Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: nowy silnik Google
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Pozycjonowanie i Optymalizacja > Google
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
niewolnikG
Kiedy zacznie działać nowy silnik Google?
Czy wogule będzie?
Czy może już działa?
Jeśli nie to kiedyś pamiętam były testy coffeine, można gdzieś teraz sprawdzić ten testowany algorytm?

ok rozwinę wątek:

http://www.dobreprogramy.pl/Google-wprowad...nosc,16045.html
Grim
Wszedł pod koniec zeszłego roku (przełom 2009/2010) ... więc korzystając z Google cały czas go testujesz wink.gif

Pozdrawiam cool.gif
niewolnikG
Ok to sprawdź pozycję pewnego swojego słowa w google: http://www.google.com

a potem wejdź na link poniżej i zamiast "dobreprogramy" wpisz znów swoje słowo, to jest link niby do nowego silnika

http://209.85.225.103/search?hl=pl&q=dobreprogramy

daj znać czy masz różne wyniki..
marczio
hmm ciekawe na kluczowe słowo z mojej strony dotychczasowe google stawia na 11 miejscu używając nowego algorytmu jest na trzecim, jestem za zmianą;d
Grim
Zanim wprowadzą na wszystkich serwerach trochę wody upłynie ... nie da się naraz, zresztą naraz nie chcą, bo jak się okaże że spalili to lokalnie się wycofają smile.gif Co do wyników ... różnica 1 pozycji smile.gif

Pozdrawiam cool.gif
cinek60
CYTAT(niewolnikG @ 6.02.10 - 13:30) *
Kiedy zacznie działać nowy silnik Google?

ale sie obudziles smile.gif

on dziala juz od grudnia
niewolnikG
CYTAT(cinek60 @ 6.02.10 - 15:26) *
on dziala juz od grudnia

tylko na obecnym G Twoje "apartamenty w Szczawnicy" mają 17 miejsce a na nowym 18
websign
Nowy silnik nadal nie działa i nie wiadomo kiedy zostanie uruchomiony. Co prawda cały czas pojawiają się plotki że ktoś już widzi wyniki, ale póki co nie ma oficjalnej informacji ze strony google i nic nie wskazuje że nowy silnik jest już wprowadzony. Rezultaty nowego silnika można oglądać np. pod ip http://74.125.95.132/ - u mnie to ostatnio najpewniejsze IP do sprawdzania z tym, że okresowo zdarza się, że pokazuje wyniki z normalnego silnika albo wyniki są pokazywane 50%/50% - raz z nowego, raz z tego co jest teraz, ale przez większość czasu pokazuje mi wyniki wg. nowego silnika.
Xann
CYTAT(niewolnikG @ 6.02.10 - 15:40) *
tylko na obecnym G Twoje "apartamenty w Szczawnicy" mają 17 miejsce a na nowym 18

a umnie jeszcze mają 15 i co z tego wynika ?

słyałeś o czymś takim że rano masz inne wyniki w południ inne a wieczorem inne ?

ze w różnch miastach wyniki się różnią ?

to raczej nie nowość

silnik faktycznie został wdrożony w drugiej połowie grudnia
brusleetzkaz
Google ogłasza zawsze po fakcie mówiąc, no już 6 miesiecy temu wprowadziliśmy nowe rozwiązania
niewolnikG
CYTAT(Xann @ 6.02.10 - 17:19) *
silnik faktycznie został wdrożony w drugiej połowie grudnia

i wyszukuje wg nowego tak? jakoś nie jestem tego pewien, właśnie ze względu na przykład który dałem wyżej..
capone
nie widzie różnic pomiedzy tym co jest obecnie a pomiedzy tymi "nowymi" DC
zoozool
Ja przepraszam, że nie na temat, ale razi aż w oczy błąd:

CYTAT
Czy wogule będzie?

w ogóle

Pozdrawiam, nie jest to złośliwe, ale wiem, że jak się kogoś poprawi to często zapamiętuje się to na zawsze wink.gif
niewolnikG
CYTAT(zoozool @ 6.02.10 - 18:46) *
Ja przepraszam, że nie na temat, ale razi aż w oczy błąd:

CYTAT
Czy wogule będzie?

w ogóle

Pozdrawiam, nie jest to złośliwe, ale wiem, że jak się kogoś poprawi to często zapamiętuje się to na zawsze wink.gif

heh dzięki zoozool, to niby ta dyslekcja daje znać.. i wątpie czy zapamiętam na zawsze wink.gif
Pakinter
Ja mam wrazenie ze nie jest juz tak prosto wypozycjonowac strone nawet na niezbyt trudna fraze jak kilka miesiecy temu. Kiedys dokladalo sie linkow i szlo po paru-parunastu dniach do gory. A teraz stoi czesto w miejscu i czeka sobie na cos no wlasnie na co... wink.gif
cinek60
CYTAT(Pakinter @ 6.02.10 - 20:39) *
..... Kiedys dokladalo sie linkow i szlo po paru-parunastu dniach do gory. A teraz stoi czesto w miejscu i czeka sobie na cos no wlasnie na co... wink.gif

i czekasz az ktos zacznie polecac twoja strone na swoim blogu smile.gif
Pakinter
Poza tym od jakis dwoch tygodni zmienilo sie zachowanie wyszukiwarki. Kiedys gdy bylo sie zalogowanym do gmaila i po wyszukaniu jakiejs frazy chcialo sie wylogowac to wyniki z tej frazy po przeladowaniu strony pozostawaly na ekranie, teraz natomiast po wylogowaniu i przeladowaniu strony nastepuje powrot do strony glownej googla.
viper134
Działa, działa smile.gif tylko najbardziej znienawidziłem w nim personalizację. Jak jestem zaLogowany strony są inaczej potasowane niż po wylogowaniu
kriss83
czy też zauważyliście, że od jakiegoś czasu niema już FSB ? (nie jestem pewien ale , takie mam wrażenie)
viper134
Wg. Mnie fsb to mit, przecież niewszystkie strony nawet na proste frazy miały to co nazywany fsb, a co ja nazywam zbiegiem okoliczności
websign
Tak się zastanawiam dlaczego niektórzy z Was twierdzą że nowy silnik jest już uruchomiony, skoro moim zdaniem wszystko wskazuje na to że nie jest. Śledzę trochę zagranicznych forum i tam też raczej ostatecznie wszystko wskazuje na to, że nowy silnik uruchomiony finalnie jeszcze nie jest, a brak oficjalnej informacji ze strony Google tylko to potwierdza.
Grim
Zgadzam się, że finalnie jeszcze uruchomiony nie jest ... o tym nawet pisało Google, że "nie wszystko naraz bo jak coś spieprzymy to by była duża wtopa" ... ale nie da się ukryć, że na niektórych serwerach jest i się rozprzestrzenia ... a to co się dzieje w Google to nic innego jak kładzenie fundamentów pod nowy silnik smile.gif

Pozdrawiam cool.gif
qazy
rankingowanie stron wg "nowego silnika" nadal nie wyszło poza określony obszar i "nowe" wyniki można sobie podglądać, ale domyślnie w PL raczej ich jeszcze w żadnym momencie nie dostajemy.
capone
Skpekulacji nie wiadć końca szkoda tylko ze nikt nie sprawdził wyników i nie powiedziedział jakie widzi róznice bo ja żadne
qazy
CYTAT(capone @ 7.02.10 - 12:17) *
Skpekulacji nie wiadć końca szkoda tylko ze nikt nie sprawdził wyników i nie powiedziedział jakie widzi róznice bo ja żadne

różnice są i to nierzadko spore (kilkanaście miejsc w top20-top30 jest wręcz b. znaczące).
capone
no to może jakiś przykład pokażesz z tymi róznicami pod jakąś frazą ?
qazy
raczej nie mogę (klienci) :) ale spróbuj sam poszukać: wpisuj jakieś ogólne (dość konkurencyjne hasła) i sprawdzaj. Prędzej czy później trafisz.
websign
CYTAT(capone @ 7.02.10 - 12:26) *
no to może jakiś przykład pokażesz z tymi róznicami pod jakąś frazą ?

