Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z użyciem COUNT(*)
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Projektowanie stron > PHP i MySQL
T800
Witam, mam następujący problem. Przykładowa tabela:

CODE

id imię nazwisko wartość zamówienia
1 Jan Kowalski 120
2 Franciszek Nowak 300
3 Michał Nowak 200
4 Jan Kowalski 150

Teraz interesuje mnie ilu unikatowych klientów składało swoje zamówienia.
Niestety przy użyciu

CODE
SELECT `imie`,`nazwisko`,COUNT(*)
FROM `zamowienia`
GROUP BY `imie`,`nazwisko`

otrzymuję wynik
CODE
COUNT(*)
2
1
1

Zapytanie zlicza mi elementy każdej grupy. Jak zmodyfikować zapytanie, aby wynikiem była łączna liczba unikatowych elementów wszystkich grup czyli '3'?
Kukiel
Ja bym rozbil obecna tabele na 2.
Klienci(id_klienta, imie, nazwisko) + Zamowienia(id_zamowienia, id_klienta, wartosc)
Wtedy nie ma z tym problemow, a i baza jest bardziej optymalna.
T800
Powyższa tabela to tylko przykład, ta rzeczywista jest dużo bardzie skomplikowana i jej dzielenie będzie dość problematyczne.

Póki co kombinuje z count(distinct) i sumowaniem wyników z niego
Mion
Cała ta tabela jest źle zaprojektowana, nie nie ma sensu przechowywał dane klientów w tym wypadku imie i nazwisko razem z zamówieniami. Prawidłowo powinny być minimum dwie tabele jedna Klienci druga Zamówienia w której kluczem obcym było by id_klienta itd..
T800
W tej chwili mam taką tabelę (id_przedmiotu, id_oceny, atrybut1, atrybut2, atrybut3, ocena)
Przykładowy wiersz (23, 12, czerwony, w paski, gładki, 7)

Użytkownicy wskazują 3 cechy danego produktu, a następnie ocenę tego produktu z tymi cechami. Potem jest już grupowanie po cechach i wyliczanie oceny. Czy w takim przypadku również należy to rozbić na dwie tabele?

Pozdrawiam
Maximus Marius
T800 poproś kogoś o krótki kurs normalizacji bazy danych i jak to powinno mniej więcej wygladać, bo to co robisz w niedługim czasie powróci do Ciebie z tysiącem problemów nie do rozwiązania i będzie trzeba zaczynać projekt od nowa.

Nie za bardzo tez rozumiem czemu chesz mieć wynik 3 skoro zapytanie policzyło ci OK,
chciałeś wiedzieć ile zamówień miała kazda osoba

no chyba ze chodzi ci o

select Liczba fom
(
SELECT `imie`,`nazwisko`,COUNT(*) as Liczba
FROM `zamowienia`
GROUP BY `imie`,`nazwisko`)
Mion
CYTAT(T800 @ 8.02.10 - 22:53) *
Użytkownicy wskazują 3 cechy danego produktu, a następnie ocenę tego produktu z tymi cechami. Potem jest już grupowanie po cechach i wyliczanie oceny.
Ale o co tu chodzi hmmm.gif Ty kierujesz się jakąś logiką w projektowaniu tych tabel czy zasadą, "a może zadziała", a jak nie to spróbuje inaczej... bo na to niestety mi wygląda.
slawek22
Pewnie chodzi o SELECT COUNT(DISTINCT CONCAT(imie,nazwisko)) FROM zamowienie

CYTAT
T800 poproś kogoś o krótki kurs normalizacji bazy danych

Przesadna normalizacja też jest niekiedy przereklamowana wink.gif Na przykład wyliczanie COUNT(*) w grupach jest dość wolne i lepiej trzymać dodatkowe pole chociaż dane w bazie się mogą przez to "rozjechać"...

Chociaż tabela fakt źle zaprojektowana. Przynajmniej ta pierwsza. Może coś gotowego weź lepiej (przeprojektowanie bazy to raczej napisanie całego projektu od 0 widząc przykład tej 1-ej tabeli smile.gif )
T800
Dzięki za wskazówkę Sławek, teraz chodzi:)

Co do struktury bazy, tabela z zamówieniami była przykładowa i miała tylko pokazać jaki jest problem. Sama baza wygląda tak:

tabela produkty
(id_produktu, opis)

tabela uzytkownicy
(id_uzytkownika, ...pozostałe dane userów....)

tabela oceny
id_produktu, id_uzytkownika, cecha1, cecha2, cecha3, ocena)

T800
Czy z bazą o takiej strukturze jak wyżej mogą być problemy w przyszłości gdy przybędzie troche rekordów? Teraz wszystkie zapytania i wyniki działąją poprawnie

Pozdrawiam
slawek22
Nie rozumiem dlaczego dla 3 cech jest jedna ocena ale z bazą nie powinno być problemów. Grunt to żeby tabela ocen była posortowana wzg. tego po czym będziesz wybierał wiersze lub się mieściła w pamięci.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.
Wetlina