Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pozycjonowanie w Google Maps
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Pozycjonowanie i Optymalizacja > Google
Stron: 1, 2, 3, 4
Grzegorz Getka
Witam

Jak dodać witrynę, żeby się tam pokazywała to każdy wie, ale jak pozycjonować w wynikach wyszukiwania z Google Maps ?

Pzdr
Grim
Sam z chęcią bym się dowiedział wink.gif z tego co udało mi się zauważyć w przypadku niektórych haseł regionalnych wyniki w Google Maps układane są alfabetycznie pod względem nazw ulic ... ale nie jest to żadna sztywna reguła sad.gif
Prawda jest taka, że pewnie nawet w Google nie mają pojęcia jaka jest zasada wyświetlania wyników i jest to kolejny przykład GoogleLotka tongue.gif

Pozdrawiam cool.gif
k3rn3l
zeby bylo ciekawiej:
http://www.google.pl/#hl=pl&q=piecz%C4...f5ef3c0c8560063
dlaczego jest tylko jedna pozycja wyswietlona w mapach zamiast 10 lub wiekszej ilosc ?

Grzegorz Getka
Jak nikt nie wie jak się pozycjonuje w serpach mapowych to widzę dla siebie niszę tongue.gif
Grim
CYTAT(k3rn3l)
dlaczego jest tylko jedna pozycja wyswietlona w mapach zamiast 10 lub wiekszej ilosc ?
U mnie są trzy ... ale to wynika tylko z tego, że komputer przy którym siedzę znajduje się w innym miejscu niż Twój (lokalizacja ma znaczenie) tongue.gif ... hasło, które podałeś nie jest lokalne, a ilość wyświetlanych wyników zależy od hasła i ilość firm w bazie Google smile.gif

Pozdrawiam cool.gif
k3rn3l
CYTAT(Grim @ 2.09.09 - 22:38) *
U mnie są trzy ... ale to wynika tylko z tego, że komputer przy którym siedzę znajduje się w innym miejscu niż Twój (lokalizacja ma znaczenie) tongue.gif ... hasło, które podałeś nie jest lokalne, a ilość wyświetlanych wyników zależy od hasła i ilość firm w bazie Google smile.gif

Niby tak, ale jak wpiszesz np. "pieczątki poznań", to z tego co widzę jest wiele firm a pojawia się też jedna pozycja......

Apropo jeszcze niszy i firm, to dzwoniła do mnie jakaś firma jakiś czas temu z ofertą że mnie umieszczą w google maps i na liście tych firm.
W umowie jednak było tylko napisane, że umieszczają w google maps ale nie gwarantują tego, że będzie firma pojawiać się przy mapce w wynikach wyszukiwania. Pewnie sporo Klientów na to nabrali.
richti007
W ostatnim czasie ostro siedziałem, robiłem testy i analizowałem pozycjonowanie w wynikach na mapce Google. Około miesiąca temu algorytm ustanawiania pozycji na mapce uległ dużej zmianie. Wcześniej duży wpływ na pozycje miało występowanie konkretnych słów kluczowych. Liczyło się miasto, w którym znajdowała się firma. W kategoriach należało wpisać wyłącznie branże (słowo kluczowe), np. fryzjer, fryzjerka, salon fryzjerski. Był tam limit bodajże do 5 kategorii. Słowa te powinny też występować w opisie firmy i w nazwie. Przy odpowiednich modyfikacjach byłem na pierwszych miejscach na mapce.