Bardzo proste:

http://www.google.pl/search?hl=pl&safe...&lr=lang_pl

http://74.125.95.132/search?hl=pl&safe...&lr=lang_pl

jak u mnie spore różnice. Na inne frazy, które akurat obserwuję różnice sięgają nawet do 15 pozycji w top20
capone
Dla: 74.125.95.132

comweb.com.pl
forum.optymalizacja.com
inhead.pl
pozycjonowanie.pl
widzialni.pl
overthetop.pl
internetica.com.pl
pierwszapozycja.pl
seo4.net
topsolutions.pl

Dla google.com

comweb.com.pl
forum.optymalizacja.com
pierwszapozycja.pl
inhead.pl
topsolutions.pl
pierwszemiejsce.pl
sunrisesystem.pl
widzialni.pl
pozycjonowanie.pl
internetica.com.pl

Nadal nie widzie różnicy
websign
CYTAT(capone @ 7.02.10 - 13:02) *
Nadal nie widzie różnicy

Czyli te wyniki są dla Ciebie identyczne? Jak tak, to rzeczywiście Caffeine nie wnosi żadnych zmian...
osprey
pierwszapozycja.pl na przykład .. lol wink.gif
capone
CYTAT(websign @ 7.02.10 - 13:06) *
CYTAT(capone @ 7.02.10 - 13:02) *
Nadal nie widzie różnicy

Czyli te wyniki są dla Ciebie identyczne? Jak tak, to rzeczywiście Caffeine nie wnosi żadnych zmian...

lekie przemieszanie pozycji miedzy domenami w top to ja widzie na codzien i bez Caffeine bardziej spodziewałem się jakieś rewolucji
Ivellios
Wybaczcie offtopa, ale nie moge się powstrzymać.
CYTAT(niewolnikG @ 6.02.10 - 20:55) *
heh dzięki zoozool, to niby ta dyslekcja daje znać.. i wątpie czy zapamiętam na zawsze wink.gif

Synek, synek! B'jak ja cie pi**dolne, to cię krew zaleje! Dysleksja! biggrin.gif

No. Teraz zapamiętasz. wink.gif
websign
CYTAT(capone @ 7.02.10 - 13:33) *
lekie przemieszanie pozycji miedzy domenami w top to ja widzie na codzien i bez Caffeine bardziej spodziewałem się jakieś rewolucji

Tylko tutaj to nie jest lekkie przemieszczenie tylko raczej stałe zmiany, które obserwuje się na wiele różnych fraz - a skoro "lekkie przemieszczenie" pokazuje się np. od miesiąca tak samo, to chyba coś jednak jest na rzeczy...
FSseo
Po pierwsze nie wiem po co nowy wątek ale ok...
Dla przypomnienia, polecam ostatnie posty:
http://www.forum.optymalizacja.com/index.php?showtopic=76352

Tam też są podane DC, na których wdrożony jest testowo nowy silnik i nic się nie zmieniło. Nowy silnik nie jest oficjalnie wdrożony!

Ostatni komunikat Google głosił, że nowy silnik wdrożony zostanie po świętach, lecz bez podania konkretnej daty. Zapowiedzieli także, że będzie wdrażany stopniowo na niektórych DC. Tak się też dzieje więc nie opowiadajcie bajek, że nowy silnik już oficjalnie działa.

PS.

