Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mailto w linku i polskie znaki
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Projektowanie stron > HTML i CSS
papieros
Walczył ktoś z polskimi znakami (a właściwie kodowaniem) w linku mailto: da się to jakoś zrobić, chodzi oczywiście o polskie znaki w sekcji subject i body

KOD
<a href="mailto:xxx@domena.com?subject="zaźółć"&body="gęślą jaźń">Wyślij</a>
websign
Nie bawiłem się, ale np. tutaj http://www.zygmuntowicz.com/2009/10/polskie-znaki-w-mailto/ jest coś opisane
Grim
Się kiedyś bawiłem wink.gif ... a co mnie zaskoczyło - fakt, że w IE wszystko cacy, a mailto: odpalane z FF polskich znaków nie łapało sad.gif Wszystko pisane w ten sposób:
CYTAT
mailto:Adresat<adres@npwp.pl>?subject=temat&body=Zdanie wstępu%20%0Acoś%20%0Acoś%20%0Acoś%20%0A%0Acoś

Pozdrawiam cool.gif
papieros
Dzięki, u mnie z IE też nie widzi polskich znaków ale to raczej kwestia outlooka, przekodowanie przez urlencode jest oczywiście niezłym rozwiązaniem ale nie w tym przypadku (klient, który sam sobie pisze i wkleja czysty html). Miałem nadzieję, że jest jakiś parametr np. charset="UTF-8" (to by było idealnym rozwiązaniem) a nie mogę go znaleźć ale zdaje się, że nie pomyśleli o czymś takim.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.