Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: news.webwweb.pl - bezpłatny system newsów na Twojej stronie
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Forum Ogólne > Przedsięwzięcia Forumowiczów > Łeb w Łeb!
Stron: 1, 2
piotrek
kiedyś informowałem tu na forum że w webwweb.pl możecie czytać newsy iPressPlus (NetBiznes) wink.gif niedużo czasu minęło aby dopracować wspólny projekt, już możecie nie tyle czytać wiadomości w news.webwweb.pl co umieszczać je w swoich serwisach.

Wspólnie z NetBiznes powstała najnowocześniejsza platforma wymiany informacji w polskim Internecie - http://news.webwweb.pl

webwwebNews jest nowatorskim rozwiązaniem w zakresie udostępniania informacji na stronach WWW.
Dzięki innowacyjnym technologiom, jakie zostały wykorzystane w systemie, Twój serwis może wzbogacić się o najświeższe informacje ze świata biznesu, marketingu, technologii i wielu innych dziedzin.

Głównym atutem pluginu webwwebNews jest pełna integracja systemu z portalem użytkownika.

Oznacza to, iż dzięki instalacji webwwebNews Twoi goście nie będą opuszczali serwisu w celu odczytania pełnej zawartości danego tematu. Będą się one wyświetlały tak, jak gdyby pochodziły z Twojej strony.

System jest zintegrowany z bazą Otwartego Katalogu Internetowego więc nie musicie się ponownie rejestrować. Wystarczy się zalogować a jeśli ktoś jest zalogowany w OKI, webwwebNews go rozpozna jako zalogowanego Użytkownika. System będzie dopracowywany do potrzeb współpracujących Serwisów oraz Redaktorów wink.gif
nawigator
QUOTE(piotrek)
Głównym atutem pluginu webwwebNews jest pełna integracja systemu z portalem użytkownika.

Wow, trzeba przyznać, że projekt robi wrażenie. Gratuluję :!:
piotrek
Wow, trzeba przyznać, że projekt robi wrażenie. Gratuluję

Dziękujemy wink.gif ale całość wymaga jeszcze dużo trochę pracy

Listę Serwisów Współpracujących będziemy tworzyć pod adresem: http://news.webwweb.pl/?m=serwisy
piotrek
W zasadzie nie wyjaśniłem w pierwszym poście jakie możliwości daje Użytkownikom Otwartego Katalogu Internetowego system webwwebNews - chodzi o to, że możecie nadsyłać własne teksty! wink.gif

Jeśli oczywiście macie ochotę na dodatkowe darmowe linki bezpośrednie...

- Wspólny konkurs muzyczny (http://www.muzycznapiwnica.pl)
- Portal zdrada.pl powiększył Rodzinę webwweb (http://www.zdrada.pl)

...w dodatku w oprawie artykułu (tekstu, newsa - czegoś dłuższego niż wpis w katalogu) jaka moim zdaniem jest najcenniejsza dla pozycjonowania, w dodatku z wszystkich serwisów w których system jest i będzie zainstalowany wink.gif

Na stroanch webwwebNews pojawią się jeszcze zasady tworzenia newsów wg których chcielibyśmy aby one były do nas nadsyłane i system może ruszyć pełną parą wink.gif
lordbart
A da się zainstalować webwwebnews, ale tylko wybraną kategorię ??
piotrek
QUOTE(lordbart)
A da się zainstalować webwwebnews, ale tylko wybraną kategorię ??

Przykro mi ale nie. Jeśli newsy są uruchamiane na podstronie to wystarczy zlinkować z serwisu do wybranej kategorii.
piotrek
Zrobiłem drobną korektę w systemie udostępniania webwwebNews. Zmieniłem pozycję w stylach z "linki" na "linki_lista". Dodałem też wreszcie linki w rotacji do Serwisów Współpracujących oraz własne linki sponsorowane. Dołożyłem też stopkę.
pneuma
Szukałem, ale nie znalazłem,

nie dałoby się Piotrze, pobierać tak jak w katalogu tematów ~ nagłówków - chodzi mi o możliwośc wstawienia do title
piotrek
QUOTE(pneuma)
Szukałem, ale nie znalazłem,

chodzi Ci o styl? jeśli tak to po prostu zamień w zestawieniu styli ode mnie "linki" na "linki_lista" - przepraszam za zamieszanie. Jeśli ktoś dopiero co pobrał system webwwebNews to pewnie wziął już całkiem nowe style więc nie ma problemu

