Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Uwaga na isprenewal.com MEGA NACIĄGACZE
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Forum Ogólne > Pogaduszki
Ptaq
Przed chwilą wchodzę na maila a tam przypomnienie o przedłużeniu domeny... no wszystko fajnie - ale domena zarejestrowana w OVH, a ten mail z nieznanej mi firmy ( isprenewal.com ). Treść maila:

CYTAT
Nazwa Państwa domeny www.mojadomena.biz wygasa w dniu 2009-11-19.
Domenę można odnowić automatycznie, korzystając z ISP Renewal. Prosimy kliknąć na poniższe łącze, żeby odnowić swoją domenę na następny rok. Otrzymacie Państwo potwierdzenie w chwili, gdy domena zostanie odnowiona.

Kliknijcie tu, żeby odnowić swoją domenę teraz.
--------> http://www.isprenewal.com/for.php?d=www.mojadomena.biz

Otrzymacie potwierdzenie w chwili, gdy płatność zostanie zarejestrowana, a Państwa domena odnowiona.


--------------------------------------------------------------------------------
Dodatkowe informacje o ISP Renewal
ISP Renewal administruje adresy domenowe. ISP Renewal także doradza kompaniom w sprawie własności domen internetowych. My informujemy firmy o ich portfolio domenowym, przypominany, jeśli domena wkrótce powinna wygasnąć, i informujemy, kiedy należy domenę odnowić. Jeśli Państwo wybiera skorzystać z ISP Renewal dla odnowienia domeny, uprzejmie prosimy kliknąć na powyższe łącze. Jeśli nie macie Państwo zamiaru odnawiać domenę, możecie zignorować ten e-mail. Kiedy ISP Renewal odnowi Państwa domenę, informacje „Whois” pozostanie niezmieniona. Domena zostanie odnowiona na następny rok. U Państwa pozostanie teraźniejszy Provider Serwisu Domenowego dla odnowienia domeny. Jeśli Państwo potrzebuje dalszych informacji, prosimy skontaktować się z naszym centrum serwisowym, tel. +44 20 3355 4951 lub E-mail: support@isprenewal.net


Jakie było moje zdziwienie gdy po kliknięciu w ten mail zobaczyłem kwote 59,95Euro za odnowienie domeny .BIZ !
Ale chwile dłużej się zastanawiając, to nie dość, że chcą na taką kasę naciągnąć (250zł wykrzyknik.gif ) to jeszcze mają dane osobowe + karty.
A w dodatku jak bezczelnie jest zrobiona ta strona np.:

http://www.isprenewal.com/for.php?d=www.test_test.habada

Taka przestroga dla innych
ja1
Trzeba pamiętać ze domeny zawsze się odnawia tam gdzie się ją rejestrowało.A nawet gdyby zlecili to jakieś firmie (w co szczerze wątpię, bo to raczej niemożliwe) wystarczy zadzwonić /napisać maila do swojego rejestratora.
A tak na marginesie to takie maile powinni ludzie zgłaszać na policję lub do prokuratury ponieważ jest to próba wyłudzenia ścigana z urzędu.
perplexus
Dopóki nikt nie zostanie oszukany nic nie zrobią.

Żaden webdeveloper/pozycjoner nie da się nabrać. Gorzej z nieświadomymi klientami, którzy zapłacą przed strachem o stracie domeny...
Grim
CYTAT(perplexus)
Gorzej z nieświadomymi klientami, którzy zapłacą przed strachem o stracie domeny...
I dlatego bardzo dobrze, że Ptaq napisał ten wątek ... warto wiedzieć o takich bezczelnych przekrętach mad.gif

Pozdrawiam cool.gif
FiKaS
uu ale po bandzie jadą. no jak już napisali, nas cięzko naciąć ale Ci mniej świadomi klienci mogą puścić przelew i będą w d...
ja1
CYTAT(perplexus @ 14.09.09 - 13:19) *
Dopóki nikt nie zostanie oszukany nic nie zrobią.

Żaden webdeveloper/pozycjoner nie da się nabrać. Gorzej z nieświadomymi klientami, którzy zapłacą przed strachem o stracie domeny...