Miesiąc temu pewnie przez zbytnie kombinacje webmasterów (testy itp.) algorytm się zmienił. Pewnie nie jeden z Was zauważył przetasowania w wynikach i "wyloty" kilku stron poza listę. Teraz niestety niejeden z Was się rozczaruje ale mogę Wam gwarantować, że występowanie słów i dopasowanie kategorii ma już marginalne znaczenie. Jest tylko brane pod uwagę do ustalenia branży danej firmy i słów kluczowych, na które firma powinna pojawiać się na mapie. Mogę Wam tylko podpowiedzieć, że na pozycję ma teraz głównie wpływ jedyny czynnik, którego nie da się zmienić smile.gif.
Kuba Suchocki
liczba recenzji i ocena uzytkowników?
Beerbant
Nadal sie liczą kategorie, opis strony, słowa kluczowe itp/itd skorelowane jest to z widocznością witryny macierzystej w google maps.
outofmatrix
CYTAT(Beerbant @ 3.09.09 - 15:08) *
Nadal sie liczą kategorie, opis strony, słowa kluczowe itp/itd skorelowane jest to z widocznością witryny macierzystej w google maps.

Zgadza się. Nie zauważyłem większych zmian. Kilka mies. temu było małe czyszczenie i poleciały mi podwójne wpisy ale generalnie wszystko po staremu.
richti007
CYTAT(Beerbant @ 3.09.09 - 15:08) *

Liczą się ale na 100% mocno straciły na wartości. Na większość pozycjonowanych przeze mnie stron, które umieszczałem też w Google Maps były rotacje w wynikach. Kilka stron, w których optymalizowałem opisy pod słowa kluczowe wyleciały daleko w wynikach. Proponuję zrobić testy ze zmianą lokalizacji samej firmy, a z pewnością zauważycie, że, czym bliżej firma znajduje się centrum danego miasta, tym dostaje niezłego kopa w ustalaniu rankingu na mapie. Jest to moim zdaniem wprowadzona około miesiąc temu modyfikacja algorytmu, który ma za zadanie zabezpieczać przez zbytnim nasycaniem opisów itp. słowami kluczowymi. Wiadomo, że taki tekst staje się w pewnym momencie niezrozumiały dla użytkownika smile.gif. Lokalizacji samej firmy, żaden pozycjoner nie zmieni... Jeden z moich klientów (hotel na obrzeżu miasta) był tak zdesperowany, że zmieniłem lokalizację jego hotelu, przybliżając go o 4km do centrum biggrin.gif. Jeżeli lista na mapce jest długa to i tak nie widać adresów, lecz same telefony.
Odległość od centrum miasta jest głównym wyznacznikiem pozycji na mapce, jednak nie jedynym. Wszystkich tajników jednak nie będę zdradzał, a większość firm nie zgodzi się na przemieszczanie punktów z lokalizacją ich firmy / obiektów itp więc postanowiłem się podzielić z Wami tym odkryciem tongue.gif
k3rn3l
Ciekawe ale faktycznie w jednym przypadku u mnie to się potwierdza....
Trzeba posprawdzać więcej przykładów czy faktycznie to nie jest zbieg okoliczności
seokrzak
richti007 Pytanie tylko jaki sens miałaby taka zmiana i czy jest ona zgodna z polityką Google? Ja osobiście myślę że się z nią kłóci. Piszesz że wprowadzili - wzmocnili ten czynnik bo opisy były optymalizowane przez seowców i przez to stawały się nie zrozumiałe. Ok to jest argument ale w takim razie Google miałoby sugerować że firmy mające siedziby poza miastem są nie profesjonalne? Może jednak jest inny czynnik, którego jeszcze nie wyłapałeś.

Szczerze mówiąc to ja takiej różnicy nie zauważyłem w ostatnim miesiącu takich przetasowań, a wyniki w pierwszej trójce trzymają się przez lepsze dopasowanie słów kluczowych i opisu. Oczywiście mam na myśli SERP w mapce Google
Kuba Suchocki
moge potwierdzic ze zmiana lokalizacji na "blizej centrum miasta" skutkuje juz po kilku minutach awansem (w moim przypadku) z 4 podstrony na poczatek drugiej, hehehe
Beerbant
jedna wielka bzdura z tym "blizej centrum" wink.gif mozna wsadzać w mapy w top 1 firmy z lokalizacja poza miastem nawet wink.gif
edyta/
ba napisze , że nawet z innego miasta wink.gif - pisze o mapkach wyświetlajacych się w wynikach ogólnych bo wyniki w google maps zmieniają się w zależnosci od powiekszenia mapki oraz położenia przegladanego rejonu (wyniki po lewej stronie mapki)
richti007
CYTAT(Beerbant @ 4.09.09 - 06:33) *
jedna wielka bzdura z tym "blizej centrum" wink.gif mozna wsadzać w mapy w top 1 firmy z lokalizacja poza miastem nawet wink.gif
edyta/
ba napisze , że nawet z innego miasta wink.gif - pisze o mapkach wyświetlajacych się w wynikach ogólnych bo wyniki w google maps zmieniają się w zależnosci od powiekszenia mapki oraz położenia przegladanego rejonu (wyniki po lewej stronie mapki)

