Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Miał ktoś styczność z Aardvark Topsites PHP ?
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Forum Ogólne > Pogaduszki
beybe
Witam.
Wczoraj zainstalowałem sobie Aardvark Topsites PHP 5.1.2 i w stopce było:

CYTAT
Czas wykonania skrytpu:: 0.03951 | Zapytań do SQL: 5 | Użytkownicy: 1
Powered by Aardvark Topsites PHP 5.1.2
Online Basketball Game | Debt Consolidation | Free Web Polls


Oczywiście nie usunąłem linku do http://www.aardvarktopsitesphp.com czyli tej drugiej linii, ale myślałem, że ta trzecia linia jest niepotrzebna i ją wyrzuciłem...
Po skasowaniu tej linii wchodząc na stronę główną widzę:
CYTAT
Bramka toplisty

Z powodu oszustw bramka została zawieszona. Kliknij poniższy link aby przejść do rankingu

Wejdź i głosuj | Wejdź bez głosowania


Przywróciłem to co trzeba i nic... wiecie może, co trzeba zrobić? wink.gif
slawek22
Ustawienia->Ustawienia->
Strona bramki do obrony przed oszustwami->
Off

Poza tym potrzeba dobrego htaccess, jak google to zaindeksuje to będziesz miał pełną toplistę "sohbet / adult sohbet / porno". Nie wiem co to jest to sohbet (chyba się zbytnio nie różni od "porno") ale jedno potrafi generować kilkaset tysięcy odwołań dziennie do pliku zliczającego ranking smile.gif

Niby jest darmowe pozycjonowanie smile.gif ale jak wrzucisz na shared i o to nie zadbasz to albo będzie ostrzeżenie, albo cię wywalą albo nie przedłużą umowy.

Z "powodu oszustw" - "użytkowników twojej toplisty".
beybe
CYTAT(slawek22 @ 7.02.10 - 15:47) *
Ustawienia->Ustawienia->
Strona bramki do obrony przed oszustwami->
Off

Dzięki smile.gif Czyli to był inny powód, a ja myślałem, że od usunięcia linków smile.gif

CYTAT(slawek22 @ 7.02.10 - 15:47) *
Niby jest darmowe pozycjonowanie smile.gif ale jak wrzucisz na shared i o to nie zadbasz to albo będzie ostrzeżenie, albo cię wywalą albo nie przedłużą umowy.

Z "powodu oszustw" - "użytkowników twojej toplisty".

A tutaj nie zrozumiałem :/ Jakie ostrzeżenie? Kto mnie wywali albo nie przedłuży umowy? ;> Bo nie wiem o co Ci chodziło.
slawek22
Roboty rejestrują się z automatu a potem dodają na strony właściciela linki do tolist (głównie porno / randki) i taki jeden link może wygenerować kilkaset K odwołań dziennie do pliku liczącego ranking więc firma świadcząca hosting prawdopodobnie "będzie stratna".

Sam przez jakiś czas miałem ok 600 000-800 000 wyświetleń liczonych w logach dziennie przy ok. 100-200 realnych użytkowników dziennie na takiej topliście.

Tzn. trzeba uważać żeby takiego śmieciowego ruchu nie było za dużo i na bierząco dopisywać do htaccess.
beybe
Aha, no ale to będzie moderowana toplista i mam nadzieję że poznam co dodaję.
Będzie to ranking blogów więc nic innego oprócz blogów nie będę akceptował także raczej wykluczam taką sytuację z akceptacją czegoś podejrzanego...

CYTAT(slawek22 @ 7.02.10 - 16:32) *
Tzn. trzeba uważać żeby takiego śmieciowego ruchu nie było za dużo i na bierząco dopisywać do htaccess.

Do .htaccess co trzeba dopisywać?
A po drugie to widzę że ATP nie korzysta z .htaccess'u :| sam bym musiał dorobić?
slawek22
Widzisz to nie do końca tak. Ja mam 2 toplisty na tym o tematyce "polskie zespoły muzyczne". Ktoś w jakimś dziwnym kraju sobie wymyślił, że zrobi iframe i napisze robota, który będzie się rejestrował na toplistach i dodawał buttony do tych iframe. Później te iframe są linkowane ze strony głównej (lub dopinane pod główną, wtedy jest masakra - chociaż ostatnio mało takich chyba ludzie się zorientowali jak to wszystkich denerwuje).

