MikołajZ.
2.11.09 - 13:11
Witam!
Skąd można ściągnąć CSS'owe czcionki, dla przykładu font-family: tahoma, Helvetica, Verdana. W layoutach graficy najczęściej stosują te czcionki, problem w tym, że za cholerę nie mogę ich znaleźć w formacie windowsowym.
Pzdr.
Maximus Marius
2.11.09 - 13:22
A w c:\windows\fonts ich nie ma ?
MikołajZ.
2.11.09 - 13:36
Nie ma. Są tylko podstawowe, takie jak Verdana czy Tahoma.
MikołajZ.
2.11.09 - 21:14
Sorrow, chodzi mi o czcionki mieszane. Chodzi mi np. o czcionkę w menu, w tym layoucie:
http://www.forum.optymalizacja.com/index.p...st&p=591796 Jest to czcionka mieszana, css'owa, jest takich około 30.
Co masz na mysli pod nazwą "czcionki mieszane" ?
W layoutach stron stosuje się najbardziej popularne i podstawowe czcionki aby była pewność że kazdy je ma w swoim systemie (Arial, Tahoma, Helvetica, Verdana)
I nie rozumiem jak możesz ich nie znaleźć? Czego tak naprawdę szukasz?
Helvetiki może nie byc pod windowsem, ale jest ona prawie identyczna jak Arial i mozna zamieniac je miedzy sobą i strona www nie zmieni wyglądu.
MikołajZ.
3.11.09 - 18:10
Dobrze, w takim razie powiedz mi jak się nazywa czcionka najbardziej popularna, która jest w menu w p.w. layoucie

. Nie jest to ani verdana, ani helvetica, ani tahoma, a w CSS'ie zapisana jest jako font-family: tahoma, Helvetica, Verdana.
Filip_Łdz
3.11.09 - 19:32
Nie istnieje coś takiego jak czcionka mieszana. Skoro w CSS jest napisane, że Tahoma to jest to tahoma. Chyba, że nie masz danych czcionek w systemie to są one zastąpione takimi jakie masz ustawione za domyślne.
CYTAT(MikołajZ. @ 3.11.09 - 18:10)

Dobrze, w takim razie powiedz mi jak się nazywa czcionka najbardziej popularna, która jest w menu w p.w. layoucie
Tahoma bold 8pt 11px
Dokładnie

Czcionka w menu to Tahoma, jak większość używam jej przy projektach, dlatego że większość ją posiada, a używanie jakiejś nie standardowej mija się z celem.
Chyba już wiem o co chodzi

Zapis: font-family: tahoma, Helvetica, Verdana nie oznacza, że czcionka poskładana jest z trzech, tylko że jeśli przeglądarka nie znajdzie pierwszej używa drugiej, a jak nie znajdzie drugiej to trzeciej
Dokładnie jest tak jak napisałeś
CYTAT(yavaho @ 2.11.09 - 21:48)

W layoutach stron stosuje się najbardziej popularne i podstawowe czcionki aby była pewność że kazdy je ma w swoim systemie (Arial, Tahoma, Helvetica, Verdana)
I być może to jest dobra ku temu okazja, żeby przypomnieć jeden z ciekawych wynalazków zaimplementowanych w nadchodzącej nowej wersji CSS, a mianowicie możliwości osadzania fontów w samym cssie. To uniezależni wygląd stron od posiadanych czcionek w systemie.
Pierwszy z brzegu wygooglany przykład działania:
http://xyz.avx.pl/testy_css4.php
CYTAT
jeden z ciekawych wynalazków zaimplementowanych w nadchodzącej nowej wersji CSS
Sugerujesz że teraz nie ma takiej możliwości?
Irek: no dobra, nieprecyzyjnie się wyraziłem :-)
W wersji CSS 2.1 nie można, w wersji CSS 3 można.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.