Ja nie napisałem, że jest to jedyny czynnik wpływający na pozycję ale ma on w tej chwili ogromne znaczenie. Zgadzam się też z Tobą, że można wsadzić w top strony firm z innego miasta. Zależy to jednak od tego, ile firm z danej branży występuje w tym mieście w google maps no i oczywiście od tego, czy ktoś z nich walczył o pozycję w mapce, czy po prostu dodał swoją firmę do centrum firm lokalnych.
Mam firmę z chorzowa, która pojawia się na zapytania związane z katowicami. Mogę się jednak z Tobą założyć, że zmiana lokalizacji firmy ma ogromne znaczenie na pozycję. Testowałem to na kilkunastu firmach, które obsługuję. W chwili obecnej wyniki aktualizują się już po kilku minutach więc testy można swobodnie robić.

Robiąc testy nie udało mi się przeskoczyć niektórych firm samą zmianą lokalizacji. Jednak przy odpowiedniej optymalizacji wpisu da się wszędzie wbić w TOP.

CYTAT(seokrzak @ 3.09.09 - 21:30) *
richti007 Pytanie tylko jaki sens miałaby taka zmiana i czy jest ona zgodna z polityką Google? Ja osobiście myślę że się z nią kłóci. Piszesz że wprowadzili - wzmocnili ten czynnik bo opisy były optymalizowane przez seowców i przez to stawały się nie zrozumiałe. Ok to jest argument ale w takim razie Google miałoby sugerować że firmy mające siedziby poza miastem są nie profesjonalne? Może jednak jest inny czynnik, którego jeszcze nie wyłapałeś.

Szczerze mówiąc to ja takiej różnicy nie zauważyłem w ostatnim miesiącu takich przetasowań, a wyniki w pierwszej trójce trzymają się przez lepsze dopasowanie słów kluczowych i opisu. Oczywiście mam na myśli SERP w mapce Google

Seokrzak nie wiem dlaczego ten czynnik ma teraz większy wpływ na ustalanie pozycji. Co do zbytnich optymalizacji wpisów, to tylko moje domysły. Szczerze, to nie zastanawiałem się nad zgodnością mojej tezy z polityką wielkiego G. Chciałem się podzielić tylko moimi spostrzeżeniami. Piszę o tym bo jestem w 100% pewny, że tak jest smile.gif. Może ktoś z Was wykorzysta jakoś tą informację i mam nadzieję, że komuś się ona przyda.
5il3nt
CYTAT(Beerbant @ 4.09.09 - 04:33) *
edyta/
ba napisze , że nawet z innego miasta wink.gif

Niezależnie od konkurencji ? ;P

Pozwolę sobie zacytować:
CYTAT
im bliżej centrum danego miasta Twoja firma jest zlokalizowana tym łatwiej jest znaleźć się w liście dla zapytań “miasto fraza” albo “fraza miasto” (w szczególności jeśli są to dość konkurencyjne zapytania).

http://www.marketinglab.pl/pozycjonowanie-...che-informacji/

Więc pewnie przy dużej konkurencji to właśnie lokalizacja ma wpływ smile.gif

Czy dane kontaktowe na stronie głównej witryny mają wpływ na pozycje? Jakie są Wasze doświadczenia? smile.gif
salwek
Lokalizacjami mozna manipulowac jak sie wam podoba. Niejednokrotnie dodawalem swoje strony w innych miastach pod fikcyjnymi adresami kompletnie wyssanymi z palca.

