Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: domeny z "edu.pl" mają lepiej
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Pozycjonowanie i Optymalizacja > Google
Linkman
Dzisiaj, mając chyba 35 stron internetowych w tym kilka z "edu.pl" skłaniam się zdecydowanie ku twierdzeniu że domeny z takim rozszerzeniem są faworyzowane przez Google. Oczywiście każdy może sobie zarejestrować domenę z takim rozszerzeniem jednak wydaje się że rejestrowane są przede wszystkim z myślą o tworzeniu serwisów edukacyjnych a takie chyba są faworyzowane przez G. w stosunku do stron firmowych, jako te bardziej przydatne dla ogółu. Zadziwiająco łatwo pozycjonują mi się strony z "edu.pl" w porównaniu do tych z innymi rozszerzeniami. Co prawda dość powszechnym jest pogląd że domeny "edu" obdarzane są większym zaufaniem jako te uczelniane, jednak w Polsce nie widziałem, aby jakaś uczelnia miała rozszerzenie "edu" - mają natomiast "edu.pl" jeśli już. Jakie są Wasze obserwacje, czy zbieżne z moimi? Myślę że G. niejako więc wtórnie faworyzuje je z ww. powodów - założeń.
tomek_25
Strona edukacyjna jest bardziej przydatna niż strona firmowa.
Śmiałe stwierdzenie smile.gif...
Linkman
CYTAT(tomek_25 @ 13.02.10 - 12:29) *
Strona edukacyjna jest bardziej przydatna niż strona firmowa.
Śmiałe stwierdzenie smile.gif...

Bardziej przydatna dla ogółu, ma większą wartość merytoryczną. Można się z niej więcej nauczyć, generalnie. Oczywiście nie może zastąpić firmy - strony firmowej dla kogoś kto potrzebuje coś kupić, jednak w hierarchii wartości jest chyba tak jak w przypadku wydawnictw drukowanych - encyklopedia techniczna ma większą wartość niż katalog firmy X zawierający wyroby i ich opisy takie same albo podobne do tych jakie można znaleźć w katalogu firmy Y z tej samej branży.
zakręcony
Google przedstawia (stara się) najbardziej trafne wyniki dla zadanej frazy. Nie wie czy odbiorcą jest ktos szukający wiedzy, czy ktoś szukający konkretnej części*. Strony edukacyjne mogą być wyżej, bo są zazwyczaj bogatsze w treść niż jakaś strona firmowa. Zauważ, że w mocnych branżach nie ma w topie stron edukacyjnych (ja na taką nie trafiłem)... wink.gif

* - pomijam "ekspetrymenty" G z personalizacją wyników
Linkman
CYTAT(zakręcony @ 13.02.10 - 12:40) *
Google przedstawia (stara się) najbardziej trafne wyniki dla zadanej frazy. Nie wie czy odbiorcą jest ktos szukający wiedzy, czy ktoś szukający konkretnej części*. Strony edukacyjne mogą być wyżej, bo są zazwyczaj bogatsze w treść niż jakaś strona firmowa.

No to poniżej masz przykład na coś zupełnie odwrotnego niż twierdzisz a co tylko zdaje się potwierdzać moją teorię.

Dwie (zaprzyjaźnione) strony windykatorów. Pierwsza windykacja.edu.pl i taka: grabowski.biz.pl Ta windykacja.edu.pl jest pierwsza na hasło "windykacja" i linkuje do grabowski.biz.pl która na to hasło jest trzecia. grabowski.biz.pl jest starsza od tej pierwszej chyba o 2 lata posiada o wiele więcej unikalnej treści niż strona windykacja.edu.pl Sam dział "przydatne" na grabowski.biz.pl zawiera więcej tematycznego tekstu w formie porad niż posiada go cała strona windykacja.edu.pl Linków ta firmowa też posiada o wiele więcej i to na pewno nie gorszych a lepszych (wiem o tym). A mimo tego w wynikach jest jak jest.

