Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Operator link:adresstrony.pl w Google
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Pozycjonowanie i Optymalizacja > Google
Grim
O tym, że operator link:adresstrony.pl (pisane bez spacji), wpisany w wyszukiwarkę w wynikach, zwróci ilość linków prowadzących do strony wie prawie każdy ... natomiast z racji ilości pytań jakie się wciąż przewijają na forum PiO, uznałem że warto napisać trochę więcej o tym jak wyniki operatora link: pokazuje Google i w jaki sposób sprawdzać ilość linków zewnętrznych prowadzących do strony smile.gif

01. Trochę o operatorze link:

Link:adresstrony.pl jest tzw. operatorem specjalnym, który ma wskazywać linki prowadzące z innych witryn do "naszej", przy tym ta "nasza" kryje się pod wpisanym adresem po operatorze, tj. adresstrony.pl (pisane z operatorem bez odstępu / spacji).
Listę pozostałych operatorów specjalnych, z których można skorzystać w Google znajdziesz tutaj = LINK smile.gif

Teoretycznie po wpisaniu w wyszukiwarce Google link:adresstrony.pl powinny się pokazać wszystkie linki zewnętrzne, niestety tak nie jest, samo Google pisze o tym w swoim Centrum dla Webmasterów:
CYTAT(Linki do Twojej witryny :: Google)
Możesz przeprowadzić wyszukiwanie w Google przy użyciu operatora link:, aby uzyskać próbkę linków do dowolnej witryny. Na przykład zapytanie [link:www.google.pl] spowoduje wyświetlenie listy stron internetowych zawierających linki wskazujące stronę główną Google. Między operatorem link: a adresem URL strony internetowej nie może być spacji.

Aby zobaczyć dużo większą próbkę linków do dowolnej zweryfikowanej witryny w Narzędziach dla webmasterów:

1. Na stronie głównej Narzędzi dla webmasterów kliknij żądaną witrynę.
2. W obszarze Twoja witryna w sieci kliknij opcję Linki do Twojej witryny.

Uwaga: nie wszystkie linki do Twojej witryny mogą być wymienione. To zupełnie normalne.
... źródło

02. Jak szukać prawidłowej ilości / liczby linków zewnętrznych ?

W jaki sposób sprawdzić realną ilość / liczbę linków prowadzących do naszej witryny ... opcji jest sporo ... poniżej kilka z nich:

1. wpisując link:adresstrony.pl w wyszukiwarce Yahoo!, która zwraca wszystkie wyniki ... to samo uzyskamy wpisując bezpośrednio adres "http://..." od razu w Yahoo! Site Explorer - LINK (niestety Yahoo! często pokazuje komunikat o tym aby spróbować później)

2. przy pomocy stron, które zostały stworzone w tym celu np.
- http://www.backlinkwatch.com/ (całkowita liczba linków znajduje się w tabelce po prawo od "Total Backlinks"),
- http://www.linkvendor.com/seo-tools/site-analysis.html (patrzymy w komórkę "Links->Yahoo!" ... dla porównania możemy zobaczyć ile wskazuje Google).

3. korzystając z odpowiednich narzędzi SEO, jak np. wtyczka pod Firefox'a - SeoQuake (wynik jest pokazywany pod ikonką opisaną jako Yahoo! LD = Yahoo! LinkDomain).

03. Na co zwrócić uwagę sprawdzając ilość linków prowadzących do naszej witryny?

Najważniejszy jest sposób wpisania adresu, tj. czy wpisujemy adres z czy bez www, ponieważ w zależności od tego czy będziemy wpisywać:
- link:www.adresstrony.pl lub link:adresstrony.pl (w Yahoo!)
- http://www.adresstrony.pl lub http://adresstrony.pl (np. na stronie www.backlinkwatch.com)
... wyniki mogą się od siebie różnić i zależą od tego czy do naszej strony linkujemy stosując przed adresem www czy nie.