Mam przyklad gdzie jedna firma otworzyla w 15 miastach swoje fikcyjne lokalizacje i kazda z nich sie wyswietla w googielu mapach.

Lecz tak jak mowicie ciezko skojarzyc co dokladnie moze wypromowac strone w Google Maps.
s4lc
mógłbym dodać że google dobiera mapki na podstawie geolokalizacji adresu ip z którego się łączysz
przez co przeważnie szuka w rejonach miast wojewódzkich, np jeśli ja wpiszę w google "projektowanie stron"
wyświetli mi na mapce firmy w 90% z Trójmiasta mieszkam 60 km od Gdańska

z moich testów wynika że wpisanie miasta do kategorii, opisu ma znaczenie, ale i tak największy ma adres siedziby
podany w danych kontaktowych
k3rn3l
No a ciekawe jest to dlaczego czasami pojawia się jedna firma na mapce(pomimo tego, że jest wiele przypisanych do danego woj.) a czasami pojawiają się trzy a czasami 10.
Yeden
CYTAT(s4lc @ 6.09.09 - 09:00) *
mógłbym dodać że google dobiera mapki na podstawie geolokalizacji adresu ip z którego się łączysz
przez co przeważnie szuka w rejonach miast wojewódzkich, np jeśli ja wpiszę w google "projektowanie stron"
wyświetli mi na mapce firmy w 90% z Trójmiasta mieszkam 60 km od Gdańska

Sprawdzałem to na frazie "meble biurowe" i niestety nie sprawdziło mi się (były odległe miasta)Jak dodałem miasto, to jest jak trzeba, czyli pokazuje "moją" firmę i możliwość rozwinęcia listy o 320 pozostałych. Po rozwinięciu nadal jestem na czele, a za mną cała reszta z pf.pl (ja dodałem do centrum firm lokalnych). Chociaż nieraz jestem siódmy i nie wiem dlaczego.
seokrzak
s4lc to co piszesz ma sens, wtedy google podaje wyniki, najbliższe lokalizacji użytkownika. W takiej sytuacji o jakiej pisze Yeden większy wpływ może mieć opis i dodana strona.
salwek
Ciezko z tymi mapami moja firma byla na 1szej i 3ej pozycji na fraze do wczoraj dzis jest na 7mej i kompletnie nic nie zmienialem w linkowaniu lub mocy linkow. Domena ma 2 lata wydawalo by sie ze stabilna pozycja :/