Nieprawda ze nic nie zrobią.Jest to próba wyłudzenia która według kodeksu karnego jest ścigana z urzędu.A ścigana z urzędu znaczy to ze nieważne czy poszkodowany złoży doniesienie do policji czy prokuratury czy też oni sami się o tym dowiedzą.
tosik
Swoja droga kiedyś były jaja chbya też z OVH i przychodziły maile do odnowienia ale jak się opłaciło to automatycznie ktoś przejmował domenę (też nie wiadomo skąd mieli dane, maile itc.)
ja1
A i jeszcze jedno napewno po złożeniu doniesienia do prokuratury zaciekawiłoby ich skąd mają dane klienta podlegające ochronie o danych osobowych.Może wyciekły z firmy sprzedającej domeny, może ich pracownik zarobił na tym, może ich serwer nie był należycie zabezpieczony a nawet jak był odpowiadają za wyciek danych, itd.Może tu być jeszcze mnóstwo przykładów w każdym razie to nie przypadek że zna ktoś dane.
Mion
Nieźle, nieźle smile.gif
Widocznie jakiś robot przeszukuje net wyciąga nazwy domen których dane wyciągają z jakiegoś WHOIS i następnie wysyłane są maile...
ja1
No to pozwoliłem sobie zrobić taki fajny mały test.Wypełniłem ich formularz jako ze oczywiście chcę przedłużyć domenę rotfl.gif .Po wpisaniu danych (oczywiście fikcyjnych) pojawił mi się oto taki formularz do płatności: https://acsx1.nordlb.lv/ecomm/ClientHandler...Iqa7QKYX1TQQ%3d ( niby połączenie szyfrowane a jednak każdemu się otworzy,już dziwne) ponadto jak wpiszecie ten link w przeglądarkę pojawi się na dole strony coś takiego:VERIFIED BY VISA oraz MASTERCARD SECURECODE.
Nigdy ani Visa ani Mastercard nie obsługuje certyfikatów ssl!!!!!!Nie obsługują też płatności on-line.Oni obsługują karty płatnicze oraz kredytowe ale nigdy nie certyfikują zleceń on-line.
Acha i tu raczej nie chodzi o przedłużenie domen ale o wyciągnięcie danych karty kredytowej.Mając takie dane można wiele zrobić.
Co ciekawe ich serwer co jakiś czas jest niedostępny.Poważna firma i ma w ciągu godziny 4 przerwy w dostępie?
Mion
CYTAT(ja1 @ 14.09.09 - 15:48) *
Acha i tu raczej nie chodzi o przedłużenie domen ale o wyciągnięcie danych karty kredytowej.
To dopiero Kolega Amerykę odkrył rotfl.gif
Czachapl
To samo co tu http://www.forum.optymalizacja.com/index.php?showtopic=14121

Tylko już inna firma smile.gif
ja1
CYTAT(Mion @ 14.09.09 - 16:19) *
CYTAT(ja1 @ 14.09.09 - 15:48) *
Acha i tu raczej nie chodzi o przedłużenie domen ale o wyciągnięcie danych karty kredytowej.
To dopiero Kolega Amerykę odkrył rotfl.gif

Może dla ciebie nie ameryka ale wiele osób jak zobaczy logo VISA lub MASTERCARD to już dla nich jest wszystko ok.Nie wiem o co Ci chodzi ale czy to źle ze starałem się opisać to w miarę dokładnie aby ktoś nowy się nie naciął?
To ze Ty wiesz o co chodzi to nie znaczy ze każdy musi wiedzieć.
No i proszę Cię nie pisz takich tekstów bo nie tylko starzy wyjadacze są na tym forum a nawet jak są to nie wszyscy muszą się w tych sprawach orientować.
slawek22
CYTAT
przeglądarkę pojawi się na dole strony coś takiego:VERIFIED BY VISA oraz MASTERCARD SECURECODE.

Visa / Mastercard wymagają na stronie umieszczenia logo VERIFIED BY VISA / MC SECURECODE jeśli merchant obsługujący płatność wspiera Three-D Sec.
Mion
CYTAT(ja1 @ 14.09.09 - 17:10) *
nie pisz takich tekstów bo nie tylko starzy wyjadacze są na tym forum a nawet jak są to nie wszyscy muszą się w tych sprawach orientować.
Uważam[łem], że przeczytanie tematu oraz postu Ptaq'a nie pozostawia cienia wątpliwości o czym jest ten topic zarówno dla starych wyjadaczy jak i mniej zorientowanych.
traktor
Raz się zwracają per Pan, a raz na "ty". Kompletny brak konsekwencji i profesjonalizmu. Jak oni chca tym kogos oszukac? Nawet zlodzieje w tym kraju schodza na psy... tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.