No, chyba że to słowo kluczowe w domenie ma tak kolosalne znaczenie, ale podobno nie...
zakręcony
No tylko, że...
- z edu pierwszy link leci na podstronę grabowskiego z anchorem na który grabowski jest top1
- w tym rzypadku słowo kluczowe jest ważne bo do domeny edu jest sporo linków, gdzie właśnie ta nazwa domeny jest anchorem

nie chce mi się analizować jakości BL wink.gif

Linkman
CYTAT(zakręcony @ 13.02.10 - 13:04) *
No tylko, że...
- z edu pierwszy link leci na podstronę grabowskiego z anchorem na który grabowski jest top1
- w tym rzypadku słowo kluczowe jest ważne bo do domeny edu jest sporo linków, gdzie właśnie ta nazwa domeny jest anchorem

No tylko że w treści masz tłusty link "windykacja" do strony głównej grabowski.biz.pl smile.gif

Back linków grabowski.biz.pl ma więcej i lepsze, uwierz mi bo sprawdzałem i więcej też ze słowem "windykacja" nawet jeśli zliczymy linki do windykacja.edu.pl z takimże "anchorem" będącym nazwą domeny.
zakręcony
Napisałem "pierwszy" link a nie "jedyny" link wink.gif

Algorytm G to ciągle algorytm, może content na edu jest lepszy od firmówki w/g algo, nawet jeżeli jest jej więcej wink.gif
Możesz miec rację, że domeny edu są ciut faworyzowane. Analizując BL do domen ograniczyłeś się tylko do analizy stron gdzie są, czy poszedłeś dalej i posprawdzałeś BL jakie mają strony, które linkowały do omawianych wyżej?
Linkman
CYTAT(zakręcony @ 13.02.10 - 13:19) *
Napisałem "pierwszy" link a nie "jedyny" link wink.gif

Ten pierwszy link jest z boku a ten o którym ja pisałem w treści więc nie wiem, który lepszy, jednak po prostu są to linki wzmacniające grabowski.biz.pl a zwrotnych nie ma.

CYTAT(zakręcony @ 13.02.10 - 13:19) *
Możesz miec rację, że domeny edu są ciut faworyzowane. Analizując BL do domen ograniczyłeś się tylko do analizy stron gdzie są, czy poszedłeś dalej i posprawdzałeś BL jakie mają strony, które linkowały do omawianych wyżej?

Co tu dużo pisać, ujmę krótko - linki do windykacja.edu.pl to prawie wyłącznie linki z katalogów i nieco z precli a do grabowski.biz.pl linkuje między innymi wiele stron tematycznych (też edukacyjnych). Skądinąd wiem, że od grabowskiego robią co mogą ażeby prześcignąć tę edu.pl ale wciąż bezskutecznie.
Kojotek_OX
1 - liczy się pierwszy link w kodzie strony (każdy następny jest ignorowany)
2- domeny biz.pl swego czasu był tam niezły spam (coś na styl .info - spróbuj tą domenę dobrze wypozycjonować)
3 - filtry - co za dużo to nie zdrowo i na siłę wiele się czasem nie da
4 - częstotliwość odświeżania treści na stronie

Na pewno nie zgodzę się z teorią głoszoną tutaj - przynajmniej jeśli chodzi o domeny edu.pl - że są lepiej traktowane tongue.gif Jak byś powiedział np o edu lub gov to bym Ci przyznał rację
spookypld
Możesz wstawić na stronę grabowskiego teksty ze strony windykacji (np. w dziale wskazówki, który utworzysz) a na stronie windykacji dać rel="canonical" (który działa także pomiędzy domenami) - w ten sposób unikniesz duplikatu.

Słowo kluczowe w nazwie domeny ma dużą wartość. Moim zdaniem domeny edu nie wskakiwałyby tak wysoko, gdyby zrobić na nich słaby content.