adrians
Ja bawię się w Google Maps od samego początku i gdy mi się wydaje, że już wszystko wiem nagle okazuje się, że musi byc cos jeszcze. W ramach testu stworzyłem na jeden dzień testową firmę. Umieściłem ją w samym centrum (obok adresu firmy będącej na pierwszym miejscu). Firma miała w nawie frazę pozycjonowaną, strona internetowa firmy w adresie miała również frazę pozycjonowaną. Nie znalazła się jednak w pierwszej 10. Jest wiele czynników o których pisaliście ale musi być to coś jeszcze. Moja skuteczność w Google Maps to jakieś 90% i próbuję ciągle zrozumieć o co chodzi z tymi 10%.
richti007
Bardzo ciekawy test zrobiłeś. Faktycznie Możesz mieć racje, szczególnie, że poparłeś to testem praktycznym. Jestem jednak pewny, że położenie na mapie ma również znaczenie, jednak może się też liczyć "zaufanie" Googla do strony, do której prowadzi link na mapie. Hotel, na którym robiłem większość testów ma mocną domenę, PR 5 i kilka dobrych lat w sieci. Na frazę, na którą pojawia się też na mapce jest na 3 miejscu. Hotele, które są przede mną, sąsiadują też z pozycjonowanym przeze mnie hotelem na mapce Google.
Piszę z takim przekonaniem o wpływie lokalizacji firmy na pozycję na mapie, ponieważ zmieniając lokalizację hotelu, zmieniały się znacznie pozycje tego hotelu na mapce G.
Tak jak wiadomo, jest wiele czynników, które wpływają na pozycję na mapce ale tak jak wygląda to przy zwykłym pozycjonowaniu stron, ciężko w 100% rozgryżć algorytm ustalający pozycje w rankingu smile.gif
adrians
Nazwa firmy i lokalizacja mają wpływ na pozycję bo często to sprawdzałem. Wpływ też ma ilość odnośników w zakładce "strony internetowe" (piwo temu kto wyjaśni jak są dobierane te strony). Jednak musi byc jakiś algorytm tego wszystkiego. Co do strony z wysokim PR to nie jestem pewien. Ja na hsało "pozycjonowanie łódź" jestem na pierwszym miejscu od samego początku. Moja strona teraz ma PR3 ale jak była nowa z PR0 też byłem pierwszy. Ciekawe jest to że u mnie nie ma wogóle zakładki "strony internetowe" Nic mi nie przydzielono a i tak jestem pierwszy.
ja1
Mi się wydaje ze największy wpływ na pozycję ma położenie na mapie,opis firmy i jej nazwa.Jak dodałem firmę do map od razu była na pierwszym miejscu na interesujące mnie słowa kluczowe, do strony www było maks z 10 linków może mniej.Tylko ze nazwa firmy jest jednocześnie frazą która mnie interesuje w wynikach i chyba dlatego tak od razu wskoczyła wysoko.
adrians
Ma duży wpływ ale nie jedyny. Tu musi być jakiś algorytm (pod uwagę brana jest ilość firm na daną frazę). Ja pozycjonuję w firmach lokalnych teraz prawie 30 firm i od dłuższego czasu się tym bawię. Tak jak pisałem wcześniej stworzyłem testowy wpis w centrum miasta z nazwą odpowiadającą słowu pozycjonowanemu i wpis był daleko za firmami które nie miały w nazwie frazy i były na obrzeżach miasta. Co nie zmienia faktu, że bardzo często wpisując nowe firmy jestem na pierwszych miejscach.
ja1
CYTAT(adrians @ 15.09.09 - 16:53) *
Ma duży wpływ ale nie jedyny. Tu musi być jakiś algorytm (pod uwagę brana jest ilość firm na daną frazę). Ja pozycjonuję w firmach lokalnych teraz prawie 30 firm i od dłuższego czasu się tym bawię. Tak jak pisałem wcześniej stworzyłem testowy wpis w centrum miasta z nazwą odpowiadającą słowu pozycjonowanemu i wpis był daleko za firmami które nie miały w nazwie frazy i były na obrzeżach miasta. Co nie zmienia faktu, że bardzo często wpisując nowe firmy jestem na pierwszych miejscach.

W moim przypadku jest bardzo duża konkurencja a firma nadal jest na pierwszym miejscu.I szczerze powiedziawszy to praktycznie nic nie robiłem aby tam była.Po prostu dodałem i wszystko.
Kyo
Ja testowałem mapsy na kilkudziesięciu witrynach i odkryłem, że na zmiany trzeba czekać. Np robiłem test czy wazna jest domena - zmieniłem adres strony z nowej na super podlinkowaną stara mocną domenę. Wcześniej byłem na 4 pozycji, a nowa strona po 30 minutach spadła o 2 pozycje. Wnerwilem się, przywróciłem nową domenę i poszedłem spać. Następnego dnia byłem już 1szy i tak jest do dziś wink.gif Jak ktoś mi to wytłumaczy sensownie to gratuluje biggrin.gif
adrians
Też kiedyś sprawdzałem czy PR strony ma jakies znaczenie ale wydaje mi sie, że nie. Są przecież firmy do których nie jest przypisana żadna strona i bywają wysoko.
agtile
CYTAT(ja1 @ 15.09.09 - 10:35) *
Mi się wydaje ze największy wpływ na pozycję ma położenie na mapie,opis firmy i jej nazwa.Jak dodałem firmę do map od razu była na pierwszym miejscu na interesujące mnie słowa kluczowe, do strony www było maks z 10 linków może mniej.Tylko ze nazwa firmy jest jednocześnie frazą która mnie interesuje w wynikach i chyba dlatego tak od razu wskoczyła wysoko.