QUOTE(pneuma)
nie dałoby się Piotrze, pobierać tak jak w katalogu tematów ~ nagłówków - chodzi mi o możliwośc wstawienia do title

dałoby się - będzie jeszcze więcej możliwości - chcę udostępnić taką zabawkę jak zajaweczki w panelu po lewej na http://katalog.stron.pl wink.gif
pneuma
kurcze, nie ,

chcę sobie wstawić do
CODE
<title>

tytuł newsa, tak jak w katalogu nazwę kategorii
piotrek
QUOTE(pneuma)
kurcze, nie ,

Wiem o czym myślisz, miałem na myśli to, ze oprócz dedykowanego <title> chcę zrobić jeszcze jeden bajer czyli możliwość wylistowania na Twojej stronie (gdzieś w panelu) ostatnich np. 10-ciu tytułów - oczywiście ze wskazaniem linku na pełny tekst w Twoim serwisie.
pneuma
super, w takim razie czekam niecierpliwie
piotrek
QUOTE(pneuma)
super, w takim razie czekam niecierpliwie

Spróbuj poniższy kod wmontować w <title>:
CODE
require ( 'http://news.webwweb.pl/skrypty/webwwebnews_free_naglowki.php' . (!empty($_GET['id'])?'?id='.$_GET['id']:NULL) );

powinien wyświetlić Ci tytuł każdego z tekstów wink.gif
Arkadio
QUOTE(piotrek)
Spróbuj poniższy kod wmontować w <title>:

Domyślam się, że wszyscy którzy mają zainstalowany system newsów mogą skorzystać z tego plug-in ? :?
piotrek
QUOTE(Arkadio)
Domyślam się[...]

Tak, oczywiście wink.gif Można to dość prosto wmontować w zainstalowany system webwwebNews

CODE
if ($_GET[id]!="") {

echo "<title>Nazwa serwisu | ";

require();

echo "</title>";

} else {

echo "<title>Nazwa serwisu | wiadomości ze świata biznesu, e-biznesu...</title>";

}

Powinno zadziałać wink.gif
Arkadio
QUOTE(piotrek)
Powinno zadziałać

Działa działa biggrin.gif
pneuma
Bardzo dobre, baaaaaaaaardzo, dzięki Piotrze biggrin.gif
piotrek
QUOTE(Arkadio)
Działa działa

Cieszę się wink.gif

QUOTE(pneuma)
Bardzo dobre, baaaaaaaaardzo, dzięki Piotrze

Nie ma za co wink.gif

Mam nadzieję że dzięki tytułowi newsa w meta title Wasze pozycje pójdą co nieco w górę wink.gif dzięki czemu automatycznie i mnie podciągniecie do góry wink.gif
Anonymous
a można sobie zainstalować newsy tylko po to, żeby powiększyć objętość serwisu, ale link byłby na dole strony i tylko kilka osób dziennie by tam kliknęło?
piotrek
QUOTE(bartek-b)
a można sobie zainstalować newsy tylko po to, żeby powiększyć objętość serwisu, ale link byłby na dole strony i tylko kilka osób dziennie by tam kliknęło?

Pewnie że tak - dokładnie o tym jest informacja na http://pozycjonowanie.stron.pl wink.gif A co do samego linku to moze być i w stopce czy gdziekolwiek indziej - byle widziały go roboty i byle nie był w kolorze tła czy fontem o wielkości zakrawającej na ukrywanie go wink.gif
szmergiel
Instalując system newsow napotkałem taki problem:

administrator ustawił opcję allow_url_fopen na Off.

W takiej sytuacji nie można użyć konstrukcji z require. Trochę się pomęczyłem, ale znalałem obejście. Jakby ktoś jeszcze miał podobny problem to można go rowiązać tak

//ciach

Poyższe rozwiązanie wymaga rozszerzenia php_curl.dll

pozdrawiam
piotrek
QUOTE(szmergiel)
Trochę się pomęczyłem, ale znalałem obejście.

A nie prościej było napisać do mnie? wink.gif

Kilka osób już miało z tym problem ale rozwiązania podsyłam mailem więc jeśli mogę Cię prosić to usuń kod.

Wspomnieć muszę żę rozwiązania otrzymałem od Użytkowników którzy poradzili sobie wcześniej z problemem sami i byli tak uprzejmi podzielić się tą wiedzą ze mną. Nie ukrywam że jest to pomocne i bardzo im dziękuję.
szmergiel
A nie prościej było napisać do mnie?  

