Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX]Wczytywanie danych po kliknięciu w link
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Projektowanie stron > PHP i MySQL
ExPloiT
mam taki kod:
KOD
<html>
<head>
<title>Ajax dla początkujących</title>
<script language="javascript">
var XMLHttpRequestObject = false;
if (window.XMLHttpRequest) {
XMLHttpRequestObject = new XMLHttpRequest ();
}else if (window.AtiveXObject) {
XMLHttpRequestObject = new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP");
}
function getData (dataSource, divID)
{
if(XMLHttpRequestObject) {
var obj = document.getElemetById(divID);
XMLHttpRequestObject.open("GET", dataSource);
XMLHttpRequestObject.onreadystatechange = function ()
{
if (XMLHttpRequestObject.readyState = = 4 &&
XMLHttpRequestObject.status == 200) {
obj.innerHTML = XMLHttpRequestObject.responseText;
}
}
XMLHttpRequestObject.send(null);
}
}
</script>
</head>
<body>
<H1>Przechwycenie danych z pliku</H1>
<form>
<input type = "button" value ="Załaduj dane"
onclick = "getData('data.txt',
'test')">
</form>
<div id="test">
<p> Przechwycone dane będą tu</p>
</div>
</body>
Mam taki kod i wszystko działa elegancko, tylko jak teraz to przerobić, aby zamiast buttona był link, i po jego kliknięciu wczytało dane? Jak zamiast onclick dam, onmouseover to się zmieni po najechaniu na link. A mi chodzi w wypadku gdy pobiorę dane z bazy i wybiore jeden program, to zamiast tych linków pojawią się dane o programie.
jachu
<input type = "button" value ="Załaduj dane"
onclick = "getData('data.txt',
'test')">

->

<a href="java script: void(0)" onclick = "getData('data.txt','test')" >kliknij</a>

Tak by było na logikę
Mar
KOD
<a href="#" onclick=""></a>
?

Mar.
ExPloiT
Jedno i drugie działa smile.gif Dzięki Panowie za pomoc smile.gif Mar tego nie sprawdzałem, ale zostawiłem tylko puste pole i pewnie dlatego nie chodziło smile.gif To teraz zostało mi jeszcze przekazywanie id z php do ajax, a później ich wyświetlenie smile.gif
jachu
Podstawa do testowania js-a to firebug ...

document.getElementById(divID);

Nie wiem czy tą literówkę widziałeś.
ExPloiT
Widziałem smile.gif

Pobieranie danych z bazy i ich wyświetlanie opanowane smile.gif

Teraz problem polega na tym jak wysyłać dane metodą post? Bo samo zmienienie z GET na POST podobno nic nie daje ;/
jachu
CYTAT
XMLHttpRequestObject.open("POST", "plik.php");

XMLHttpRequestObject.setRequestHeader('Content-Type', 'xxx');

za xxx np 'application/x-www-form-urlencoded'

CYTAT
XMLHttpRequestObject.send(parametry);

parametr1=x&parametr2=y itd
Mion
Zainteresuj się jquery która implementuje obsługę AJAX, oraz zdarzenia pisze.gif
ExPloiT
Ok dziękuje za pomoc smile.gif
Mion
jquery @AJAX, oraz zdarzenia -> oraz wiele innych ciekawych efektów ...
ExPloiT
Właśnie czytam to: http://webhosting.pl/Kurs.jQuery.Czesc.3.D...ekty.interfejsu

Choć jeszcze nie mogę połapać o co chodzi. Rozumiem, że lepiej jest się nauczyć jquery, niż ajax od podstaw? Szybciej zaczaiłem wczoraj ajax niż jquery teraz biggrin.gif No ale nic od razu.
slawek22
Zainteresuj się mootools. Jquery zamienia funkcje js i sposób pisania kodu, musisz się bawić w "rzutowanie typów" żeby przełączać się między obiektem który obsługuje standardowe metody i metody jquery.

CYTAT
jQuery is a fast and concise JavaScript Library that simplifies HTML document traversing, event handling, animating, and Ajax interactions for rapid web development. jQuery is designed to change the way that you write JavaScript.

CYTAT
MooTools is a compact, modular, Object-Oriented JavaScript framework

MT rozszerza funkcjonalność obiektów zamiast ją zamieniać przez co odpada dużo niepotrzebnego kodu i cały skrypt jest lepiej zaprojektowany (nie musisz się zastanawiać czy dany obiekt ma metody jq czy standardowego DOM, trzymać 2 zmiennych dla jednego obiektu czy bez przerwy bawić się w bezsensowną zamianę typów).

