Hmm.. dla mnie jest dużym ułatwieniem. Może kwestia przyzwyczajenia

Umiem pisać w czystym SQL, ale znacznie bardziej czyta mi się powyższy kod, niż standardowo coś typu:
KOD
INSERT INTO Client (UserID, Email, Firstname, ...)
VALUES ($_POST['userID'], $_POST['email'], $_POST['firstname'], ...)
W czystym SQL dochodzi potrzeba samodzielnego zabezpieczania przed atakami typu SQL Injection, natomiast ORM zazwyczaj same robią to w tle.
Btw.
http://blog.webarchitect.pl/2008/02/23/jed...doktryna-w-php/Kolejne korzyści. Nie chcę powielać różnych zalet, gdyż łatwo o tym znaleźć i poczytać w Internecie.
Btw. wzorce projektowe są to po, by pomagać programistom. Active Record zdecydowanie należy do tych, których znajomość przydaje się w życiu zawodowym programisty. Odpowiadając więc na początkowe pytanie w temacie - lepiej poznać ten wzorzec. Stosować w zależności od okoliczności.
CYTAT(slawek22 @ 3.02.10 - 16:35)

Z resztą getters/setters się stosuje raczej tam gdzie potrzeba walidacji albo ustawienie wartości powinno wygenerować jakąś akcję.
Gettery i settery mają za priorytet ułatwienie refaktoryzacji kodu. Oczywiście pomagają również odfiltrowywać nieporządane dane trafiające do klasy, jak i wykonywać inne akcje. Również ideologia obiektowa i dobre praktyki kodowania przemawiają za stosowaniem get/set. Ustrzega to przed odwoływaniem się do nieistniejących właściwości - lub tworzyć nowe, które później są trudne do wychwycenia i aktualizacji, przy ewentualnych poprawkach/modyfikacjach.