Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Upload plików..
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Projektowanie stron > PHP i MySQL
Michocio
Witam!

Próbuję zrobić moduł dodawania plikow przez użytkownika. Wszystko jest ok, nie wykrywa, żadnych błędów, ale pliku nie ma w folderze, w którym wskazałem, nie mogę go nigdzie znaleźć, przedstawiam kody:

KOD
<html>

<form enctype="multipart/form-data" action="upload.php" method="POST">

<input name="myfile" type="file" /><p>
<input type="submit" value="upload" />
</form>

</html>

KOD
<?php

$name = $_FILES["myfile"]["name"];
$type =$_FILES["myfile"]["type"];
$tmp =$_FILES["myfile"]["tmp_name"];
$size =$_FILES["myfile"]["size"];
$error =$_FILES["myfile"]["error"];

move_uploaded_file($temp, "uploaded/".$name);

?>

Co robię źle? Folder uploaded jest w tym samym folderze na serwerze co pplik html i php.

Pozdrawiam
Michocio
Problemem nie jest nie działajacy skrypt, acz umiejscowienie pliku. Dla pewności wypróbowałem jeszcze kod z I linka. Wszystko działa, pisze, że zapisało w jakimś tam folderze, ale nigdzie go nie ma wykrzyknik.gif Co robić?
shpyo
wyświetl sobie komunikaty jakie są przy uploadzie. Będziesz miał wszystko opisane.
Może nie ma uprawnień dla pliku wykonywającego skrypt albo brak uprawnień do zapisu w tym katalogu?
Mion
Oczywiście masz ustawione prawa do zapisu 777 dla katalogu gdzie ma zostać wgrany plik wink.gif
Michocio
Nadałem folderowi atrybut 777, a potem 600 jak przeczytalem w II linku, ani prz 777, ani przy 600 nie działa.

miałem już to zrobione wcześniej (żeby nie wyszło, że chce wszystko na gotowe)smile.gif
Mion
600 nie może być. Przykład z http://www.w3schools.com/PHP/php_file_upload.asp musi dzialac, bo jest poprawny
Michocio
Uffff....

Nareszcie mi się udało; nie zapisuje w zadnym folderze tylko bezposrednio tam gdzie skrypty:

KOD
move_uploaded_file($_FILES["file"]["tmp_name"],
      "" . $_FILES["file"]["name"]);

Działa!

Nie wiem dlaczego, ale najważniejsze, że działa smile.gif

Żeby nie zakładać nowego topiku, mógłbym prosić o jakieś wskazówki/linki, aby pliki wyświetalały się na osobnej stronie, z której osoby mogłyby je ściagać. Niewygodne jest ciągłe wchodzenie na serwer i kopiowanie.

Dziękuje wszystkim za pomoc

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.