$('.xx:checked').get(0).onclick=; -> DOM
$('.xx:checked').click(...); -> jquery

Dla mnie to po prostu zły design, w mootols masz 1 objekt z wszystkimi metodami DOM i rozszerzoną funkcjonalnością MT.
$$('.xx:checked');
pc3t
Jak już rzucamy kursami, to polecam:
http://ferrante.pl/page/3/?s=jquery
k3rn3l
a ja dla odmiany polecam prototype smile.gif
Mion
I ponad 100KB zbędnych danych do załadowania dry.gif
slawek22
CYTAT
I ponad 100KB zbędnych danych do załadowania

Załadujesz raz, po kompresji gzip ma ok 30kb a wszystkie pisane skrypty są o wiele mniejsze. Akurat wszystkie 3 (jq,pt,mt) się świetnie nadają na produkcję.

Możesz nawet załadować z lokalizacji hostowanej przez google (większe prawdopodobieństwo, że będzie już w cache).
optymalizator
CYTAT(slawek22 @ 22.01.10 - 19:42) *
Możesz nawet załadować z lokalizacji hostowanej przez google (większe prawdopodobieństwo, że będzie już w cache).

Nie polecam, bo oni bez żadnego ostrzeżenia blokują strony z bardzo dużym ruchem.
Jak wstawiłem jQuery z ajax.googleapis.com na forum warezowe z ruchem 80k unikalnych użytkowników dziennie, to po kilku dniach zablokowali HTTP_REFERER.
Kukis
Może zbanowali Cię nie ze względu na ruch tylko ze względu na tematykę?
Mion
CYTAT(optymalizator @ 23.01.10 - 22:26) *
Nie polecam, bo oni bez żadnego ostrzeżenia blokują strony z bardzo dużym ruchem.
PHP manual korzysta z plików jquery hostowanych przez gooogle smile.gif
KOD
            <script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js"></script>
            <script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jqueryui/1.7.2/jquery-ui.min.js"></script>
Mion
CYTAT(slawek22 @ 21.01.10 - 13:23) *
Jquery zamienia funkcje js i sposób pisania kodu, musisz się bawić w "rzutowanie typów" żeby przełączać się między obiektem który obsługuje standardowe metody i metody jquery. Dla mnie to po prostu zły design,
Wracając do tematu jak widać te "niedogodności" o których piszesz nie przeszkadzają wielkim świata netu jak http://digg.com/, http://technorati.com/, http://www.nbc.com/ etc...
wojcio
Witam! Mam pytanie czy robił ktoś wczytanie danych nie z pliku tylko z bazy? Chodzi mi dokladnie o cos takiego iz mam galerie zdjec i chciałbym zrobic opcje modyfikacji a mianowicie z paska rozwijanego wybrac konkretna galerie a do pol wczytała sie nazwa galeri i jej opis nastepnie zmienic to co chcemy i zrobic update. Robił moze ktos cos takiego? Ja osobiscie nie mialem wogole stycznosci z ajaxem
Mion
@Ja osobiscie nie mialem wogole stycznosci z ajaxem
To widać po twoim bezsensownym pytaniu wacko.gif
AJAX służy do obsługi żądań GET i POST ... http://pl.wikipedia.org/wiki/AJAX cała logikę należy oprogramować w skrypcie który jest adresatem takowego żądania.
ExPloiT
CYTAT
Witam! Mam pytanie czy robił ktoś wczytanie danych nie z pliku tylko z bazy?

Ja robiłem i to jest bardzo proste smile.gif W necie jest multum przykładów smile.gif
Mion
ExPloiT - wprowadzasz w błąd, bo nie ma fizycznej możliwości bezpośredniego "wczytania" danych z bazy przy użyciu technologi AJAX nonono.gif

wojcio
Mion - jeśli dla Ciebie jest to bezsensowne pytanie to trzeba było wogole na nie nie odpowiadac!
Mion
Wtedy być nie został byś poinformowany, że zadałeś bezsensowne pytane wacko.gif
mela
wojcio, dostałeś odpowiedź od Miona - Ajax obsłuży żądanie GET do pliku PHP który pobierze i odpowiednio sformatuje dane z MySQL, po czym możesz je wstrzyknąć gdzieś w treść strony. W Google, można znaleźć bardzo dużo kursów/opisów/instrukcji używania technologi Ajax.

http://pl.wikipedia.org/wiki/AJAX#Biblioteki_AJAX

Możesz również użyć jednej z bibliotek ułatwiających korzystanie z Ajax, choć z całą pewnością szukanie w Google, kombinowanie i myślenie, Cię w ten sposób nie ominie.
Mion
Dokładnie o to chodzi smile.gif AJAX wykonuje żądanie HTTP metodą GET, lub POSTt do skryptu np php którego zadaniem jest przetworzenie tego żądania i jeśli zachodzi taka potrzeba wygenerowanie danych jako zwykły tekst, kod html które można od razu wstawić do warstwy [coś ala iframe], lub skrypt możne zwrócić dane w formie XML, JONSON które następne są przetwarzane przez javascript do określonej prezentacji.

