Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: iconv i jakie to kodowanie
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Projektowanie stron > PHP i MySQL
sh0tek
Sory za następny temat. Teraz proste pytanie.
Rozumiem że funkcja iconv działa tak
W zmiennej imie mam moje magiczne słowo
Chciałem zamienić i rzeczywi¶cie co¶ tam zamienia

$imie=iconv("UTF-8","CP-1250",$imie);

Mój formularz działa gdy zamiast JAROSŁAW mam JAROS%A3AW

Kombinowałem z tymi kodowaniami i nie wiem jakie mam dać żeby uzyskać te moje dziwne znaczki, w bazie jest cp1250, no ale gdy korzystam z iconv to otrzymuję zupełnie co¶ innego.

Może kto¶ mi wskazać co to za kodowanie ? albo jak uzyskać taki efekt ;d
Mion
Twój formularz tak "koduje" bo masz ustawion± w nim akcję GET, a nie POST juz ci to pisałem zreszt±.
sh0tek
KOD
<form action="adres_skryptu" enctype="windows-1250" method="post">
<?php
print '<table border="0"><tr><td width="99%">Imię na kogo kartę wystawino<hr></td><td width="1%"><input type="text" name="IMIE" value="'.$_POST['IMIE'].'"></td></tr>
<tr><td width="99%">Pełny numer karty CVC <br>(na rewersie pod kodem paskowym)<hr></td><td width="1%"><input type="text" name="NRCVC" maxlength="8" value="'.$_POST['NRCVC'].'"></td></tr>
<tr><td>&nbsp</td><td>
<table border="0" width="100%"><tr><td><input type="reset" value="Anuluj"></td><td align="right"><input type="submit" value="Wy?lij"></td></tr></table>
</td></tr></table>
</form>';

if ((!empty($_POST['IMIE'])) && (!empty($_POST['NRCVC'])))
{
$imie=$_POST['IMIE'];
echo $imie;
$imie2=iconv("windows-1250","UTF-8",$imie);
echo $imie2;
$f=curl_init();
curl_setopt($f, CURLOPT_URL, 'stan.php?NAZWA=' . $imie2 . '&CVC=' . $_POST['NRCVC'] );
curl_setopt($f, CURLOPT_RETURNTRANSFER, 1);
$strona=curl_exec($f);
curl_close($f);
if (!empty($strona))
{
if (ereg('^[0-9]', $strona ))
{
echo 'na karte o numerze ' . $_POST['NRCVC'] . '<br>wystawioną na ' . $imie2 . '<br>przyznano ';
}
else{
echo 'Wystąpił błąd2 ';
}
echo $strona;
}
else {
echo 'Przepraszamy lecz nie można nawiązać połączenia z serwerem w restauracji';  
}
}
?>

post ? get ?
dokładnie mam takie co¶ na stronie ;D i nie działa
Spanner
a od kiedy w atrybucie enctype ustawia się kodowanie? tam się podaje inne rzeczy czy jest to zwykły formularz czy multipart/form-data czy jeszcze inny. POza tym po co zamieniasz iconv'em ? nie lepiej na stronie ustawić odpowiednie kodowanie i pomin±ć wszelkie iconv itp ?
Mion
enctype="windows-1250" < tak wszyto namieszane, ze szok
sh0tek
no nie ja to pisałem, w sumie stwierdziłem że może to usunę ale jak wywaliłem dalej nie działa
druga kwestia ja wstawiam ten kod w artykule joomli ;D bo to trochę skomplikowana sprawa, muszę się dostosować do tego co dostałe i to uruchomić
Mion
jomali jomali ile razy to powtórzysz ! To programista decyduje co i jak, a nie na odwrót.

To co robisz nie ma ani ładu ani składu - w ogóle masz choć podstawowe pojęcie o programowaniu -oczywi¶cie pytanie retoryczne i nie traktuj tego osobi¶cie, ale jak widzę takie co¶ to mnie aggressive.gif

Zleć to komu¶, bo sam sobie z tym nie poradzisz.
EOT
sh0tek
ale nie o to pytałem smile.gif) strona według joomli ma tam jakie¶ kodowanie zdaje się utf-8, skrypt który wkleiłem dzi¶ napisał kto¶ inny ja dorzuciłem od siebie tylko iconv i kombinuje dlaczego mi to nie działa

no bo jak mogę wywołać jakie¶ inne kodowanie w kawałku strony biggrin.gif

programowałem pracę dyplomow± w php ale to było 5 lat temu ;D od tego czasu raczej rzadko korzystam z php dlatego bł±dzę i liczyłem że kto¶ mnie w końcu naprowadzi jak się z tym nie uporam w normalny sposób to będę zamieniał wszystko Ł na znak który sobie wybiorę i tak z reszt± biggrin.gif
Mion
Jomala ma kodowanie utf-8, "windows-1250" jest kodowaniem windowsowkim nie stosowanym w aplikacjach internetowych wiec nie możesz tego mieszać, lub jest to bezpodstawne. Formularz musi wykonać akcje post na adres pliku który go odbierze i przetworzy dane. Je¶li mamy kodowanie utf-8 pliki nie mog± być zapisane jako ANSI, ale też w UTF-8 . Poza tym kolejny bł±d jest w 'stan.php?NAZWA=' . $imie2 . '&CVC=' . $_POST['NRCVC'] Stad zamiana na % dane cURL powinny być wysylane metod± POST, lub je¶li GET co jest też w tym wypadku błędne kodowane za pomoc± funkcji http://php.net/manual/en/function.rawurldecode.php i http://www.php.net/manual/en/function.urldecode.php

To s± podsatwy programowania w php które jako osoba pisz±c± pracę dyplomowa "programowałem pracę dyplomow± w php ale to było 5 lat temu" powinna mieć w małym palcu ...
sh0tek
no dobra w każdym razie dzięki t± odpowiedĽ mogę uznać za przydatn±

a jako osoba która php nie tyka 5 lat
teraz bawi się elektronik±
photoshopem
pozycjonowaniem

to ledwo pamiętam co robi echo....

dzięki za pomoc
sh0tek
najgłupsze sposoby zawsze działaj±

KOD
$imie = str_replace( '±', '%B9', $imie );
$imie = str_replace( 'ć', '%E6', $imie );
$imie = str_replace( 'ę', '%EA', $imie );
$imie = str_replace( 'ł', '%B3', $imie );
$imie = str_replace( 'ń', '%F1', $imie );
$imie = str_replace( 'ó', '%F3', $imie );
$imie = str_replace( '¶', '%9C', $imie );
$imie = str_replace( 'Ľ', '%9F', $imie );
$imie = str_replace( 'ż', '%BF', $imie );
$imie = str_replace( 'ˇ', '%A5', $imie );
$imie = str_replace( 'Ć', '%C6', $imie );
$imie = str_replace( 'Ę', '%CA', $imie );
$imie = str_replace( 'Ł', '%A3', $imie );
$imie = str_replace( 'Ń', '%D1', $imie );
$imie = str_replace( 'Ó', '%D3', $imie );
$imie = str_replace( '¦', '%8C', $imie );
$imie = str_replace( '¬', '%8F', $imie );
$imie = str_replace( 'Ż', '%AF', $imie );

proszę nie oceniać sposobu
działa ? działa smile.gif
Maximus Marius
dzisiaj działa a jutro już nie wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawarto¶ci. Aby zobaczyć pełn± wersję z większ± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.