Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z CSS
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Projektowanie stron > HTML i CSS
GoDesign
Witam, robie właśnie stronkę ...
Konkretnie to składam pocięte grafiki i napotkałem na 2 dziwne problemy odrazu na poczatku składania.

Projekt można zobaczyć pod tym adresem ...

http://www.cppoland.com/qwerty/

http://www.cppoland.com/qwerty/pack.zip - pod tym adresem mozna sciagnac index wraz z katalogiem images jakby ktos chcial pobawic sie tym.

Problem jest taki ze po bokach (lewy i prawy) cień robię najpierw dociętym na wymiar paskiem (w miejscu gdzie jedzie gradient tla strony) a pozniej 1px elementem ktory wedlug mnie powinien sie rozciagnac na cala wysokosc.
Niestety tak sie nie dzieje i jak na przykładzie widac cien leci tylko w pierwszej komorce w ktorej jest na sztywno ustawiony a dalej gdzie robie powielanie 1px elementu cienia brak.

Druga sprawa jest taka ze na dole strony wrzucilem tekst:

Korzystanie z serwisu oznacza akceptacje regulaminu.
I tu rowniez powstal problem ale tylko w przegladarce FireFox - o dziwo w IE jest dobrze.

Problem polega na tym ze slowo regulaminu ktore jest w znacznikach <a></a> obniza sie wzgledem reszty tekstu.

Moze mi ktos powiedziec o co kurde chodzi ?!
Hubert
link ma klasę .stopka_2_link która ma vertical-align:middle; usuń va i będzie gut, a z tym drugim to nie bardzo łapię problem
GoDesign
hmmm doszedlem wlasnie rowniez ze va powoduje problem.

z drugim problem jest w bocznych cieniach ... poprostu nie buduja sie ...
Hubert
w sumie już miałem się zabierac za rozkminianie tego, ale... ;] stron się nie buduje na tabelkach, mają one inne przeznaczenie ;] teraz wykorzystuje się divy biggrin.gif a u Ciebie jeszcze widzę tabelki w tabelkach...

edit: literówka ;-)
GoDesign
wiesz ;p
kazdy sklada jak mu wygodniej ;p

i nie gadaj ze divy maja wplyw na pozycjonowanie ;p

btw. rozkminilem gdzie byl blad ;p fakt faktem nie moglo to zadzialac.
zdejmuje projekt online

prosze o zamkniecie topicu
Hubert
yeap, ale to jest standart, a im szybciej się nauczysz tym lepiej.
slawek22
No jak ktoś chce tanio to składa na tabelkach... bo wszędzie działa tak samo, nawet testować nie trzeba.

CYTAT
i nie gadaj ze divy maja wplyw na pozycjonowanie

Ale na prędkość wyświetlania strony już tak, poza tym w takim "zatabelonym" kodzie wprowadzanie jakichkolwiek zamian to prawdziwa masakra.
GoDesign
szczerze to Ci powiem ze jak dobrze to okomentujesz to wielki portal na tabelkach szybko zlozysz i skutecznie ;p
fakt ... drastycznie zmiany sa masakra ;p

ale nie po to robi sie layout graficzny zeby pozniej w nim drastycznie mieszac ;p
ta stronka to tylko zapowiedz ... final bedzie oczywiscie na divach ...

a divy znam, uczylem sie ... ale lepiej sie czuje na tabelkach na prostych stronkach ... poprostu je znam ... ale jak widac kilka postow wyzej cos zawsze moze zaskoczyc ;p

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.