Powyższe informacje powinny wystarczyć aby rozwiać ewentualne wątpliwości, ale jeżeli o czymś zapomniałem lub warto by było jeszcze coś dopisać ... proszę o uzupełnianie w postach smile.gif

Pozdrawiam cool.gif
Darek W
Właśnie szukałem odpowiedzi ''Dlaczego google pokazuje tak mało linków'', dzięki
Sławo
Ja mam nietypowy sposób, choć to nie jest dokładnie to co byśmy chcieli
wpisz w wyszukwarkce:

KOD
"xxx" -site:xxx

gdzie xxx to adres sprawdzanej strony.

Przykładowo jeżeli nasza strona to www.zloty-motocyklowe-2010.pl można wpisać coś takiego:

KOD
"zloty-motocyklowe-2010.pl" -site:zloty-motocyklowe-2010.pl

Pokazuje tylko linki z anchorem w postaci adresu no i uwzględnia też strony, gdzie adres pojawił się jako zwykły tekst bez odnośnika, ale zawsze to jakaś informacja ;]

pozdrawiam
Sławo.

Grim
Nie polecam ... dla strony, która ma ponad 3400 linków pokazuje:
- 174 wyników po wpisaniu "adresstrony.pl" ... a na pierwszym miejscu dodatkowo odnośnik do strony,
- 1 wynik po wpisaniu "adresstrony.pl" -site:adresstrony.pl

... moim zdaniem ten sposób zawiera spory błąd statystyczny ( jest niedokładny ) wink.gif

Pozdrawiam cool.gif
tomierc
Przeglądarka Google chrome i wtyczka seo - bardzo dokładne statystyki wielopoziomowe strony.
Grim
Mała prośba ... żeby temat był naprawdę przydatny proszę o podawanie konkretnych przypadków ... np. wtyczka do Google Chrome - Chrome SEO wink.gif Funkcjonalność prawie identyczna jak SeoQuake pod FireFox'a biggrin.gif

Pozdrawiam cool.gif
sebastian444
po wpisaniu "link:nazwastrony.pl" nie pokazuje mi stron z linkami do mojej strony ale pokazuje w SERP moje podstrony.
O co chodzi?
Grim
Na pewno było wpisane w google.pl "link:nazwastrony.pl" ? ... to o czym piszesz pokazuje się po wpisaniu innego operatora, dokładnie "site:nazwastrony.pl" smile.gif

Pozdrawiam cool.gif

sebastian444
CYTAT(Grim @ 20.03.10 - 12:22) *
Na pewno było wpisane w google.pl "link:nazwastrony.pl" ? ... to o czym piszesz pokazuje się po wpisaniu innego operatora, dokładnie "site:nazwastrony.pl" smile.gif

Pozdrawiam cool.gif

po wpisaniu site:nazwastrony.pl widzę zaindeksowane 24 600 podstron pod moją domeną

natomiast na link:nazwastrony.pl pokazuje 33 podstrony z mojej domeny

zresztą z innymi stronami mam tak samo więc wygląda jakby coś u googli było inaczej niż w tym wątku tłumaczą
Grim
Google wybiórczo pokazuje wyniki pod operator link: ... możliwe, że masz nietypową sytuację kiedy Google wyłapało (tylko) linki z podstron prowadzące do serwisu - tak jak pisałem powyżej, samo Google pisze o wyniku operatora link: jak o próbce, która nie jest odwzorowaniem rzeczywistości - lepiej skorzystać z innych metod podanych powyżej smile.gif

Pozdrawiam cool.gif

Przykłady działania operatora link: na potwierdzenie tego, że tłumaczone jest poprawnie wink.gif :
- link:optymalizacja.com,
- link:neednet.pl,
- link:wordpress.org,
szpiler23
Jeśli chcesz sprawdzić faktyczną liczbę zaindeksowanych stron, zainstaluj narzędzia dla webmastera od G (było o tym nie raz na forum)
Na komendę link nie patrz - szkoda czasu.
Jedyne w miarę rozsądne wyniki pokazuje BL od Yahoo ( z moich obserwacji coraz dokładniejsze )
mrbox
CYTAT(szpiler23 @ 25.08.10 - 15:03) *
Jeśli chcesz sprawdzić faktyczną liczbę zaindeksowanych stron, zainstaluj narzędzia dla webmastera od G (było o tym nie raz na forum)