Otóż pisałem, ale nie było odzewu więc siadłem dzielnie do pracy wink.gif Może mój serwer a może o mnie zapomniałeś hehe laugh.gif

pozdrawiam
p.s. kod oczywiście mogę usunąć.
piotrek
QUOTE(szmergiel)
Otóż pisałem, ale nie było odzewu

O a to ciekawe :? nie zdarza mi się pozostawiać bez odzewu wiadomości od Użytkowników Katalogu oraz Forumowiczów

A mógłbyś mi z ciekawości przysłać FW: jeszcze raz tego maila?
Rafal
Chciałbym wstawić newsy na osobną podstronę ( www.rafal.waw.pl/newsy/ - plik: index.php).
Jaki kod mam wkleić? Trochę już kombinowałem, ale nie mogę nic wymyśleć. Pojawia się informacja:
CODE
Warning: main(): URL file-access is disabled in the server configuration in /rafal/web/www/newsy/index.php on line 16

Warning: main(http://news.webwweb.pl/skrypty/webwwebnews_free.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /rafal/web/www/newsy/index.php on line 16

Fatal error: main(): Failed opening required 'http://news.webwweb.pl/skrypty/webwwebnews_free.php' (include_path='') in /rafal/web/www/newsy/index.php on line 16

Wszystkie tematy wyświetlą się na index.php na mojej stronie, a pełne teksty też bądą na jakiejś podstronie na moim serwerze?

Może pytania są głupie, ale jakoś nie załapałem jak ten system ogólnie działa. :?
piotrek
QUOTE(Rafal)
Jaki kod mam wkleić? Trochę już kombinowałem, ale nie mogę nic wymyśleć. Pojawia się informacja:

Sprawdź jescze czy poprzez include bądź require możesz wciągać cokolwiek "obcego" do swojego serwisu. Jeśli nie masz takiej możliwości to prawdopodobnie masz ustawioną opcję allow_url_fopen na Off.

Jeśli tak jest to napisz do mnie mail odeślę Ci kod który to omija.

QUOTE(Rafal)
jakoś nie załapałem jak ten system ogólnie działa

Zerknij jak wygląda to u innych http://news.webwweb.pl/?m=serwisy
piotrek
Robię próby z kanałem RSS dla webwwebNews - jeśli ktoś ma ochotę potestować to zapraszam http://news.webwweb.pl/rss.php
michal
QUOTE(piotrek)
Robię próby z kanałem RSS dla webwwebNews - jeśli ktoś ma ochotę potestować to zapraszam

RObilem proby i dziala fajnie, ale moze jeszcze by sie przydalo pole <description>, ale jako headlines jest super biggrin.gif
piotrek
Jest juz do pobrania rozszerzenie PHPBB o webwwebNews. Czekam na uwagi wink.gif

plik do pobrania:
http://news.webwweb.pl/skrypty/webwwebnews_phpbb.zip

konfiguracja:
praktycznie żadnej wink.gif

[edit by piotrek]

wymagania:
choć podstawy PHP

po pobraniu tego pliku i instalacji na własnym phpbb należy wypełnić formularz aby poszerzyć listę serwisów współpracujących
iktorn
link do formularza nie działa - dodałem kod na Forum Gadu pod Wiadomości
piotrek
QUOTE(iktorn)
dodałem kod na Forum Gadu pod Wiadomości

extra, chyba głatko poszło? wink.gif

QUOTE(iktorn)
link do formularza nie działa

o przepraszam, zapomniałem dopisać że trzeba być Użytkownikiem webwweb, jeśli jesteś zarejestrowany w katalogu to tego samego loginu i hasła użyj w webwwebNews wink.gif

Chyba że nie działa z powodu max_user_connection sad.gif
iktorn
QUOTE(piotrek)

extra, chyba głatko poszło? wink.gif

Jak rzadko kiedy smile.gif
Pytanko - dzłoby się to dostosować do mod_rewrite?
zamiast ww.php?id=txt_611 - ww/txt_611

QUOTE(piotrek)

o przepraszam, zapomniałem dopisać że trzeba być Użytkownikiem webwweb, jeśli jesteś zarejestrowany w katalogu to tego samego loginu i hasła użyj w webwwebNews wink.gif