CYTAT(Kojotek_OX @ 13.02.10 - 13:54) *
2- domeny biz.pl swego czasu był tam niezły spam (coś na styl .info - spróbuj tą domenę dobrze wypozycjonować)
5 - Na pewno nie zgodzę się z teorią głoszoną tutaj - przynajmniej jeśli chodzi o domeny edu.pl - że są lepiej traktowane tongue.gif Jak byś powiedział np o edu lub gov to bym Ci przyznał rację

1. Bzdura.
2. Zależy od strony. Mnie się udało firmówkę z nikłą zawartością wypozycjonować TOP2. Jedyny problem w tym, że czasem różne "narzędzia" twierdziły, że taka domena jak .info nie istnieje, jest błędna itp.
3. Filtry na stronie z dobrą zawartością? No Wai!
4. Kolejna bzdura.
5. .edu są lepiej traktowane? O'Rly? a edu.pl nie? Jeśli nawet tak, to jest to setna część promila mocy smile.gif Poza tym Google zaprzecza, żeby jakoś lepiej traktowało domeny ze względu na TLD. No i jakoś w SERP-ach częściej widać domeny .pl niż .edu czy .gov (to akurat nie dziwne)
tomek_25
CYTAT

Kojotek byłem pełen szacunku do twojej wiedzy od początku twego pobytu na forum ale takie glupoty piszesz że aż mi się ręce rozkladają smile.gif
1.jasne... smile.gif
2.biz.pl jako spam? nie przypominam sobie, od zawsze (od 2006) pamietam spamy na godaddy mialy TLD info
3.nie rozumiem :-)?
4.mam wciskać klawisz F5 co godzine czy o co ci chodzi smile.gif?
zoozool
Co do domen edu.pl to również zauważyłem tą prawidłowość, (dla testu postawiłem wiki, nie dostała filtra, i bana) Potem postawiłem inną stronę w tydzień zaindeksowana (10k site)
Linkman
CYTAT(zoozool @ 13.02.10 - 14:23) *
Co do domen edu.pl to również zauważyłem tą prawidłowość, (dla testu postawiłem wiki, nie dostała filtra, i bana) Potem postawiłem inną stronę w tydzień zaindeksowana (10k site)

O właśnie, zauważyłem też że moje strony z edu.pl rzadziej łapały filtra a jeśli już to trwał on krócej.
Kojotek_OX
@tomek_25 - Czytajmy ze zrozumieniem tongue.gif
@spookypld - Jak widać mało wiesz o domenach wink.gif

Więc napiszę inaczej.
Podałem możliwe przyczyny dlaczego domena .edu.pl jest wyżej niż biz.pl przy założeniu że prawdziwe są informację że BL ma lepsze edu.pl i jest młodszą domeną.

Pierwszy link w treści znaczy nic innego że jeśli do tej samej strony umieścisz 2 linki na tej samej podstronie z różnymi anchor-ami to Google zaliczy Ci tylko pierwszego (jeśli masz inne zdanie OK zrób test i przedstaw wyniki)
Pisząc o domenach biz.pl mówię o starych czasach kiedy naprawdę mocno oberwały te domeny za spam - a jako przykładem posłużyłem się domenami .info (nie tak dawno była afera że Google na kilka dni te domeny wykopało z indeksów aby odfiltrować mega spam na nich) nie wydaje mi się żebym pomylił TLD
Filtr każdemu się może zdążyć i może panowie odpowiedzialni za tą domenę przesadzili z linkami czy czymś innym i strona ma filtra
Odświeżanie strony czyli aktualizacja treści a nie F5 (litości takie rzeczy też trzeba tłumaczyć wink.gif )

Jeszcze raz powtórzę podaje możliwe powody na szybko jakie mogą być powodem takiego stanu rzeczy, a nie że są to plewniaki. Osobiście mam teraz inne sprawy na głowie niż wdawanie się w dokładną analizę stron i ich BL.
Jednego natomiast jestem PEWNY - wynik uzyskany nie jest zależny TLD ale innego czynnika

Właśnie wpadł mi jeszcze pomysł że domena biz może stać na hostingu gdzie jest spam etc (złe sąsiedztwo)
elpav
gov i edu są dobrze traktowane bo mają linki z ze stron z autorytetem. Dlaczego mają takie linki chyba nie trzeba pisać.
Linkman
CYTAT(Kojotek_OX @ 13.02.10 - 14:33) *
Podałem możliwe przyczyny dlaczego domena .edu.pl jest wyżej niż biz.pl przy założeniu że prawdziwe są informację że BL ma lepsze edu.pl i jest młodszą domeną.

