Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: położenie stopki zawsze nadole przy zmiennych wywsokościach zawartości strony
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Projektowanie stron > HTML i CSS
biznesmen
Witam!

Mam taki problem:
Chcę zrobić szkielet strony oparty na DIVach w której zawartość będzie składała się z 2 kolumn (prawej i lewej) które mogą być różniej wysokości, zaś pod tymi obydwoma kolumnami znajdować się będzie stopka.

Nie mogę zrobić stopki na {position:absolute;} gdyż wysokość danych kolumn zależeć będzie od dynamicznej zawartości strony, w tym też raz prawa kolumna może być większa a raz lewa. W każdym razie stopka ma znajdywać się poniżej tych obydwu kolumn (czyli kolumny większej).

Jak to efektywnie zrobić za pomocą CSS no i jak poukładać te 3 DIVy??
Hubert

KOD
<div id="page">
  <div id=left>
  </div>
  <div id="right">
  </div>
  <div id="spacehandler">
  </div>
  <div id="footer">
  </div>
</div>

#spacehandler to normalny div tak jak w przypadku gdyby stopka miała znajdować się bezpośrednio pod kolumnami. Ma za zadanie zarezerwowanie miejsce w przypadku gdy treści będzie więcej niż na 2 ekrany, dla #footer dajesz absolute do samego dołu, i to by było na tyle, dostosuj do swoich potrzeb
biznesmen
CYTAT(Hubert @ 18.11.09 - 00:33) *
KOD
<div id="page">
  <div id=left>
  </div>
  <div id="right">
  </div>
  <div id="spacehandler">
  </div>
  <div id="footer">
  </div>
</div>

#spacehandler to normalny div tak jak w przypadku gdyby stopka miała znajdować się bezpośrednio pod kolumnami. Ma za zadanie zarezerwowanie miejsce w przypadku gdy treści będzie więcej niż na 2 ekrany, dla #footer dajesz absolute do samego dołu, i to by było na tyle, dostosuj do swoich potrzeb

ale to przecież większego sensu nie ma!!?? co z tego że ustawię dla stopki {postion:absolure; bottom:0px;} . Wtedy to stopka będzie znajdować się przy dolnej krawędzi przeglądarki, ale nie dolnej krawędzi strony (a jak wiadomo zawartość strony zwyczaj jest dłuższa, a stopka wisi gdzieś po środku zawartości). No chyba że jakoś ten #spacehandler mam ustawić ale jak??
yavaho
Wcześniej były tabelki smile.gif i zostały przyzwyczajenia ktore chce się zastosować na divach?

KOD
<div style="width:600px">
  <div style="width:300px; float:left">LEWA</div>
  <div style="width:300px; float:right">PRAWA</div>
  <div style="clear:both">STOPKA</div>
</div>
Hubert
źle zrozumiałem problem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.