przy malo popularnych frazach jest to normalne, zwlaszcza dla longtail

CYTAT(adrians @ 16.09.09 - 21:15) *
Też kiedyś sprawdzałem czy PR strony ma jakies znaczenie ale wydaje mi sie, że nie. Są przecież firmy do których nie jest przypisana żadna strona i bywają wysoko.

PR nie ma zadnego znaczenia ( na dzisiaj)
Firma w zasadzie nie musi nawet posiadac strony internetowej aby znalesc sie lub byc dodana w mapach.
Nie operuje na rynku Polskim ale w moim miescie Google b.czesto dodaje do wynikow w mapach firmy bez strony internetowej. poprostu wykozystuje wpisy w autorytatywnych bazach typu yelowpages itd i zasila mapy firmami ktore czesto majac wiekowe wpisy ( a tym samym ustalona lokalna pozycje w swojej branzy) w katalogach firm nie posiadajac jednoczesnie strony intrnetowej.
ja1
CYTAT(agtile @ 17.09.09 - 02:54) *
Nie cytuj bez potrzeby!
noone

No nie wiem czy mało popularna fraza, google pokazuje 8,410,000 wyników czyli dość sporo.
agtile
CYTAT(ja1 @ 17.09.09 - 09:34) *
Nie cytuj bez potrzeby!
noone

Ilosc wynikow to nie wszystko, sprawdz staty czy masz na ta fraze wejscia,
nie twierdze ze nie, ale widze po sobie, mam strone w potrojnym boxie map dla 27,2 mln wynikow a wejsc wyjatkow malo( mam na mysli ROI dla adsense)
Oczywiscie ja to robie wylacznie dla $portu wiec mnie tylko takie wyniki interesuja.
ja1
CYTAT(agtile @ 18.09.09 - 03:48) *
Nie cytuj bez potrzeby!
noone

Sprawdzam i to codziennie.Są wejścia o czym wiedziałbym nawet bez statystyk ponieważ klienci dzwonią do firmy a praktycznie nie mam żadnej innej reklamy więc nr telefonu muszą gdzieś znaleźć.
Ale oczywiście zgadzam się ze fraza może być wysoko a wejść jak na lekarstwo bo już kiedyś tak miałem chociaż wydawało mi się ze fraza jest popularna i odpowiednio dobrana.Była na 2-3 miejscu w wynikach a wejść po 5-6 dziennie i to wcale nie unikalnych.
adrians
Chyba jakaś rewolucja w sposobie wyszukiwania. Dużą część wpisów poleciała mi w dół. Nawet strony które od roku były na pierwszych miejscach. Ciekawe czy to chwilowe czy jakiś nowy algorytm wyszukiwania. Wygląda na to,że część stron została ukarana i poleciała. Nie wiem jednak czemu jedne a drugie nie (brak podwójnych wpisów, centrum miasta, fraza w nazwie).
Piotr Komorowski
Ja też obserwuje przetasowania w wynikach mapowych. Dziwne jest to, że o ile pozycje w przypadku moich stron nie poleciały jakoś strasznie, to mam przypadek, gdzie na b.ważną dla mnie frazę w mapach zaczął się wyświetlać jeden wynik, gdzie wcześniej było ich 10. No i niestety to nie moja strona.
k3rn3l
CYTAT(Piotr Komorowski @ 30.09.09 - 10:13) *
Nie cytuj bez potrzeby!
noone