To grabowski.biz.pl ma więcej i lepsze BL

Pierwszy link w treści znaczy nic innego że jeśli do tej samej strony umieścisz 2 linki na tej samej podstronie z różnymi anchor-ami to Google zaliczy Ci tylko pierwszego (jeśli masz inne zdanie OK zrób test i przedstaw wyniki)

Te linki są nie tylko z różnymi anchorami ale też prowadza każdy do innej podstrony grabowski.biz.pl

Pisząc o domenach biz.pl mówię o starych czasach kiedy naprawdę mocno oberwały te domeny za spam - a jako przykładem posłużyłem się domenami .info (nie tak dawno była afera że Google na kilka dni te domeny wykopało z indeksów aby odfiltrować mega spam na nich) nie wydaje mi się żebym pomylił TLD

Nie wydaje mi się aby G. stosowało takie "stalinowskie" metody nie bacząc na to że karzą wartościową stronę z biz.pl

Filtr każdemu się może zdążyć i może panowie odpowiedzialni za tą domenę przesadzili z linkami czy czymś innym i strona ma filtra

Strona jest na TOP3 jako "windykacja" czy są takie słabe filtry? Może są.

Odświeżanie strony czyli aktualizacja treści a nie F5 (litości takie rzeczy też trzeba tłumaczyć wink.gif )

Strona grabowski.biz.pl aktualizowana jest (dodawane są lub uzupełniane nowe podstrony) co najmniej raz na 2 tygodnie a windykacja.edu.pl ruszana jest raz na pół roku, to wiem.

Właśnie wpadł mi jeszcze pomysł że domena biz może stać na hostingu gdzie jest spam etc (złe sąsiedztwo)

?

To hosting interia.pl i na koncie na którym jest grabowski.biz.pl NIE MA żadnych innych domen. To tak samo na home.pl gdzie jest windykacja.edu.pl wśród pewnie setek tysięcy stron różnych właścicieli są spamy.

CYTAT(elpav @ 13.02.10 - 14:45) *
gov i edu są dobrze traktowane bo mają linki z ze stron z autorytetem. Dlaczego mają takie linki chyba nie trzeba pisać.

Piszemy tu o stronach na domenach edu.pl (a nie edu) które to każdy może sobie zarejestrować.
shaun_black
CYTAT

To nie żadna bzdura. Dodając nowe treści na stronę, dajemy znak wyszukiwarce, że się stale rozwija i nie jest spamem postawionym w 5 min. Pozytywnie na ten temat wypowiadał się też Guglarz (pracownik Google) w obszernym wywiadzie (nie pamiętam adresu).
elpav
CYTAT
Piszemy tu o stronach na domenach edu.pl (a nie edu) które to każdy może sobie zarejestrować.

A ja piszę o tym że rozszerzenia nie mają żadnego znaczenia. Znaczenia mają linki które prowadzą do domen.
Ale widzę, że dedukcja ciężko idzie.
spookypld
CYTAT(shaun_black @ 13.02.10 - 14:53) *
[..] Dodając nowe treści na stronę, dajemy znak wyszukiwarce, że się stale rozwija i nie jest spamem postawionym w 5 min.

Rzeczywiście - podobnie jak autoblogi!
CYTAT(shaun_black @ 13.02.10 - 14:53) *
Pozytywnie na ten temat wypowiadał się też Guglarz (pracownik Google) w obszernym wywiadzie (nie pamiętam adresu).

biggrin.gif

CYTAT("sphyo")
Czy Google ostrożniej podchodzi do pewnych domen funkcjonalnych? Chodzi mi tutaj na przykład o domeny ".info", które są bardzo tanie w zakupie, a potem w utrzymaniu. Na nich można znaleźć dobre serwisy jak i również całą gamę spamu (w większości przypadków).

CYTAT(Kaspar Szymański)
Na ocenę domeny wpływa w pierwszej kolejności treść, nie jej rozszerzenie.