Dla osób, które nie widzą różnicy w wynikach polecam założyć okulary... Albo faktycznie masa ludzi, którzy wypowiadali się w poprzednim wątku o dużych zmianach (a nawet przyczynach zmian, co w nowym silniku jest punktowane) tak sobie tylko gadali...
Yeden
Po świętach spadłem z top1 na silna frazę. Pałętałem się między 2 a 6, aż w końcu 18-go stycznia z 6 na 1 i tak trzyma. Dla mnie to jest "ten dzień" (chociaz zdaje sobie sprawę, że trwało to nieco dłużej). W owym czasie nie wykonywałem żadnych nerwowych ruchów pozycjonujących.
pandha
grudzien/styczne mocne przetasowanie na wiele fraz, wybicie wikipedii na top 2 (byla 10). ja tam widze roznice w wynikach.
Xann
zmiany pozycji w wynikach są zarówno na starym google jak i nowym wiec tutaj nikt nie odkrył żadnej nowości mnie ciekawi co nowy algorytm wniósł nowego ?
pies
Może to że boty wiedzą gdzie jest najwięcej świeżych wiadomości ? -siedzą sobie tam i wysyłają je do indeksu zaraz po publikacji ?
Ivellios
A czy nie jest czasem tak, że jak robot zauważy zmianę na stronie, to uznaje to za aktualkę i idzie ona oczko wyżej w "bardziej aktualnych" wynikach?
FSseo
Ja już w poprzednim wątku pisałem, że po obserwacji moich kilku stron widzę znaczny wzrost pozycji stron z większą ilością linków, niekoniecznie mocnych, powiem więcej - że słabych. Dodatkowo inplus są strony dopalane znanym systemem dynamicznym. W porównaniu do starego silnika dynamiczny swl daje faktycznie kopa, gdzie na starym często potrafił przynieść odwrotny efekt.

Drugą sprawą jest wprowadzenie nowego silnika. Zapowiedź była po świętach, jak widać jest opóźnienie. A przewidywanie kiedy wprowadzą to wróżenie z fusów. Jednak powolne wprowadzanie na kolejnych dc może wydaje się prawdopodobne z uwagi na fakt, że na niektórych już jest na stałe.
Pakinter
W tym tygodniu podobno ma byc konferencja goolge podczas ktorej maja oglosic nowa funkcjonalnosc w 2 najwazniejszych produktach. Chodzi zapewne o gmaila oraz wyszukiwarke. Zastanawiam sie czy oglosza ze nowy silnik zostal juz wdrozony czy moze ze jest juz gotowy i w najblizszych dniach ukaza sie jego efekty...
Xann
CYTAT(Pakinter @ 9.02.10 - 18:29) *
....Zastanawiam sie czy oglosza ze nowy silnik zostal juz wdrozony czy moze ze jest juz gotowy i w najblizszych dniach ukaza sie jego efekty...

ogłosza że został już wdrożony smile.gif zawsze tak robią
bogdansenator
Poprzez swojego rzecznika prasowego, Google powiedział Search Engine Landowi, że Caffeine działa obecnie w jednym tylko data center i dodał: “spodziewamy się wdrożenia go we wszystkich pozostałych data-center w ciągu najbliższych miesięcy”.

http://www.sprawnymarketing.pl/artykuly/go...kilka-miesiecy/
websign
Co dziwne, od wczoraj znowu widzę wyniki z nowego silnika pod http://74.125.95.132/ mimo że przez ostatnie 2 tygodnie jakoś nie bardzo to działało. Coś dziwnie to Google ostatnio działa - co innego piszą, co innego robią.
mariusz83x
Czy ktoś może mi udzielić informacji na jakiej zasadzie działa nowy silnik tzn. co bierze pod uwagę przy indeksacji stron?

Pytam ponieważ moja strona spadła w wynikach z pierwszego miejsca na 5-6 stronę i jak przypuszczam jest to wina nowego silnika.
Dodam że nic nie zmieniałem na swojej stronie, linków posiadam tyle co wcześniej, mam PR3 wcześniej miałem 4 ale inne strony związane z moja tematyka mają niższy lub równy PR i są teraz wyżej niż moja strona, strona istnieje od 8 lat.

Czy ktoś może udzielić mi jakiegoś sensowego wyjaśnienia?
Xann
CYTAT(mariusz83x @ 1.03.10 - 08:24) *
Czy ktoś może mi udzielić informacji na jakiej zasadzie działa nowy silnik tzn. co bierze pod uwagę przy indeksacji stron?

bierze pod uwgę treść strony
SMYS
CYTAT(Xann @ 1.03.10 - 08:55) *
bierze pod uwgę treść strony

i słowo kluczowe w domenie
FSseo
Możesz Xann rozwinąć myśl na temat treści strony? Co według Twoich spostrzeżeń powinno się wstawiać w tekście względem wcześniejszej oceny przez Google. Jakie nasycenie frazy, description itp.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.