Tworze aktualnie prostą stronkę na joomli, na jednej podstronie jest prosty formularz php wygląda mniej więcej tak
KOD
<div><form action="stan.php" method="get"> NAZWA:<input name="NAZWA" type="text" /><br /> KARTA:<input name="CVC" type="text" /><br /> <input type="submit" value="wyݬij" /> </form></div>
W odpowiedzi uzyskuję dane z bazy o stanie punktów
sam skrypt wygląda tak
KOD
if ( (!empty($_POST['IMIE'])) && (!empty($_POST['NRCVC'])))
{
$f=curl_init();
curl_setopt($f, CURLOPT_URL, 'stan.php?NAZWA=' . $_POST['IMIE'] . '&CVC=' . $_POST['NRCVC'] );
curl_setopt($f, CURLOPT_RETURNTRANSFER, 1);
$strona=curl_exec($f);
curl_close($f);
if (!empty($strona)) {
if (ereg('^[0-9]', $strona )) {
echo 'na karte o numerze ' . $_POST['NRCVC'] . '<br>wystawioną na ' . $_POST['IMIE'] . '<br>przyznano ';
}else{
echo 'Wystąpił błąd ';
}
echo $strona;
} else {
echo 'Przepraszamy lecz nie można nawiązać połączenia z serwerem w restauracji';
}
{
$f=curl_init();
curl_setopt($f, CURLOPT_URL, 'stan.php?NAZWA=' . $_POST['IMIE'] . '&CVC=' . $_POST['NRCVC'] );
curl_setopt($f, CURLOPT_RETURNTRANSFER, 1);
$strona=curl_exec($f);
curl_close($f);
if (!empty($strona)) {
if (ereg('^[0-9]', $strona )) {
echo 'na karte o numerze ' . $_POST['NRCVC'] . '<br>wystawioną na ' . $_POST['IMIE'] . '<br>przyznano ';
}else{
echo 'Wystąpił błąd ';
}
echo $strona;
} else {
echo 'Przepraszamy lecz nie można nawiązać połączenia z serwerem w restauracji';
}
Gdy wysyłam zapytanie z joomli otrzymuję polskie znaki w nazwie np. JAROSŁAW a to ma prawo zadziałać tylko w momencie kiedy otrzymam JAROS%A3AW
Problem mam z kodowaniem polskich znaków ponieważ baza pracuje na cp1250
Jak sobie poradzić z tym problemem żeby prawidłowo wysyłać te dane.
Druga sprawa to jak wywołać po naciśnięciu przycisku 'wyślij' alert w którym otrzymam od razu odpowiedź którą generuje mi skrypt php
Nie wiem jak to mogę wpakować w joomlę
Pozdro
Liczę na jakąś pomoc