źródło : http://blog.shpyo.net/?newsID=194

A w ogóle o co chodzi w tym temacie? Skasuj sobie stronę windykacja.edu.pl i będziesz mieć Grabowskiego w top 2!
tongue.gif
Linkman
CYTAT(elpav @ 13.02.10 - 14:58) *
A ja piszę o tym że rozszerzenia nie mają żadnego znaczenia. Znaczenia mają linki które prowadzą do domen.
Ale widzę, że dedukcja ciężko idzie.

Ty napisałeś dokładnie tak: "gov i edu są dobrze traktowane bo mają linki z ze stron z autorytetem. Dlaczego mają takie linki chyba nie trzeba pisać." Czyli wypada mi napisać po części ponownie, bo "widzę że dedukcja ciężko idzie" - strony z edu.pl to często prywatne strony strony do których nie linkują żadne strony z autorytetem. Jak napisałem w temacie, uważam że traktowane są lepiej niż te z innymi rozszerzeniami i wyjaśniłem moja teorię.
shaun_black
@spookypld
Skoro mówił, coś w tym musi być wink.gif Niepotrzebnie mieszasz w to autoblogi, bo chyba jednak nie to samo co porządna treść na tematycznej stronie?
zakręcony
A jak G ma rozróżnić porządną treść dodawaną na stronę tematyczną, od treści dodawanej na autoblogu?
shaun_black
Widocznie jakoś odróżnia, jak myślisz: ciężej wypozycjonować autobloga czy stronę z własną treścią?
Linkman
CYTAT(spookypld @ 13.02.10 - 15:10) *
A w ogóle o co chodzi w tym temacie? Skasuj sobie stronę windykacja.edu.pl i będziesz mieć Grabowskiego w top 2!
tongue.gif

Podobno był taki plan ale trochę szkoda a tak na poważnie to był plan minimalnego zdepozycjonowania np. poprzez zmianę title ale też szkoda, i postanowili ambitnie wyprzedzić. A tak w ogóle to był tylko przykład dla wskazania że edu.pl może są lepiej traktowane
zakręcony
shaun_black jeżeli będzie to ta sama treść, to jaka będzie różnica w trudności pozycjonowania?
Linkman, a jak z 1 linkiem z sygnaturki, podobne odczucie? I jak jest z 2 z sygnaturki?
shaun_black
Cały czas mówię o dodawaniu treści unikalnej. Postaw się w roli zwykłego użytkownika i pomyśl jakie czynniki decydują o reputacji strony.
Kojotek_OX
Poświęciłem moje 5 min cennego czasu tongue.gif

Więc bardzo poważna różnicą pomiędzy tymi domenami jest ..... - jak się domyślałem IP

WINDYKACJA.EDU.PL - Home.pl - 62.129.202.203
GRABOWSKI.BIZ.PL - Interia.pl - 217.74.64.33

edu.pl - pięknie http://www.bing.com/search?q=ip%3A62.129.2...LH&filt=all
biz.pl - tu dużo jest http://www.bing.com/search?q=ip%3A217.74.6...RE&filt=all

mam nadzieję że temat można już uznać za zamknięty tongue.gif

PS: Nie mylmy autoblogów ze stronami wartościowymi i jak ktoś nie wie jak to rozróżnić to już nie da się nic zrobić. Treść aktualizowana systematycznie jest bardzo ważna i dyskusja na temat jak Google to rozpoznaje to już nie ten temat - podobnie Google rozpoznaje spamy stawiane masowo na trafic i banuje szybciej niż 7dni tongue.gif (rozmowa w stylu co lepsze windows czy linux) - albo przestrzegamy wytycznych Google albo nie i tyle.

