Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Skrypt katalog EasyDir
Pozycjonowanie i Optymalizacja > Pozycjonowanie i Optymalizacja > Katalogi i Preselle
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Pavel
Przedstawiam skrypt prostego katalogu stron EasyDir -> DEMO (Demko jest NOINDEX więc nie dodawajcie stron)
Stworzony na własne potrzeby jednak po namyśle zdecydowałem się go upublicznić, może komuś się przyda rolleyes.gif Skórka domyślna nie zawiera żadnego linka wychodzącego smile.gif .

Skrypt posiada:
-Kanał RSS
-Generowanie sitemapy
-Autoping (używać z głową:-))
-Licznik odwiedzin googlebota
-Ocenianie stron przez admina
-Listę podobnych wpisów na podstronie z wpisem
-Automatyczne rozbijanie linków SWL w 3 miejsca na stronie

W pliku konfiguracyjnym można ustawić
-Podstawowe informacje o katalogu (title, meta)
-Parametry URL - różnicuje strukturę URL w kolejnych katalogach
-Reklamy (w 3 miejscach, zależne od skórki)
-Linki w bloku "Przyjaciele", bez ingerencji w szablon
-Opcje dodawania stron (czy zezwalać na podstrony, czy pobierać meta, czy włączyć moderację, max/min ilość słów/znaków w tytule/opisie/tagach)
-Ilości wpisów wyświetlanych na poszczególnych podstronach
-Opcję czy logować boty, co ile ma nastąpić auto ping itp
Konfiguracji dokonuje się w pliku /application/config/cat.php
Panel admina znajduje się w http://www.adressttrony.pl/admin/

Instalacja
Pobrać plik, rozpakować do dowolnego folderu, wyedytowac plik /application/config/cat.php wg własnych upodobań. Następnie, aby uzyskać bazę startową, złożoną z ok 200 unikalnych wpisów, należy pobrać plik z mieszarki http://multi.safiro.eu (Zostanie wygenerowany plik easydir.sqlite który należy umieścić w katalogu głównym skryptu).
Skrypt dystrybuowany jest bez bazy, ponieważ w zasadzie nie ma sensu stawiać pustego katalogu, skoro można otrzymać trochę darmowego contentu :-), Oczywiście do każdej kopii stawianego katalogu powinno się generować nową unikalną bazę.

Wymagania
PHP 5.2
Z tego co zaważyłem na niektórych serwerach brak jest obsługi PDOsqlite, dla pechowców niedługo przedstawię krótką instrukcję jak postawić EasyDir na MySql

Przy stawianiu EasyDir w zasadzie nie napotkałem na większe błędy, w zasadzie jedyne jakie wystąpiły to brak PDOsqlite, lub to że jakiś pliczek się nie dograł, więc w razie pustego ekranu polecam w pierwszej kolejności sprawdzić te 2 rzeczy

Życzę miłego używania, mam nadzieję że się przyda. Już niedługo pierwsza skórka :-)
Gdyby ktoś chciał odwdzięczyć się linkiem - PM wink.gif
JereManU
Prezentuje się bardzo interesująco, osobiście już biorę się za testowanie smile.gif
elpav
Testowałem, mam już kilka postawionych, polecam ;-)
dywyn
Świetna robota! Zobaczymy jaki site powstanie.
Qwertz
No w końcu biggrin.gif
Dominik23
Ok. na razie tworze subdomeny.
Jest możliwość w instalce tworzenia prefix-ów do tabel w bazie?? nie wiem ile tworzyć tematycznych :/
pseudoseowiec
podziękował biggrin.gif
Exe
Już testuję i jak na razie bardzo fajnie to wszystko wygląda ok.gif
Dominik23
OK są prefixy w configu
KOD
$config['default'] = array
(
    'benchmark'     => TRUE,
    'persistent'    => FALSE,
    'connection'    => array
    (
        'type'     => 'pdosqlite',
        'user'     => '',
        'pass'     => '',
        'host'     => 'localhost',
        'port'     => FALSE,
        'socket'   => FALSE,
        'database' => 'easydir.sqlite'
    ),
    'character_set' => 'utf8',
    'table_prefix'  => '',
    'object'        => FALSE,
    'cache'         => FALSE,
    'escape'        => TRUE
yendo
wszystko ładnie poszło,ale nie mam stylu (brak theme), co robić? link
FiKaS
Skrypcik prezentuję się bardzo dobrze, a jeszcze lepiej się indexuję smile.gif

Bardzo Dobra Robota Pavel!
Pavel
@Dominik co do prefixów to dla wersji bazy w sqlite nie są potrzebne, po prostu dla każdej kopii katalogu jest inny plik z bazą easydir.sqlite, jak będziesz używał mysql'a to owszem prefixy się przydadzą, można je ustawić właśnie tam gdzie podałeś.