Dokładnie mam ten sam problem ale już od dłuższego czasu.
Było 10 wyników a teraz jest 1 i nie mam pojęcia jak to zmienić (nie pisałbym gdyby to był mój wynik smile.gif )
adrians
Codziennie od piątku lecą mi kolejne firmy. Znika zakładka "strony internetowe" i spada z pierwszej strony wyników. U mnie to już prawdziwy pomór bo tracę kilka miesięcy pracy. Czy ktoś może zna przyczynę?
ja1
U mnie dziś wszystko wróciło do normy łącznie z zakładką ,,strony internetowe,,
adrians
U mnie też wszystko wczoraj nagle wróciło do stanu pierwotego.
Anmato
Szykuje się rewolucja najwyraźniej. Słuchajcie, jeden koleś pozycjonuje sobie jak umie i dodaje kilka różnych stron w Google Maps, różne domeny ale firma ta sama identyczna. To jest spam prawda? Koleś jest w top 10 z trzema stronami, a wszystko to jeden adres - ulica, miasto etc.
agtile
CYTAT(Anmato @ 3.10.09 - 23:13) *
Nie cytuj bez potrzeby!
noone

Jezeli nr telefonu tez sa te same to G sam to wykasuje wczesniej czy pozniej
adrians
Zgadza się. Jeżeli ten sam numer telefonu i adres to Google po jakims czasie wykasowuje takie wpisy. Lepiej nie umieszczać tej samej firmy więcej niz raz bo to się mści.
wcpawel
CYTAT(agtile @ 17.09.09 - 02:54) *
Firma w zasadzie nie musi nawet posiadac strony internetowej aby znalesc sie lub byc dodana w mapach.
Nie operuje na rynku Polskim ale w moim miescie Google b.czesto dodaje do wynikow w mapach firmy bez strony internetowej. poprostu wykozystuje wpisy w autorytatywnych bazach typu yelowpages itd i zasila mapy firmami ktore czesto majac wiekowe wpisy ( a tym samym ustalona lokalna pozycje w swojej branzy) w katalogach firm nie posiadajac jednoczesnie strony intrnetowej.

pytanko - może ktoś się orientuje skąd G zbiera dane nt. firm u nas w Polsce? Bo znalazłem jakiś czas temu na mapce m.in. jedną znajomą firmę, która na 100% nie była w centrum firm lokalnych; nie było jej też w yellowpages, ani w firmy.net, a są to chyba najbardziej kompetentne serwisy?
aniec2
CYTAT(adrians @ 6.10.09 - 16:51) *
Zgadza się. Jeżeli ten sam numer telefonu i adres to Google po jakims czasie wykasowuje takie wpisy. Lepiej nie umieszczać tej samej firmy więcej niz raz bo to się mści.

Ja mam tak jedną firmę umieszczoną 2 razy i nic sie nie msci
osprey
CYTAT(wcpawel @ 7.10.09 - 10:06) *
pytanko - może ktoś się orientuje skąd G zbiera dane nt. firm u nas w Polsce? Bo znalazłem jakiś czas temu na mapce m.in. jedną znajomą firmę, która na 100% nie była w centrum firm lokalnych; nie było jej też w yellowpages, ani w firmy.net, a są to chyba najbardziej kompetentne serwisy?

Było 1000 razy - kiedyś G zakupiło bazę danych od pf.pl, później już tylko centrum firm lokalnych.
Komar
CYTAT(aniec2 @ 7.10.09 - 10:17) *

Pytanie od kiedy te dwa wpisy tam są.
No i druga sprawa - do kiedy pozostaną wink.gif
kluska
hej, czy miał ktoś może z was problem z edycją swojego wpisu - tzn. nie widział opcji 'edit' tam, gdzie powinna być? i jeśli tak, to jak sobie z czymś takim poradzić smile.gif
aniec2
CYTAT(Komar @ 7.10.09 - 14:16) *
CYTAT(aniec2 @ 7.10.09 - 10:17) *

Pytanie od kiedy te dwa wpisy tam są.
No i druga sprawa - do kiedy pozostaną wink.gif

Od lutego;)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.