Dla mnie EOT
Wojciech Łuczak
CYTAT(Kojotek_OX @ 13.02.10 - 19:32) *
Więc bardzo poważna różnicą pomiędzy tymi domenami jest ..... - jak się domyślałem IP

Ta, IP jest tu kluczowe rotfl.gif Podać kontrprzykład czy sam sobie znajdziesz?
Linkman
CYTAT(Kojotek_OX @ 13.02.10 - 17:32) *
Poświęciłem moje 5 min cennego czasu tongue.gif

WINDYKACJA.EDU.PL - Home.pl - 62.129.202.203
GRABOWSKI.BIZ.PL - Interia.pl - 217.74.64.33

edu.pl - pięknie http://www.bing.com/search?q=ip%3A62.129.2...LH&filt=all
biz.pl - tu dużo jest http://www.bing.com/search?q=ip%3A217.74.6...RE&filt=all

A to coś nowego. Wiem o tym, że te wszystkie strony na IP grabowskiego nie należą do grabowskiego. Czy one mogą szkodzić przez to że są na tym samym IP? Czy w takiej sytuacji należy zmienić hosting na taki w którym na tym samym IP są tylko strony jednego właściciela?
Kojotek_OX
@Wojciech Łuczak - czytaj ze zrozumieniem proszę

Kluczowym założeniem jest fakt że domena biz.pl ma lepsze linkowanie i jest we wszystkim lepsza w SEO od edu.pl ale mimo wszystko jest gorzej ustawiona w serpach na te same słowa. Nie robię analizy BL bo nie mam czasu więc ufam że właściciel wie o czym mówi i że tak jest - nie mam podstaw do obalania jego wiedzy na temat SEO więc skupiłem się na oczywistym fakcie jakim jest IP które jak wiemy może mieć znaczenie
Nawet na PiO była lista hostingów na których za h.... się nie chcą indeksować strony - jeśli nie wiesz o takim czymś musisz trochę się doszkolić tongue.gif - stawiam że o tym zapomniałeś po prostu.

@Linkman - IP i DNS-y nie są niczym nowym w SEO. ten czynnik może mieć pewne znaczenie na pozycję strony i wydaje mi się wysoce prawdopodobne że w tym konkretnym przypadku ma ale jak mówię to nie jest pewniak. Jeśli masz możliwość to przenieś to na inny hosting (NIE TEN SAM CO EDU.PL) i zobaczysz co się stanie (albo zamień je miejscami). Różnica jest na tyle nie duża 1 i 3 pozycja że stawiam na ten czynnik, zaktualizuj stronę biz.pl - zmień treści na stronie głównej i pingowanie - powinno pomóc.
Trzymanie na jednym IP stron o tej samej tematyce jednego właściciela to nie najlepszy pomysł. Jeśli chcesz mieć pewność że "towarzystwo" nie wpłynie na twoją pozycję w rankingu Google własny IP + własne DNS

Moje typy tej sytułacji to : IP i/lub aktualizacja strony biggrin.gif - na 10000% nie TLD

Już ostatecznie EOT

PSII:

Jak ktoś ma wątpliwości czy aktualizacja wartościowej strony ma znaczenie to:
http://www.forum.optymalizacja.com/index.php?showtopic=88470
Wystarczy tylko trochę wysilić się i poczytać jeśli się nie ma odpowiedniej wiedzy SEO w pewnych tematach, a zabiera się głos
spookypld
@Kojotek_OX
Z taką wiedzą i pewnością siebie to powinieneś zrobić co najmniej konkurencję Xannowi, a nie bawić się w jakiś wewnętrzny SWL!

CYTAT
zaktualizuj stronę biz.pl - zmień treści na stronie głównej i pingowanie - powinno pomóc.
Ta, pingowanie wydaje się tutaj szczególnie kluczowe.
zakręcony
Nie zauważyliście, że Xann się udziela czy nie, to i tak się pojawia w jakimś stopniu w tematach? :]
Tego nie da się przebić wink.gif
Wojciech Łuczak
CYTAT(Kojotek_OX @ 13.02.10 - 19:06) *
@Wojciech Łuczak - czytaj ze zrozumieniem proszę

Kluczowym założeniem jest fakt że domena biz.pl ma lepsze linkowanie i jest we wszystkim lepsza w SEO od edu.pl ale mimo wszystko jest gorzej ustawiona w serpach na te same słowa. Nie robię analizy BL bo nie mam czasu .............

Nawet nie spojrzałeś w BL a mówisz że jedna strona "jest we wszystkim lepsza w SEO" od drugiej???