@yendo, katalog raczej powinien być instalowany na subdomenie, a nie w podkatalogu tak jak jest u Ciebie, jeśli masz możliwość założenia subdomeny to fajnie jakbyś tak zrobił, jeśli koniecznie musisz instalować w podkatalogu, to odezwij się na PM, coś tam pokombinujemy.
KNS
Coś nie tak na subdomenie w netmark.pl
http://www.katalog.teablog.pl/
Orientuje się ktoś co nawaliło?
Pavel
W ogóle nie wchodzi mi ta subdomena, nie łączy z serwerem :/
KNS
No własnie to jest ten błąd biggrin.gif
Pavel
Aha, no to już wina serwera jest raczej :-)

Dostałem info że katalog "nie śmiga", otóż, do poprawnego działania wymagane jest wgranie bazy (pliku easydir.sqlite) do katalogu głównego ze skryptem. Tą bazę należy pobrać z systemu http://multi.safiro.eu/, Baza zawiera około 200 unikalnych wpisów. Tych którzy nie korzystali jeszcze z multi safiro zachęcam do zapoznania się z systemem, nie trzeba wiele aby Wasze projekty trafiały do wspólnej bazy - pobieranej przez innych użytkowników.
Mariusz
Dobra robota.
Szybki i prosty w uruchomieniu.

Pozdrawiam,
Mariusz
zoreander
CYTAT
Skrypt dystrybuowany jest bez bazy, ponieważ w zasadzie nie ma sensu stawiać pustego katalogu, skoro można otrzymać trochę darmowego contentu :-)

Co jeśli chcę katalog tematyczny ?
dywyn
Kasujesz nietetematyczne wpisy z bazy lub z poziomu panela admina?
zoreander
Tego to jestem w stanie się domyśleć smile.gif

Chodziło mi o zwrócenie uwagi na

1 - możliwość generowania baz tematycznych

2 - pusta baza żeby nie trzeba było się męczyć z usuwaniem.
mmarek
CYTAT(zoreander @ 26.08.09 - 08:12) *
1 - możliwość generowania baz tematycznych
2 - pusta baza żeby nie trzeba było się męczyć z usuwaniem.

Ad1) Można pomyśleć, ale jest to sprawa na nie najbliższą przyszłość
Ad2) Ktoś się męczył, by napisać skrypty a Ty piszesz, że nie chce Ci się usunąć kilku wpisów. Najlepiej będzie jak zostawisz bazy takie jakie są - tak po prostu, z wdzięczności za darmowy skrypt i kontent wink.gif
abixx
CYTAT(KNS @ 25.08.09 - 21:30) *
Coś nie tak na subdomenie w netmark.pl
http://www.katalog.teablog.pl/
Orientuje się ktoś co nawaliło?

Mam to samo, chyba popsuło im się zakładanie nowych domen, zaraz do nich napiszę.
elpav
Jak ktoś chcę instalować na dreamhoscie to pewnie wywali mu na podstronach No input file specified.
Wtedy trzeba zmienić ostatnią linijkę htaccess na
KOD
RewriteRule .* index.php?kohana_uri=$0 [PT,L]
Pavel
Dzięki elpav w imieniu potencjalnych użytkowników dreamhosta :-)
Zapomniałem napisać o sitemapie, dostępna jest zawsze pod adresem http://www.adres-katalogu/sitemap.xml

Jak ktoś chce może włączyć cache'owanie, nie są cache'owane żadne dane z bazy, a jedynie konfiguracja i dane o ścieżkach poszczególnych plików. Należy: upewnić się że katalog application/cache ma prawa do zapisu, ustawić w application/config/config.php czas przechowywania cache, np dla 24 godzin:
KOD
$config['internal_cache'] = 24*60*60;

Jeśli cache jest włączone, a chcemy zmienić coś w konfiguracji to aby zmiana przyniosła skutek kasujemy zawartość application/cache, inaczej zmiana będzie dostępna dopiero po odświeżeniu cache
trzegard
Witam,
u mnie śmiga Easy DirPress, serdeczne dzięki.
Jeszcze mam pytanie, "to drugie cache" w @package Database:

),
'character_set' => 'utf8',
'table_prefix' => '',
'object' => FALSE,
'cache' => FALSE czy TRUE, -?
'escape' => TRUE
);

Dziękuję, pozdrawiam
Grzegorz
Pavel
zostawiamy na FALSE smile.gif
MikołajZ.
U mnie nadal biała strona :/ .htaccess zmieniony, katalog na dreamhoscie.
Dominik23
CYTAT
Z tego co zaważyłem na niektórych serwerach brak jest obsługi PDOsqlite, dla pechowców niedługo przedstawię krótką instrukcję jak postawić EasyDir na MySql

No to czekamy na moda przejścia na mysql
Pavel
W pliku index.php zmień:
define('IN_PRODUCTION', TRUE); na define('IN_PRODUCTION', FALSE); (linia 17)

w pliku application/config/config.php zmień:
$config['display_errors'] = FALSE; na $config['display_errors'] = TRUE; (linia 96)

to powinno wywalić komunikat o błędzie, jak nie będziesz wiedział o co w nim chodzi to wklej go tutaj lub na PM
Dominik23
a gdzie znaleźć plik sql tworzący strukturę tabel
MikołajZ.
Strona adreskatalogu.pl/admin/ pokazuje mi:

KOD
Index of /admin
  Name                    Last modified      Size  Description
      Parent Directory                             -  
      js/                     26-Aug-2009 06:29    -
Pavel
@Dominik bazę, jej strukturę i dane można wyeksportować przy pomocy programu do obsługi SQLite, np sqlitestudio.
satyrek
super sprawa, dobra robota Pavel
instalacja obyła się bez problemów
mam pytanko w którym pliku wstawic kod php aby dodatkowe linki wyświetlały sie w stopce na każdej podstronie?
z góry dzięki za info
Pavel
W pliku application/views/standard/template.php, linijka 103, zaraz po
KOD
<? echo($_SERVER["HTTP_HOST"]); ?>

Jeśli chcesz wstawić linki, może ustaw je w pliku konfiguracyjnym, wyświetlą się wtedy w bloku "Przyjaciele"
top10google
wgralem pliki na serwer

wygenerowalem baze sqlite

przy wejciu na strone jest tylko

Nie można zakończyć żądania

Przejdź na stronę główną lub spróbuj znowu.

W czym moze byc problem ?

edit: juz wiem...wchodzilem na adres bez www.
Pavel
@top10google Zacytuję siebie:
CYTAT
W pliku index.php zmień:
define('IN_PRODUCTION', TRUE); na define('IN_PRODUCTION', FALSE); (linia 17)

w pliku application/config/config.php zmień:
$config['display_errors'] = FALSE; na $config['display_errors'] = TRUE; (linia 96)

to powinno wywalić komunikat o błędzie, jak nie będziesz wiedział o co w nim chodzi to wklej go tutaj lub na PM
elliot
naprawdę świetny skrypt, właśnie stawiam na nim drugi katalog:]
Pavel
Wyszła mała aktualka, poprawiłem kilka błędów, mam nadzieję nie robiąc innych wink.gif.

Od wersji 1.0.1 można dodawać dowolną końcówkę do adresów
Dotąd było np.: http://www.adres-katalogu.pl/tag/turystyka/ teraz można sobie ustawić np.: http://www.adres-katalogu.pl/tag/turystyka.php
Aby to zrobić należy w pliku /application/config/config.php zmienić $config['url_suffix'] = '.php';

Pobieranie
Mariusz
Witam,

Jak usunąć tagi po skasowanych wpisach ?

Pozdrawiam,
Mariusz
Pavel
No właśnie to był jeden z błędów w pierwszej wersji że usuwało tylko niektóre tagi :/ Aktualnie nie ma możliwości usunięcia pustych tagów, jak będę miał chwilę to pomyśle o tym
trzegard
Witam,
w którym pliku modyfikuję # Link 1 # Link 2 ---> Link 3, Link 4, ---> Link 5 | Link 6 | Link 7 ?

Dziękuję, pozdrawiam
Grzegorz
Pavel
swl.php w katalogu głównym, tam też można instalować SWL, rozbijając linki do tablicy $swl .
Pavel
Oto nowa skórka rolleyes.gif

Najlepiej współpracuje z nowszą wersją skryptu
do pobrania tutaj

Zawartość folderu easydir_books rozpakować do katalogu głównego ze skryptem, w pliku application/config/cat.php zmienić
KOD
$config['template']    ="standard";
na
KOD
$config['template']    ="books";
Qwertz
Czy link w stopce telewizja online można wyżucić smile.gif ?
Pavel
Zapoznaj się z licencją skryptu wink.gif
lukas24
CYTAT
Warunki używania skryptu EasyDir

1. Skrypt można dowolnie przerabiać i modyfikować
2. Zmodyfikowaną wersję skryptu można rozprowadzać tylko za zgodą autora <www.easydir.net>
3. W przypadku korzystania ze skórek nie wolno usuwać, ani modyfikować zamieszczonych tam linków
4. Autor skryptu nie daje żadnej gwarancji na jego poprawne działanie
FiKaS
Qwertz chciałbyś zepsuć czyjąś pracę ?

Dostajesz coś za free, więc w ramach wynagrodzenia pozostaw link.

Nie rozumiem takiego podejścia do sprawy smile.gif
Tomasz Kurzak
Pavel, mogę wrzucić w ten temat swoje dwie skórki do EasyDir? Jutro jedna będzie skończona wink.gif

Udostępnie ogółowi za linkę wink.gif

Świetny skrypt!
Qwertz
Co może być przyczyną błędu, po wpisaniu ładnie wszystkich danych do dodania strony wyskakuje i kliknięciu na Dodaj wyskakuje:

Nie można zakończyć żądania

Przejdź na stronę główną lub spróbuj znowu.

Dodam, że zastosowałem metodę i z 2 stron wstecz w tym wątku i nadal nie działa sad.gif
trzegard
Znam ten ból... U mnie pomogło nadpisanie plikami z v. easydir_1.0.1.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.
Hochzeitskleider gebraucht