Było też nieraz na tym forum, że w narzędziach webmastera też nie pokazuje wszystkich linków.
szpiler23
Pokazuje ale z pewnym (mniejszym bądź większym) opóźnieniem
Grim
Po co sprawdzać z mniejszym lub większym opóźnieniem, kiedy:
- po pierwsze nie wiesz jakie to opóźnienie rzeczywiście jest, więc ilości linków nie poznasz,
- po drugie są lepsze narzędzia (np. te podane powyżej).

Pozdrawiam cool.gif
szpiler23
Jest jedno narzędzie które pokazuje wynik najbardziej dokładny.
Bierze pod uwagę większość wyszukiwarek w których działa komenda link.
Jednak nie zostało ono wyszczególnione powyżej.
Seoquake z którego również korzystam nie portafi tego smile.gif
Grim
Jakie to narzędzie? Można się wiedzą pochwalić ... nie każde narzędzie do pozycjonowania czy diagnostyki strony można wypróbować - trochę ich dużo smile.gif Tych które nie zostały wymienione w pierwszym poście, a które są godne polecenia, jest wiele - dlatego też prośba w pierwszym poście o uzupełnianie wątku - jednak powiedzeniem "wiem, ale nie powiem" nic się nie wnosi sad.gif

Więc może dorzucę kolejne 2 opcje:
- http://www.opensiteexplorer.org
- http://www.mypagerank.pl

Pozdrawiam cool.gif
Togo
Wszystkie swoje linki możesz zobaczyć w 'narzędziach dla webmastera' google, bo wpisując 'link:' pokazuje tylko kilka linków.
Grim
CYTAT(Togo)
Wszystkie swoje linki możesz zobaczyć w 'narzędziach dla webmastera' google, bo wpisując 'link:' pokazuje tylko kilka linków.
Na pierwszej stronie jest już kilka postów odnoszących się dokładnie do tego co napisałeś sad.gif

Pozdrawiam cool.gif
T-1000
Nie wiem co jest, ale u mnie webmaster tool pokazuje ostatnio masakrycznie zawyżoną liczbę linków. W tej chwili mam niby 56 476 linków, co jest kompletnie nierealne. W rzeczywistości mam trochę ponad 3 000...
dave84
T-100 to błąd Google, sporo osób tak ma.
mprojekt
potwierdzam ja tez mam coś koło 56 tys linków podobno

wiec to jakiś błąd wielkiego G
Rreklama-3W
Dokładnie mnie tez zastanawia dlaczego google pokazuje taką małą liczbe linków - w niektórych stronach nie pokazuje mi wcale

a myśleliście nad takim rozwiązaniem:
Wpisaujemy w google:
"www.nazwastrony.pll" -inurl:www.nazwastrony.pl

wynik wyświetli nam info o tym gdzie i w jakiej ilości użyta jest w internecie pełna nazwa naszej trony

pozdrawiam czekam na uwagi
siwy1215
Po wpisaniu w yahoo link:domena wyskakują linki prowadzące do stronki

Co oznacza współczynnik K po linku.

text/html news.mototurbo.pl/?tag=ogloszenia-samochodowe - 17k
senss
Aby nie pisać wielu zer stosuje się skrót, w tym wypadku k (kilo) oznacza tysiąc. Czyli zamiast 17 000 widnieje 17k co jest sobie równe, znaczy dokładnie to samo.
Były... viper134
SEO SpyGlass i nie musisz się martwić że przeoczysz jakiś link do Twojej strony smile.gif
luciffer911
thank you guys
encom
Do sprawdzania linków moge polecić seoquake albo linkdiagnosis.com
Obydwa świetne
ewentualnie moge jeszcze polecić bardzo dobry program do pozycjonowania stron IBPromotion

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.