Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nie widac tła w jednym divie
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Projektowanie stron > HTML i CSS
foxhunt
Witam

Mam stronę na której główne tło czyli body jest ustawione jako obrazek z brązem. Czyli krótko mówiąc całą stronę mam brązową - OK.
Następnie stworzyłem pierwszego diva ( 100 % szerokości i tez mu dalem od tak 100% dlugosci ). Ów div tez ma ustawione tło, ale tylko taki jasno brązowy pasek. I ustawiłem powtarzanie tylko w poziomie. Chodzi o to zebym uzyskal efekt taki ze u gory strony biegnie od lewej do prawej krawedzi przegladarki jasniejszy pasek. Jakos nie mam pomyslu jak to zrobic inaczej.
Nastepnie stworzylem drugiego diva, nazwalem go kontener, dalem mu marginesy lewy i prawy auto i ladnie sie wysrodkowal.
Nastepnie stworzylem kolejnego diva ktorego wrzucilem do konteneru i tam wstawilem jakiegos jpga jako TOP strony. No ale to juz nie istotne chyba.

W czym jest problem?
Tło strony (brazowe) w body wyswietla sie ladnie. Mam wszystko brązowe jak byc powinno.
Jpg w divie w kontenerze jako TOP strony tez ladnie sie wyswietla.
Natomiast ten pierwszy div, ktory ma szerokosc 100% z tym jasnym paskiem ktory chcialem zeby szedl od lewej do prawej to sie nei wyswietla. To znaczy w Dreamweaverze widze to tlo, jest jak nalezy, ale gdy sprawdzam w FF 3,5 operze 10 czy IE 6.0 to owe tlo z diva 100% szerokosci sie nie wyswietla.

Help... najgorsze jest to ze ja tego nie rozumiem. Dlaczego to sie nie wyświetla?

Jesli chodzi o kod CSSa to wyglada to tak:

KOD
body {
    margin-left: 0px;
    margin-top: 0px;
    margin-right: 0px;
    margin-bottom: 0px;
    background-image: url(tlo_main.jpg);
    background-repeat: repeat;
    overflow: hidden;
}
.100p {
    width: 100%;
    height: 380px;
    margin: 0px;
    padding: 0px;
    background-repeat: repeat-x;
    background-position: top;
    background-image: url(tlo_top.jpg);
    display: block;
    overflow: visible;
}
.kontener {
    width: 960px;
    margin-right: auto;
    margin-left: auto;
    height: 1000px;
    margin-top: 0px;
    margin-bottom: 0px;
}
.top_1 {
    margin: 0px;
    height: 372px;
    width: 960px;
}
boby
Daj linka, będzie łatwiej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.