najróżniejsze hasła, których wyszukiwalność jest nieraz zerowa np. mięso ursynów.

Co do autoryzacji mapek, to nie wiem czy sms nie działa, ale telefon działa zawsze.
Grim
Wpisując hasła lokalne mapka będzie przed wynikami ... wmiesza się w wyniki (będzie poniżej TOP3-5) jeżeli wpisane hasło nie było hasłem lokalnym, ale mimo tego Google odnalazło lokalizację pytającego i oprócz normalnych wyników zwróciło mapkę, z lokalnymi firmami które na zapytanie mogą odpowiedzieć smile.gif

Będą to hasła w stylu np. tworzenie stron internetowych.

Pozdrawiam cool.gif
yataman
Taka ciekawostka. Ostatnio mapka na hasło "pozycjonowanie" pojawiała się standardowo koło 3-5 pozycji (geo Warszawa). Niestety pod hasłem "pozycjonowanie Warszawa" nie było mapki...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.