Ok - zadziałało.
piotrek
QUOTE(iktorn)
Pytanko - dzłoby się to dostosować do mod_rewrite?  
zamiast ww.php?id=txt_611 - ww/txt_611

zdaje się że po swojej stronie potrzebujesz czegoś mniej więcej takiego:
RewriteRule ^/txt_(.*).html$ /ww.php?id=txt_$1 [L]

ale nie wiem jak zrobić z kategoriami, może coś takiego
RewriteRule ^/kat_(.*)_(.*).html$ /ww.php?id=kat_$1_$2 [L]

poza tym musiałbyś zdaje sie zastosować fopen i przed wyświetleniem treści uruchomić zamianę na przyjazne linki
iktorn
QUOTE(piotrek)
poza tym musiałbyś zdaje sie zastosować fopen i przed wyświetleniem treści uruchomić zamianę na przyjazne linki

No właśnie, a nie chciałem za dużo mieszać - na ile mogę sobie pogrzebać w tym co się wyświetla? Czy mogę na przykład "zneutralizować" linki do postaci javascript żeby mi PR nie wypływał?
piotrek
QUOTE(iktorn)
Czy mogę na przykład \"zneutralizować\" linki do postaci javascript żeby mi PR nie wypływał?

Co żeby Ci nie wpływał bo nie rozumiem? Ale aby rozwiać wątpliwości od razu wytłumaczę... jeśli linki webwwebNews przestaną być widoczne dla robotów sieciowych pozwolę sobie rozwiązać z Tobą współpracę w trybie natychmiastowym biggrin.gif
iktorn
QUOTE(piotrek)
Co żeby Ci nie wpływał bo nie rozumiem? Ale aby rozwiać wątpliwości od razu wytłumaczę... jeśli linki webwwebNews przestaną być widoczne dla robotów sieciowych pozwolę sobie rozwiązać z Tobą współpracę w trybie natychmiastowym

:twisted: :twisted:

Zrozumiałem. Co szkodzi zapytać ;-)
iktorn
No...
działa ślicznie
http://forumgg.memory.pl/news.html
mod_rewrite w całej okazałości (mam zboczenie na tym punkcie wink.gif )
piotrek
QUOTE(iktorn)
działa ślicznie

No... nawet bardzo ślicznie, gratuluję pełnego profesjonalizmu!
pneuma
QUOTE(iktorn)
No...
działa ślicznie

To może się podzielsz jak to zrobić wink.gif
iktorn
Oczywiście mogę się podzielić smile.gif
zYm3N
takich jak iktorn jest więcej ;-) może tutaj ?
iktorn
Co tacy niecierpliwi? smile.gif

W pliku php, zamiast require (...) dajemy:

CODE

$data =  file_get_contents(____sciezka do fopen___   . (!empty($_GET['id'])?'?id='.$_GET['id']:NULL) . (!empty($_GET['a'])?'?a='.$_GET['a']:NULL),'r');

$data = preg_replace("/?id=kat_([0-9]*)_([0-9]*)/im", "news_kat_${1}_${2}.html", $data);

$data = preg_replace("/?id=kat_([0-9]*)/im", "news_kat_${1}.html", $data);

$data = preg_replace("/?id=txt_([0-9]*)/im", "news_txt_${1}.html", $data);

echo $data;

[edit by piotrek]

a w htaccess:

CODE

RewriteRule ^news.html$ /ww.php [L]

RewriteRule ^news_txt_([0-9]*).html$ /ww.php?id=txt_$1 [L]

RewriteRule ^news_kat_([0-9]*).html$ /ww.php?id=kat_$1 [L]

RewriteRule ^news_kat_([0-9]*)_([0-9]*).html$ /ww.php?id=kat_$1_$2 [L]

EDIT1: Wkradł się mały błąd - poprawiony
EDIT2: Małe usprawnienie - szybsza praca.
iktorn
QUOTE(zYm3N)
takich jak iktorn jest więcej ;-) może tutaj ?

