Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Newsletter
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Projektowanie stron > PHP i MySQL
paluchgda
Witam, mam baze ok. 30000 ofert i potrzebuję zrobić newsletter o nowych ofertach

Przemyslałem troche i wymyslilem cos takiego:

klient wypelnia formularz z kryteriami wyszukiwania
do bazy jest zapisywane jego zapytanie w formie sql

teraz najgorsze
skrypt w petli przelatujue przez baze z zapytaniami i wybiera pasujace oferty. projekt tabeli przechowujacej te oferty to

id_user|id_oferta|id_zapytania|status

id_user - identyfikator usera
id_oferta - numer oferty
id_zapytania - identyfikator zapytania ktore wyszukalo tą ofertę
status - status oferty czy wyslana czy nie

ale sie to starsznie muli i tabela sie rozrasta w strasznym tempie a za bardzo nie mam idei na inny sposob.

ma ktos z Was jakis pomysl?
Mion
Wysłanie emaili do tak dużej liczny userów bez dostania automatycznej blokady za spam jest zadaniem bardzo złożonym w którym wybranie samych danych z bazy jest najmniejszym problemem.
S3ntin3l
Sprawdź, czy masz dodane indeksy w bazie dla tabel użytych w "WHERE ...".
Co do blokady za spam będzie to na pewno zależeć co ile jest wysyłany ten newsletter.
Mion
@Co do blokady za spam będzi
... będzie zależeć od całej masy czynników...
paluchgda
tylko ze ofert jest ok 30000 a subskrybentow w tej chwili ok 200, kazdy ma inne kryteria wyszukiwania ofert. najbardziej interesuje mnie Wasza propozycja co do sposobu dzialania takiego skryptu - czyli wyszukaj wg kryteriow, powiadom o nowych ofertach ale tylko wtedy gdy sa nowe oferty
Mion
No to już w ogóle nie widzę problemu. Zapisujesz w osobnej tabeli id subskrybenta i słowa [produkty] jakie go interesują i pod tym kątem przeszukujesz bazę danych produktów sklepów - uzyskane dane zapisujesz w kolejnej tabeli i masz gotowe do mailingu.

Tak na marginesie to przy 30000 ofert powinieneś mieć dyżurnego programistę od takich zadań specjalnych oraz utrzymywania oprogramowania sklepu w dobrej kondycji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.