Pohamuj swoje ego bo myślisz, że zjadłeś wszystkie rozumy a niestety tak nie jest.
βασιλιάς
CYTAT(Kojotek_OX @ 13.02.10 - 18:06) *
Nawet na PiO była lista hostingów na których za h.... się nie chcą indeksować strony

No bo te "super" hostingi stosują mod_evasive i inne limitery połączeń na IP, przez co Googlebot dostaje błąd 403/500 albo timeout przez większość czasu, co widać w narzędziach dla webmasterów.

IP, a już na pewno DNS, nie ma żadnego znaczenia przy pozycjonowaniu. To bzdura powtarzana tysiące razy przez firmy sprzedające usługi typu "SEO hosting" o cenie wielokrotnie wyższej niż zwykły hosting.
Kaleta
Czolem!

CYTAT
z myślą o tworzeniu serwisów edukacyjnych a takie chyba są faworyzowane przez G. w stosunku do stron firmowych, jako te bardziej przydatne dla ogółu

mnioooo zgadza sie, tylko ze wystarczajaca ilosc ludzi szkua naprzyklad produktow do zaukpienia i strona informacyjna ktora tylko informuja a nie sprzedaje, im w tym momencie nie pomoze wink.gif Pozatym fakt ze jest cos strona firmowa nie wyklucza ze dokladnie ta tresc zawiera, ktora w tym momencie zostala szukana.

Do Tematu TLD - wiele zostalo joz powiedziane i z doswiadczenia jak wiele innych tez wiem - TLD (obojentne czy .edu, .gov itd.) nie ma ABSOLUTNIE zadnego znaczenia na ranking - dlaczego by mialo miec?! Znakomita wiekszosc stron z .edu sa strony uniwersytetow - one reprezentuja edukaje ALE na tych stronach najczescej nie sa przedstawiane/publikowane prace doktoranckie na jakis temat, po prostu uczelnie sie ze swoim programem przedstawjaja. Wjec jak chodzi o sama edukacje, to wikipedia ma o wiele bardziej wartosciwa tresc, niz strony .edu (tak dla przykladu).

To co wiele .edu i .gov stron maja (zwyczajnie) to jest wysoki PageRank - ktory z Rankingiem tez nie ma absolutnie nic wspolnego. To ze jakas .edu ma leprzy ranking od .biz - morze miec 10000 przyczyn (.edu jest starsza domena, ma leprze - wjecej - starsze - BL, leprza strukture wewnetrznych linkow, lepjei dopasowana TITLE-Tags itd.) - SAMA TLD ale nie jest przyczyna leprzych rankingow.

Sorry za bledy, ale juz dawno nie pisalem po polsku wink.gif
Linkman
CYTAT(Kaleta @ 20.02.10 - 15:46) *
mnioooo zgadza sie, tylko ze wystarczajaca ilosc ludzi szkua naprzyklad produktow do zaukpienia i strona informacyjna ktora tylko informuja a nie sprzedaje, im w tym momencie nie pomoze wink.gif Pozatym fakt ze jest cos strona firmowa nie wyklucza ze dokladnie ta tresc zawiera, ktora w tym momencie zostala szukana.

A jednak wikipedia dla wielu haseł np. leasing, windykacja jest na 1-3 miejscu a jest to strona edukacyjna.

CYTAT(Kaleta @ 20.02.10 - 15:46) *
Do Tematu TLD - wiele zostalo joz powiedziane i z doswiadczenia jak wiele innych tez wiem - TLD (obojentne czy .edu, .gov itd.) nie ma ABSOLUTNIE zadnego znaczenia na ranking - dlaczego by mialo miec?! Znakomita wiekszosc stron z .edu sa strony uniwersytetow - one reprezentuja edukaje ALE na tych stronach najczescej nie sa przedstawiane/publikowane prace doktoranckie na jakis temat, po prostu uczelnie sie ze swoim programem przedstawjaja.

Strony z edu.pl to nie tylko uniwersytety ale mnóstwo stron edukacyjnych odnoszących się do konkretnej dziedziny a te już opisują temat merytorycznie.
aniec2
Abstrahując od dyskusji - skoro tak zależy Wam na top1 to nie lepiej zrobić 301?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.