Format JONSON często wykorzystuje się do tworzenia drzewiastego menu którego gałęzie wczytywane AJAX & jonson.

Tak czy inaczej nie ma możliwości bezpośredniego połączenia z bazą danych, wykonania instrukcji SQL i odebrania rekordów w technologi AJAX.
ExPloiT
CYTAT(Mion @ 12.02.10 - 12:06) *
ExPloiT - wprowadzasz w błąd, bo nie ma fizycznej możliwości bezpośredniego "wczytania" danych z bazy przy użyciu technologi AJAX nonono.gif

Wybacz, źle się wyraziłem. Chodziło mi o to, że piszemy sobie skrypt w php który pobierze nam dane z bazy MySQL, i np po kliknięciu w link ajax wczyta nam kod wynikowy z pliku php  na stronę.
ExPloiT
Sorki za post pod postem, ale nie chciałem zakładać nowego tematu. Mam problem, dlaczego kod z 1 postu mi nie działa? Wcześniej działał, a teraz już lipa.
Mion
A skąd mamy wiedzieć dlaczego przestał nie znając historii zmian w danym pliku co.gif
ExPloiT
Nic się Mion nie zmieniło, stworzyłem nowy plik wkleiłem ten kod który wcześniej działał, ten z 1 posta i nic. Zero reakcji
Mion
Chyba się zgodzisz ExPloiT, że nie ma takiej możliwości, że działało i nic nie robiłeś i już nie działa. Chyba, że wolisz odpowiedz w stylu "zablokowali ci AJAX na hostingu" biggrin.gif
ExPloiT
Poważnie Ci mówię biggrin.gif Zobacz sobie kod z pierwszego postu, a ten:
KOD
<html>
<head>
<title>Test Ajax</title>
<script language="javascript">
var XMLHttpRequestObject = false;
if (window.XMLHttpRequest) {
XMLHttpRequestObject = new XMLHttpRequest ();
}else if (window.ActiveXObject) {
XMLHttpRequestObject = new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP");
}
{
if(XMLHttpRequestObject) {
var obj = document.getElementById(divID);
XMLHttpRequestObject.open("GET", dataSource);
XMLHttpRequestObject.onreadystatechange = function ()
{
if (XMLHttpRequestObject.readyState = = 4 &&
XMLHttpRequestObject.status == 200) {
obj.innerHTML = XMLHttpRequestObject.responseText;
}
}
XMLHttpRequestObject.send(null);
}
}
</script>
</head>
<body>
<H1>Przechwytywanie danych z Ajax</H1>
<input type="button" onclick = "getData('data.txt', 'test')" value="Display Message">
<div id="test">
<p>Pobrany tekst</p>
</div>
</body>
</html>

Tutaj jest wrzucony: http://link-evolution.pl/ajax/ kod pliku jest taki jak wkleiłem, zresztą sam możesz zobaczyć źródło smile.gif
W pliku data.txt jest:
CYTAT
test asd asdas das das d
biggrin.gif
mela
Odpal firefox`a wraz z wtyczką "FireBug".
ExPloiT
Już działa, tutaj:
CYTAT
<input type="button" onclick = "getData('data.txt', 'test')" value="Display Message">

po getData() dostawiłem ; wywaliło mi, że niema takiej funkcji, to w tej linijce
KOD
usunąłem odstęp pomiędzy getData a resztą i działa normalnie ;/
Mion
Po co nadal męczysz ten XMLHttpRequestObject , a nie korzystasz z biblioteki jak jquery, mootols itd
ExPloiT
Bo jquery to zaczaić za chiny nie mogę biggrin.gif
Mion
Zastosowanie AJAX z jquery jest tak proste, że .... Tak z ciekawości zapytam z czym masz ten problem, bo w sieci jest masa pomocy zresztą na samej witrynie jquery mamy przyklady.
ExPloiT
Chodzi o to, że dla mnie kod w jquery jest jakiś pokręcony i wygląda ciut skomplikowanie.
Mion
Wiec pytam się w jakim miejscu ten kod jest "pokręcony i wygląda ciut skomplikowanie."
ExPloiT
Zobacz, kod w jquery:
KOD
<html>
<head>
<title>Witaj, świecie</title>
<script type="text/javascript"
src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js"></script>
<script type="text/javascript">
$(document).ready(function() {
$('button').click(function() {
alert('Witaj, świecie!'); } );
});
</script>
</head>
<body>
<button>Kliknij</button>
</body>
</html>