Tylko problem w tym, że dodają button twojej toplisty bez akceptacji (eg. twój button już ktoś wstawił na www. liveso_hbetcośtam.com i go stamtąd nie usunie obojętnie czy ty zaakceptujesz witrynę czy nie), dlatego masz śmieciowy ruch obojętnie co to za toplista. Wystarczy, że google zaindeksuje.

Ja mam na przykład to w logach:
KOD
[07/Feb/2010:19:48:27 +0100] "GET /button.php?u=fsdfsd HTTP/1.1" 200 5700 "http://www.soy_leme.com/radyo.htm"
[07/Feb/2010:19:48:29 +0100] "GET /button.php?u=livemsn HTTP/1.1" 200 5700 "http://toplist.live_msntr.com/"
[07/Feb/2010:19:48:34 +0100] "GET /button.php?u=Firat31 HTTP/1.1" 200 5660 "http://www.sevda_ruzgari.net/firat31.php"


Co do htaccess to coś takiego:

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} canli_tvizle\.cc [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} strona2\.com [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} strona3\.com
RewriteRule (php.*) images/1_.png [L]

Przekierowuje na statyczną grafikę, żeby serwera nie obciążać.
beybe
Rozumiem smile.gif Dzieki za pomoc, odpowiedź i porady wink.gif
Jak skończę to chyba jeszcze się odezwę żebyś rzucił okiem, bo widzę, że już trochę siedzisz w toplistach.

A nie da się tych spamerskich stron jakoś poblokować w skrypcie albo w htaccess zablokować IP ?
RewriteCond na pewno pomaga, ale powiem Ci, że nie spodziewałem się, że taka toplista może generować tak duże obciążenie z tego co tutaj wywnioskowałem z Twojego pisania i że są tak oblegane przez to zagraniczne spam.

Przeglądałem konkurencyjne toplisty i wydawało mi się to wszystko łatwe, bo przykładowo http://najlepsze.blogi.pq.pl/ można zauważyć, że nie ma problemów ze spamerami...
beybe
ranking.najlepsze-blogi.pl

Jakieś cholerstwo mi weszło na stronę i nie mogę się tego pozbyć...
Może ktoś wie jak to odblokować?

Pokazuje się komunikat:
CYTAT
Strona zgłoszona jako dokonująca ataków!
Strona htc-discounts.com została zgłoszona jako strona stanowiąca zagrożenie i została zablokowana zgodnie z ustawieniami bezpieczeństwa.

Tego rodzaju strony mogą próbować instalować oprogramowanie wykradające poufne dane, używające komputera do pośredniczenia w atakach lub uszkadzające system.

Niektóre szkodliwe strony celowo rozpowszechniają niebezpieczne oprogramowanie, ale większość z nich działa na serwerach, na które nastąpiło włamanie.


Sprawdzałem w "Narzędzia dla webmasterów" w Google, bo tam w Diagnostyce, w Złośliwym oprogramowaniu powinno coś pisać, a o dziwo tam jest pusto :|
Nadmieniłem wszystkie pliki na serwerze więc teraz powinno być dobrze, ale komunikat nie znika.

Co robić?
mental
Albo .htaccess
albo pliki
albo baza

Niestety musisz poświęcić czas na szukanie smile.gif
beybe
Tylko, że ja myślę, że wirusa już usunąłem a Google nadal nie odblokowało strony... I w tym jest problem, jak to zgłosić...
Dominik23
CYTAT
Miał ktoś styczność z Aardvark Topsites PHP ?

Chyba każdy, ten skrypt jest starszy od węgla wink.gif
beybe
Aha biggrin.gif
A wracając do tematu... to co robić z tym Google?
zgred
zgłisc do Google Web tools, tam po dodaniu wyskoczy napis że stron adokonuje ataków i zgłosić ją jeszcze raz już jako czystą.
beybe
CYTAT(beybe @ 8.04.10 - 14:54) *
Sprawdzałem w "Narzędzia dla webmasterów" w Google, bo tam w Diagnostyce, w Złośliwym oprogramowaniu powinno coś pisać, a o dziwo tam jest pusto :|

Właśnie tak jak pisałem wyżej problem w tym, że dodałem ją do Google Web Tools jakieś 2 tygodnie temu, a może i nawet z 3 tyg. i do dziś nic się nie zmieniło:
CYTAT
Złośliwe oprogramowanie
Nie wykryliśmy żadnego złośliwego oprogramowania w tej witrynie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.