Co miałes na myśli? wink.gif
pneuma
Super, dzięki, może jeszcze tak "przyjazne linki" dla katalogu webwweb smile.gif

(chyba trochę przesadzam)
iktorn
QUOTE(pneuma)
Super, dzięki, może jeszcze tak \"przyjazne linki\" dla katalogu webwweb Smile

Chętnie nad tym popracuje, ale niestety piotrek nie zgodził się na umieszczenie katalogu na moich stronach sad.gif
pneuma
#-o a to co innego, skąd mogłem wiedzieć #-o
piotrek
QUOTE(pneuma)
skąd mogłem wiedzieć

no skąd mogłeś wiedzieć wink.gif

przy okazji tematu udostępniania, wczoraj zrobiłem listę wszystkich IP serwerów które korzystają z zasobów katalogu webwweb i żadna kolejna kopia nie będzie mogłą powstać bez autoryzacji.

przy okazji kopii, jest wiele osób zainteresowanych umieszczeniem u siebie zasobów katalogu ale często odmawiam (na kilka maili nawet nie odpowiedziałem za co przepraszam nadawców, ale maile trzymam). Kopii jest już dość dużo (ostatnio nawet zreaktowowala się kopia na http://katalog.dva.pl, niedługo wejdzie kopia naprawdę extra layoutem) i nie chcę żeby coś się przytykało zatem sugerowałbym kilku osobom poprawę wyglądu swoich kopii - te które do tej pory są w stanie surowym są do zamknięcia

To samo z kopiami newsów. Nie wiem, być może coś, gdzieś jest niedopowiedziane ale newsy to komponent (czyli dodatek) na stronę www a nie jej główny rdzeń do którego dokłada się Adsense i gotowe. Tu też z czasem przyjdzie autoryzacja na podstawie IP zatem kopie webwwebNews których nie ma na liście "Współpracujących Serwisów" będą do zamknięcia.

Do tematu napewno jeszcze wrócę w nowym wątku bo będę miał parę regulaminowych słów do napisania i mały ale sympatyczny dodatek dla serwisów korzystających z moich zasobów biggrin.gif
iktorn
piotrek - a może tak zastosować cachowanie - tak jak to mają niektóre moduły do DMOZa ?? Większość wiadomości mogłoby sobie siedzieć w cachu, a tylko strona główna byłaby odświerzana co jakieś kilka/kilkanaście/kilkadziesiąt minut.
piotrek
QUOTE(iktorn)
a może tak zastosować cachowanie

tak, to bardzo dobry pomysł i już jakiś czas temu Wojciech sugerował jako najkorzystniejsze rozwiazanie postawienie jakiegoś proxy z danymi generowanymi np. w nocy, strona główna może być wręcz statyczna tak jak w Add Url

jest naprawdę dużo do zrobienia przy katalogu ale mamy też masę czasu na dopieszczanie wszelakich rozwiazań wink.gif

jeśli z czasem pojawi sie konkretna kasa z katalogu chętnie będę zlecał programistom tworzenie rozmaitych modułów i optymalizację kodu PHP i bazy itp... ale na dzień dzisiejszy musi tak pozostać jak jest czyli małymi kroczkami ale do przodu

extra sobie poradziłeś z tym mod_rewrite do newsów, jestem mile zaskoczony, bo działa to u Ciebie bez najmniejszego problemu. Jeśli masz ochotę potrenować przyjazne linki do katalogu a potem udostępnić je wszystim (tylko bez linku głównego) to chętnie podeślę Ci kody katalogu

przy okazji do zupełnie czegoś inengo potrzebowałbym rozwiązania pewnej zagadki

$zdanie = "pierwszy+drugi+trzeci+czwarty+pierwszy+szosty+pierwszy+trzeci+drugi+piaty+pierwszy+pierwszy";
$zestaw_wyrazow = "pierwszy|drugi|a";

$zdanie = eregi_replace("(^|[+])($zestaw_wyrazow)([+]|$)", " <font color=#FF0000>2</font> ", $zdanie ); // tu nie koloruje np. jednego wyrazu drugi i pierwszy

$zdanie1 = eregi_replace("($zestaw_wyrazow)", " <font color=#FF0000>1</font> ", $zdanie ); // tu zaznacza nawet literke a jesli wystepuje w wyrazie

echo "$zdanie<BR>";
echo "$zdanie1<BR>";

Z góry dzieki za pomoc wink.gif
iktorn
preg ma więcej możliwości. Troche tu namieszałeś z plusami...

To działa:

$zdanie = preg_replace("/(^|[+])($zestaw_wyrazow)(?=([+]|$))/i", "1<font color=#FF0000>2</font>", $zdanie );

Co do katalogu - jeśli pozwolisz mi na umieszczenie go u siebie, to chętnie pobawię się htaccessem i wyniki pracy przedstawie na forum.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.