A prościejsze jego wykonanie:
KOD
<html>
<head>
<title>Witaj, świecie</title>
function test()
{
alert("Był sobie alert!");
}
</script>
</head>
<body>
<button onclick="test();">Kliknij</button>
</body>
</html>
Logiczne, że ten drugi jest łatwiejszy do realizacji smile.gif ale być może nie rozumiem ideologii jquery
Mion
Mowa o jquery i obsłudze żądań ajaxa, a nie funkcji alert do której faktycznie nie potrzeba całej biblioteki ajax .
ExPloiT
Muszę przyznać, że nie wiem co widziałem trudnego w jquery, a już tym bardziej skomplikowanego ;/ Najgorzej jak człowiek, zamiast poczytać podstawy, bierze się na gorsze rzeczy. W jQuery wyczarowałem taki kod na podmianę treści, gdzie w ajax jest więcej pisania.
KOD
$(document).ready(function(){
$('p').click(function(){
$(this).html('test test2 test3');
});
});
</script>
Mion
Kolego Ty nadal NIE ROZUMIESZ na czym polega technologia AJAX!
Podany wyżej kod ma tyle samo wspólnego z AJAX co zamek od drzwi z zamkiem rycerzy biggrin.gif
EOT
slawek22
@Mion:
CYTAT
AJAX służy do obsługi żądań GET i POST ... http://pl.wikipedia.org/wiki/AJAX cała logikę należy oprogramować w skrypcie który jest adresatem takowego żądania.

Możesz wczytywać dane "bezpośrednio z bazy" więc to nie było takie głupie pytanie. MS SQL ma XML Views (na przykład)

CYTAT
Wracając do tematu jak widać te "niedogodności" o których piszesz nie przeszkadzają wielkim świata netu jak http://digg.com/, http://technorati.com/, http://www.nbc.com/ etc...

Prosta odpowiedź - silne community promujące kiepski produkt smile.gif IE też ma >50% rynku przeglądarek, co nie znaczy, że to dobry browser smile.gif Poza tym jest prostsze do nauki, to pewnie też się liczy.

Tak jak zrobił Exploit to nie AJAX... ale tak lepiej. Obciążanie serwera REQ AJAXa po to, żeby pobrać 100 bajtów danych to największa głupota jaką można zrobić. Jeśli masz <50kb danych to lepiej to zrobić właśnie tak a dane skompresować gzipem.
ExPloiT
Mion wiem, że to co podałem nawet koło ajax nie stało. To był prosty przykład zmiany danych, bez przeładowywania, wiem ,że w jquery są takie metody obsługi zdarzeń ajax, jak: ajaxStart(), ajaxStop(), ajaxSend() aż taki głupi nie jestem.
Mion
@Możesz wczytywać dane "bezpośrednio z bazy" więc to nie było takie głupie pytanie. MS SQL ma XML Views (na przykład)
Rozumiem, że za pomocą technologi AJAX wykonasz też nawiązanie połączenia z bazą, a autoryzację usera bazy itd, a samo zapytanie SQL wyślesz POST;

@Prosta odpowiedź - silne community promujące kiepski produkt smile.gif IE też ma >50% rynku przeglądarek, co nie znaczy, że to dobry browser smile.gif Poza tym jest prostsze do nauki, to pewnie też się liczy.
Bardzo kiepska odpowiedz zwłaszcza jej druga cześć tycząca "Poza tym jest prostsze do nauki" chyba, ze w/w serwisy obsługują "programiści" z łapanki na zlecenie przez net.
slawek22
Niestety nie testowałem, wiem że teoretycznie dostęp do widoku XML po HTTP jest np. w MS SQL możliwy (i nie zawsze dla odczytu trzeba stosować autoryzację).

CYTAT
chyba, ze w/w serwisy obsługują "programiści" z łapanki na zlecenie przez net.

To, że ktoś tworzy coś w prostszej technologii nie znaczy, że jest z ZPN. Jeśli chodzi o to, czy ktoś DOBRZE zna prostą czy bardziej skomplikowaną technologię to nie ma różnicy. Zarówno w JQ jak i MT możesz napisać dokładnie to samo, tylko że w MT (kiedy już się nauczysz) zrobisz to szybciej a kod będzie łatwiejszy do rozbudowy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.
Hotele w Warszawie